Автор Тема: Българско техническо одобрение  (Прочетена 20129 пъти)

Marcii

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 686
  • Профил
  • Ел. поща
Става въпрос за фирма от Европейския съюз, която в собствената си страна има необходимото техническо одобрение за строителните продукти, които произвежда. Това тяхно одобрение досега не е имало проблем да бъде представяно и пред наши български, и пред чужди клиенти. Обаче същата тази фирма направи клон на производството в България, най-вече за да се намалят транспортните разходи. И сега например за Унгария признават Техническото одобрение на продукта, макар и произведен в България, с техническо одобрение на фирмата майка, но у нас искат да си направим ново Българско техническо одобрение. Някой срещал ли е подобен проблем? Пишете как подхождате при такъв случай.
Предварително благодаря.

Anonimen1

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 287
  • Профил
Re:Българско техническо одобрение
« Отговор #1 -: 21/07/2011, 20:53 »
Много интересен казус... излиза че клиентина (ако правилно съм разбрал че клиента, който ги натиска за Бг техн. одобрение е българска фирма) не вярва на издадения сертификат за съответствие на продукта ....с кои критерии ?! някакви български или европейски директиви ?!? или пък не вярва че оценителя е компетентен да оценява съответствието на този продукт(и) с въпросните критерии ?! и иска оценител на който "има доверие" да преоцени продукта за да се докаже че съответства на критериите ?! или не вярва (най-вероятно) че продукта, произведен в родния клон отговаря на тези изисквания, макар че е декларирано съответствие предполагам на материали, технология и т.н. идентични с тези на произведения в чужбина продукт ?!?

Всъшност... ако се замислим "дъълбоко" има може би резон в отправеното искане - на базата на следната логическа връзка:

Имаме един продукт, който трябва да отговаря на определени изисквания за него. Той е произведен от едни известни материали, чрез едни известни машини, по една известна технология, от едни известни специалисти в една известна работна среда.... в чужбинската фабрика - минал е успешно процедура за оценка на съответствието с изисквания от предполагам акредитиран (т.е. доверен) и най-вероятно реномиран орган за оценка на съответствието някъде из Европа.

Отваря се нов клон на друго място и ще се произвежда същия продукт (поради някакви изгоди) - възникват следните въпроси за "стария-нов" продукт: материалите същите ли ще  са? технологиите същите ли ще са ?машините, които ще го произвеждат същите ли ще са?, ами хората- също толкова компетентни ли ще са като другите? работната среда... и тя доколко ще е същата ? и т.н.

Според мен не може да се твърди със сигурност и само на базата на "името" на производителя че продукта, който излиза в края на новоучредения производствен процес (т.е. от Бг клона) ще е 1:1 идентичен с продукта на оригиналния производствен процес, без да е проверен за това. Тъй-като дори и един от горните елементи да е "променен" (а то няма как и 5-те елемента да са 1:1 същите) респективно тази промяна може да се отрази по някакъв начин и на качеството на продукта.

/Ще си позволя да "вдигна" малко летвата от ниво "продукт" на ниво "система" и да заостря вниманието към кл. 7.1. от ISO 9001, която на практика си изисква точно същото от организациите които "клонират" производството си на повече места, извън "оригиналната" си произв. система (за която са доказали по един или друг начин че може да произвежда качествен продукт), т.е. това "планиране" трябва да осигури че новата произв. система е "огледана" от всякъде и проверена че може да произвежда продукт, с не по-лошо качество от този излизащ от "оригиналната" произв. система.

//Разбира се остава и вероятността това искане за доказване на съответствието да е просто "трикче" на клиента за шкартиране на доставчика...  подобно на "нотариално заверените копия на сертификати" които ако не са нотариално заверени - нищо не струват - нали? ;) (и Нотариуса ходи глаааадееен и жаааден).

Успех :).
Таралежът е птица упорита... едва след като го изриташ - тогава полита!

velbon

 • Trusted Users
 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 505
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Българско техническо одобрение
« Отговор #2 -: 21/07/2011, 23:37 »
Имахме подобен проблем с едни "австрийски" ххххххх, произведени в България. Някои от клиентите приеха чужестранския документ. За останалите осигурихме българско одобрение, но от същия, в случая немски "одобрител".

В 99% от случаите става дума за търгове и търсене на телето под вола.

Анонимен 1, нотариално заверените сертификати вече не са на мода. От една седмица се разправяме с едни малоумни (или много добре посъветвани?!) чиновници от една БГ община, които искат от сертифицирана фирма доставчик НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕНА АКРЕДИТАЦИЯТА НА СЕРТИФИКАТОРА. Вдявате ли за каква гениална врътка става дума?!
Това е същото, като постъпвате на работа, давате диплома от например УНСС и ви искат и нотариално заверен документ за акредитацията на университета, въпреки, че на сайта на МОН си го пише това...

