Автор Тема: Продажба на сладкарски изделия  (Прочетена 4200 пъти)

Kalii

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
    • Ел. поща
Здравейте,
бих желала да ви попитам дали е разрешено в една сладкарница да се продават опаковани сладкарски изделия (в смисъл,че се опаковат в самата сладкарница)?
И разрешено ли е да се продават на дребно без етикет?
Сладкарските изделия не са собствено производство,а са закупени от външен производител.
Благодаря предварително!

Tashek

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 102
    • Профил
Re:Продажба на сладкарски изделия
« Отговор #1 -: 07/01/2013, 13:56 »
Какви сладкарски изделия имаш предвид? Доколкото разбирам, например закупувате една кутия масленки или форсек от даден производител, който ви ги доставя в дадена опаковка. Вие я отваряте и от нея продавате насипно, като на всеки клиент разтегляте и опаковате. Ако става въпрос за това - де юре има няколко нарушения на нормативни документи, но всеки един маркет го прави така или иначе.

Ако казуса е различен - дайте по- конкретна информация...

Kalii

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Продажба на сладкарски изделия
« Отговор #2 -: 08/01/2013, 12:57 »
Благодаря за отговора!
Да,става въпрос за същото.А това означава ли,че също не е позволено да се продават сирена, колбаси и сурови меса(които се опаковат в полиетиленови опаковки) в магазинната мрежа?
Какъв е законният начин да се продават насипни продукти в магазините,сладкарниците,месараските магазини?

Tashek

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 102
    • Профил
Re:Продажба на сладкарски изделия
« Отговор #3 -: 08/01/2013, 13:58 »
Всяко едно отваряне на вече опакована стока променя срока й на годност. Една разопакована вече стока е с неизвестен срок на годност. Но както казах - всеки го прави - от големите супермаркети до малките квартални обекти.

В интерес на истината - големите търговски вериги бяха задължени след отваряне на пита кашкавал или тенекия сирене, да ги опаковат във фолио, да ги етикетират със срок на трайност 10 дни. При месарските магазини е доста по- различно. Повечето имат осигурени условия за прием на трупно месо, от което при осигурени транжорни помещения да приготвят разфасовки и заготовки. За целта имат разработени технологични проекти, технологични докуметации и прочие. По темата може да се говори с часове, но не е нужно.

Във вашия конкретен случай питате просто дали може или го правите, а контролните органи не ви разрешават. Кажете повече по казуса, за да дадем полезен съвет.

Kalii

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 5
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Продажба на сладкарски изделия
« Отговор #4 -: 08/01/2013, 16:46 »
Благодаря за отговорите.
Интересуваше ме законовата страна на въпроса.А иначе контролните органи даже поискаха сертификати за тарелките и фолиото,с които се опаковат сладкарските изделия...  ;D ;D ;D

Tashek

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 102
    • Профил
Re:Продажба на сладкарски изделия
« Отговор #5 -: 08/01/2013, 21:50 »
Не е необикновено и неправилно контролните органи да искат доказване на произход на тарелките и фолиото. Има производители на такива, при които съставките за доста встрани от тези, изискуеми по наредбите за материалите от пластмаси и за материалите различни от пластмаси, предназначени за контакт с храни. Производителите, чиито продукти отговарят представят протоколи от здравни изпитвания за инертност на опаковките си. И декларации за съответствие. Някои имат и здарвни сертификати от съответните санитарни органи. Този документ ви се представя веднъж и си го прилагате към Системата за самоконтрол в частта й "Контрол на доставчиците". След това и стокова разписка, с която да доказвате, че опаковките ви са от същия доставчик е достатъчно.