Автор Тема: Въвеждане на СИ и еталони в база данни  (Прочетена 2860 пъти)

Mitaka

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
Здравейте
Моля за съвет, по следния проблем.
При един вътрешен одит (все още само там :)) във фирмата в която работя, ми направиха проблем относно датите на въвеждане в употреба и срока на калибриране на СИ и еталоните, които са в базата данни.Ситуацията e следната. Имам например едни сфери за калибриране на три координатни машини - три на брой. Като едната от тях е пусната в употреба година, че и повече след другите две, понеже нямаше нужда от използването и. В базата данни записах като дата на калибриране датата в която я пуснах в употреба.Именно това е проблема, защото одитора каза че нямам право да променям датата, която пише на сертификата, въпреки, че съм отбелязал, като коментар, че до тази дата не е използвана. Това че не е използвана не било причина. В същото време, като решение ми хрумна, че мога да и увелича срока на рекалибриране с една година, но по този начин си противореча, защото две от тези сфери, са с един срок, а третата с по-голям. Същото се отнася и за еталони за диаметър, с който зануляване един уред за прецизно измерване на диаметри 14,000 - 14,026 мм. От тези гривни имам два комплекта, за да мога като изпратя едните за калибрация, да мога да пусна в употреба другите. И двата комплекта са поръчани със сертификат и са пристигнали едновременно. Единия се използва а другия е резервен. Този нашия одитор се хвана за това, че на етикета(този със идентификационния номер и датите за калибриране и следваща калибрация) е записано калибриране, а не дата на пускане в употреба. Щом пишело дата на калибриране трябва да е от датата от сертификата без значение използван ли е уреда или не. Някакви идея или съвет, как да процедирам в тази ситуация?

keres

 • Trusted Users
 • Full Member
 • ****
 • Публикации: 171
  • Профил
Здравей Митак,

Ако разбирам проблема мога да ти кажа следното:
Дата на валидност на сертификата за калибриране не би следвало да е обвързана с датата на пускане в експлоатация на съответното средство за измерване. Принципът е следният: периодът на калибриране на СИ се определя или нормативно или ако няма такова изискване може да се определи от организацията. Ако вторият вариант е налице, твоят избор трябва да бъде обоснован. Т.е. би следвало да можеш да обясниш на одитора (било то вътрешен или външен) защо периодът е такъв. Той може да се променя поради различни фактори, но пак би следвало да можеш да се аргументираш. Вариант – промяна на срока на калибриране заради констатация от одит поне за мен не е приемлива.

Моята логика е подобна – щом сертификата е издаден за определен срок (ако съм разбрал правилно) не можеш автоматично да увеличаваш срока му само защото не си ползвал СИ-то. Неговите метрологични характеристики могат да се влияят/променят и от условията за съхранение.

Какво бих направил аз: ръководи се само от датата на следващото калибриране. Датата на пускане в експлоатация е полезна в случаите, когато се установи, че има проблем с продукта, за да се определи с кои СИ е мерено и трябва да се калибрират отново, ако проблемът е там (вкл. да се прегледат всички продукти, които са мерени с това СИ).

За да съм по-полезен можеш ли да напишеш тук текста на несъответствието, което са ти написали. Или ми го прати на ЛС.