Общинарите не приемат и копие на акредитацията, върху което сертификатора си е сложил синия печат и има "Вярно с оригинала". Не приемат и официални пълномощни, съдебни регистрации, не приемат, че фирмата е на 200 години и я знае цял свят!
Не, не и не!

Никой нотариус няма да завери КОПИЕ на акредитация без оригинала.
Само че, оригиналът на акредитацията на едни е в Британия, на други в Алемания, на трети е в Швейцарско ....
И това е обявено като допълнително изискване към фирмите-участници, след отварянето на офертите, няма го в предварителните условия в ДВ, и е даден срок 3 (три) дни за представянето на документчето. Кеф!

Отгоре на всичкото се оказва, че клиент на сертификатора няма право да притежава такава нотариално заверена акредитация, така както сертификаторът няма право да прилага сертификати на свои клиенти (например за референции) без изрично писмено съгласие на клиента.

Същите прецизни и изрядни общинари в официалната обява в ДВ искат (през юли 2011!) сертификат 9001:2000 и 14001:2001...

Възможност да доставят нотариална заверка на акредитация имат единствено български сертификатори и такива, за които фотошопа е основен инструмент на труда. Този път сме решили да занимаваме не само КЗК, ами и едни репресивни органи. Щото един сертификатор, който е индийска фирма, в БГ е представен с офшорно кипърско представителство, а акредитацията му е от братска Нова Зеландия, вече представи документчето ... В името му естествено има "Интернешънъл!"
Очакваме и друг един от оста Гибралтар-Букурещ-Казанлък-Раднево да си представи оригинала на акредитацията ...

Marcii, Marcii ... нямаш ли си ф-шоп?
« Последна редакция: 21/07/2011, 23:47 от velbon »

dido

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 100
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Българско техническо одобрение
« Отговор #3 -: 22/07/2011, 10:48 »
Марци,
ако в случая по аналогия се приложи "НАРЕДБА ЗА СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СТРОЕЖИТЕ И ОЦЕНЯВАНЕ СЪОТВЕТСТВИЕТО НА СТРОИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ"

Чл. 57. (1) Българско техническо одобрение (БТО) се издава за строителни продукти, които се произвеждат и влагат в строежи на територията на Република България и:

то продуктът е с изискванията на технически спецификации от страната от която е издадено
техническото одобрение и е резонно да се иска БТО.
Е ,предполагам,че ако продуктът имаше Европейско техническо одобрение нямаше да има проблем.
"Човекът е упорит търсач на смисъла" Джон Горднър

Marcii

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 686
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Българско техническо одобрение
« Отговор #4 -: 22/07/2011, 12:16 »
Благодаря ви.
И на мен ми се струва че е най-добре да препоръчам да се направи европейско одобрение. Така ще е най-лесно и най-чисто.

А иначе
"стария-нов" продукт:
материалите същите ли ще  са? - да - суровините се внасят
технологиите същите ли ще са ? - да
машините, които ще го произвеждат същите ли ще са? - да
ами хората- също толкова компетентни ли ще са като другите? - засега да, защото и те са внесени оттам
работната среда... е тя вече си е съвсем българска, да не използвам нецензурни думи. :)
« Последна редакция: 22/07/2011, 12:19 от Marcii »

Anonimen1

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 287
  • Профил
Re:Българско техническо одобрение
« Отговор #5 -: 23/07/2011, 00:27 »
Значи би следвало да си оценят и риска: доколко измененият от оригиналната постановка 5-ти елемент (в случая "работна среда") може да повлияе на продукта :) и ако излезе че може... то би следвало отново да се подложи на проверка за да се докаже че все още съответства на изискванията.

// Не че ако не заверите после нотариално оценката някой ще й обърне внимание де... ама да кажем така... просто за теорията, а именно че е ВАЖНО да се потвърди повторно съответствието на продукта след извършена някаква промяна в елемент(и) на производствената система (материал(и), инфраструктура, технология, човек(ци), средата) - нещо, което масово не се разбира и не се прави почти никъде в нащо мила родина.  :-[

(в кръга на шегата и в контекста на развинтването на проблема с "нотариусализацията на сертификацията от 1-ви, 2-ри... и както velbon споделя по-горе вече и 3-ти ред" ;D: накрая... след всички положени усилия и мъки... може би ще му измислят на "бедния евро-производител" да представи и нотариално заверено копие на патента за "5-тия елемент" и също такова копие от дипломата за квалифициран актьор на самия г-н Брус Уилис в допълнение  ;D - че кой знай - може да се е промъкнал некомпетентен изпод взора на ЧР на Холивуд, да са го "изтървали" да го "вложат" в продукта...  ;D ;D ;D).

Таралежът е птица упорита... едва след като го изриташ - тогава полита!

Katya

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 561
  • ICQ Messenger - 36937072
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Българско техническо одобрение
« Отговор #6 -: 27/07/2011, 19:40 »
Сертификата е за производството в ЕС, да го разширят и включат и фирмата тук.