Автор Тема: Изисквания за баничарница.  (Прочетена 20316 пъти)

Dimitar.Stoilov

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
    • Ел. поща
Здравейте! Решил съм да отварям баничарница около 30-40 кв.м. в която ще се продават закуски собствено производство. От няколко дни се опитвам да намеря информация за изискванията към такъв тип заведение, но почти нищо не съм намерил. Надявам се ако има някой запознат или човек, който вече е минал по този път да ми помогне. В момента търся помещение, но дори и за това не успявам да намеря информация какво точно трябва да бъде. Трябва ли да има склад?! Колко мивки трябва да има?! С какво трябва да е боядисано?! Каква квадратура е минимума за такъв обект?! Като цяло всякакъв вид информация ще ми бъде от полза! Благодаря предвартелно на всички, отзовали се!

Tashek

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 102
    • Профил
Re:Изисквания за баничарница.
« Отговор #1 -: 06/06/2011, 14:07 »
Отваряш Регламенти 178/2002 и 852/2004, закона за храните, наредба №5 от 25.05.2006 за храните и общо взето това е. Четеш, информираш се, намираш помещение - правиш ремонт - викаш контролните органи - обикновено имат по някоя и друга забележка - правиш промените, които имат да ти кажат - разработваш си необходимите документи като система за самоконтрол и НАССР- план и започваш.
Изисквания за конкретен брой мивки няма - но трябва да са достатъчно, стените трябва да са миещи поне на работна височина, особено около работните маси, аспирации над топлинните точки, входове - изходи поне два, работни маси, оборудване, инвентар и т.н. да са от некорозивен материал, осветление защитено, кошовете с капаци и т.н.

keres

  • Trusted Users
  • Full Member
  • ****
  • Публикации: 171
    • Профил
Re:Изисквания за баничарница.
« Отговор #2 -: 06/06/2011, 16:34 »
Поздравления, г-н Стоилов!
Вие сте сред малкото хора, които първо се интересуват какви са изискванията и след това действат. Масовия случай е "те че ми ка'ат, какво да праим!" и теми от сорта "търся да купя ХАСЕПС".

Успех!

Dimitar.Stoilov

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Изисквания за баничарница.
« Отговор #3 -: 06/06/2011, 18:17 »
Благодаря Ви за помощта! Все още не мога да намеря конкретни изисквания към помещението?! Единственото, което намерих е за това, какви трябва да бъдат стените, подовете, таваните, прозорците, вратите и т.н. Да разбирам ли, че това са изискванията?! Трябва да намеря помещение, което ще бъде достатъчно според мен, да има мивка в производственото помещение и да има тоалетна, чийто вход не трябва да е от към помещения за работа с храни. Това ли е всичко, което се изисква за помещението или има неща, които съм пропуснал? keres винъги съм се старал да бъда изряден във всичко, което правя, за да не си ослужнявам излишно живота! Тези изисквания не са измислени случайно и според мен трябва да се спазват! Още веднъж Ви благодаря за помощта!

Tashek

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 102
    • Профил
Re:Изисквания за баничарница.
« Отговор #4 -: 09/06/2011, 00:36 »
Питай конкретни въпроси и ще получиш конкретни отговори. Иначе две страници няма да стигнат да се опише всичко, което се иска от материалната база.
По принцип няма да е лошо да си намериш консултант, който да ти каже на място за конкретно помещение дали става.

Marcii

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 686
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Изисквания за баничарница.
« Отговор #5 -: 09/06/2011, 19:43 »
Преди да се обърнете към консултант според мен трябва да се потърсите проектант. За справка се обърнете към строителната камара в населеното място и търсете специалист с необходимата проектантска правоспособност - "проектант - технолог".

temelkov

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Re:Изисквания за баничарница.
« Отговор #6 -: 11/06/2011, 18:04 »
да не забравиш и съблекалня за персонала

denito

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 20
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Изисквания за баничарница.
« Отговор #7 -: 31/03/2013, 19:55 »
и офиса на технолога

jasspar

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Re:Изисквания за баничарница.
« Отговор #8 -: 23/09/2013, 21:02 »
И най-вече технолога  ;) ;D