Автор Тема: Проблеми с акредитацията на лаборатории за калибриране и изпитване  (Прочетена 16172 пъти)

otk

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 469
  • Профил
Цитат на: в. Капитал
Пак двойка

ЕС не призна българските акредитации на лаборатории за контрол на измервателни уреди

Мара Георгиева
27.08.2010

Европейският съюз дойде, видя и провери. И затвори. Този път - лабораториите за контрол на измервателните уреди (калибриране). Така може да се опишат резултатите от европейската проверка на работата на Българската служба за акредитация (БСА).

Защо се стигна дотук

За читателите, които са далеч от този бизнес, ето малко предистория. Всички държави – членки на ЕС, имат органи за акредитация. В България това е службата за акредитация, която е член на Европейската организация за акредитация (ЕА). Както другите национални органи, и българският е подписал с европейската организация Споразумение за взаимно признаване на акредитацията – EA MLA. Това означава, че ако една лаборатория е акредитирана за извършване на дадена дейност (да речем, проверка на храни), резултатите от нейните изпитвания ще бъдат признати във всички държави, подписали EA MLA.

Българската служба за акредитация е подписала това споразумение в пет области (виж карето), но не е и за други две - признаване на акредитацията на лаборатории за калибриране на средства за измерване и на лаборатории за изпитване. Затова документите, които тези акредитирани от БСА лаборатории издават, важат само за територията на България.

От 1 юли обаче дори това не е така. Решението идва след започнала през януари 2009 г. проверка на ЕА в акредитирани български лаборатории за калибриране и изпитване, за да се установи дали България може да подпише Споразумението за взаимно признаване на акредитацията и за останалите две области.

"В края на април европейските проверяващи излязоха с решение, което пристигна официално в България през май", уточни Елза Янева, изпълнителен директор на Българската служба за акредитация. "Констатацията е, че в страната не е осигурена достатъчно надеждна верига на проследимост на измерванията и че лабораториите за калибриране по принцип не са достатъчно компетентни, за да бъдат признати да работят на европейския пазар. Получихме официална препоръка да не се приемат издаваните от тях свидетелства, когато тези документи са предназначени за нуждите на акредитацията", обясни Елза Янева.

Така от 1 юли част от документите, които те издават, вече не се признават в България.

"Това означава, че ако техни клиенти са акредитирани лаборатории за изпитване на безопасност на храни или органи за контрол на здравословни и безопасни условия на труд, няма да могат да ползват услугите им за калибриране. Но производител, сертифициран по стандарта ISO 9001:2000, може да поиска проверка на техническите си средства и в този случай издаденият от лабораторията протокол ще му бъде признат. Например той може да поиска проверки на везни, водомери, електромери, съдове под налягане и др. и да получи валиден документ", допълва Янева.

Какво означава това

"На практика решението на европейските проверяващи означава, че те не признават издадените от БСА акредитации на лаборатории за калибриране и за изпитване. На какво основание обаче тогава са били издадени - заради роднински връзки или от некомпетентност. Нали задължение на БСА е да следи за несъответствия в работата, да дава препоръки за отстраняването им и да отнема акредитации, ако не са покрити изискванията", коментира инж. Иван Темнисков, председател на "Буллаб" - сдружение на лаборатории за изпитване, калибриране и измерване, което е член на Eurolab. И уточнява, че в бранша не знаят какви са конкретните констатации на проверяващите, тъй като докладът им не е оповестен. Но в резултат на записаното в него се стига до това "днес БСА да не признава лаборатории, които е акредитирала вчера", твърди Темнисков. В същото време лабораториите плащат всяка година такса на БСА между 1500 и 3400 лв. за поддържане на акредитацията си.

"Работата ни се обезсмисля. Единственият изход при сегашната ситуация е лабораториите да потърсят акредитация от чужд национален орган, подписал Споразумението за взаимно признаване на акредитацията – EA MLA. Ако я получат, издаваните от тях документи ще важат не само за територията на България, но и за ЕС. Но тази процедура изисква много средства", обяснява Темнисков.

Мария Додова, ръководител на лаборатория на фирма "Унисист", заяви, че вече е взела решение в тази посока и ще иска акредитация в Словакия. "Това ще ми струва 20 000 евро, за които ще трябва да тегля заем", казва Додова. "Добрата новина е, че службата в Братислава издава решение за акредитация в рамките на четири месеца, а в България по закон това става за 18 месеца", уточни Темнисков.

"От години БСА подписва многостранното споразумение и все не може да го подпише. В крайна сметка пострадахме ние и трябва да спуснем кепенци", казва Мария Додова.

"Причините за създалата се ситуация са комплексни. Вероятно и ние не сме си свършили перфектно работата, след като сме позволили на тези лаборатории да работят. Но БСА извършва функции и дейности само по установяване на съответствие, тя не е упълномощена например да обучава хората в тези лаборатории. А и повечето от тях са акредитирани от 2003 г. Историческото наследство е трудно преборимо ", коментира Елза Янева. Тя не се ангажира да каже каква част от бизнеса е засегната от променените правила, нито кога лабораториите ще бъдат готови, за да се поиска отново европейска проверка. Но заяви, че вече са започнали съвместни действия, за да се отстраняват недостатъците.

Надолу по веригата

Пострадали от сегашната ситуация ще бъдат и клиентите на лабораториите за калибриране. Става въпрос за 300 лаборатории за изпитване (на храни, дрехи, строителни материали и т.н.) и стотици органи за контрол, които следят как се спазват изискванията за здравословни и безопасни условия на труд. Уредите, с които работят всички те, се нуждаят от проверка (калибриране), за да се види до каква степен измерват точно. Тя се извършва през определен интервал от време - примерно веднъж годишно. Досега с тази дейност се занимаваха лабораториите за калибриране, но след като техните протоколи няма да се приемат, няма да са валидни и протоколите на следващите по веригата. При това положение за тези от следващото ниво възможностите са две.

Първата е да потърсят услугите на Българския институт по метрология. Председателят на института Катерин Катеринов обясни, че от години има изградена национална метрологична структура в съответствие със закона. "Нашата задача е да съхраняваме и поддържаме националните еталони и да ги трансферираме към следващото ниво - лабораториите за калибриране. Всички останали потребители от по-ниските нива – лаборатории за изпитване, предприятия, производители, контролни органи, се обръщат към акредитираните лаборатории за калибриране. Те могат да се обърнат и директно към нас за услугата калибриране и ние ще я извършим, но имаме ограничени възможности за това", каза Катеринов. И поясни, че тази йерархична организация се изгражда не от вчера и че това е държавна политика. Затова от 135 работещи в института през 2002 г. в момента те са 58. "Освен това ние не поддържаме капацитет за калибриране на всички видове уреди", обясни още Катеринов и прогнозира, че може да се заформи опашка от чакащи. За 2009 г. институтът е издал 1200 сертификата на лаборатории и органи за контрол за калибриране на уреди, уточни още председателят му. Показател за възможностите на държавната институция и за нуждите от услугата е твърдението на Мария Додова, че само нейната лаборатория миналата година е издала 1400 сертификата за калибриране на уреди.

Другият вариант е тези, които искат проверка на средствата за измерване, да потърсят признати за това лаборатории в чужбина. Услугата обаче ще им струва в пъти повече. Освен това има уреди, които не могат бъдат транспортирани, следователно българската фирма трябва да плати не само за калибрирането, но и разноските на специалиста, дошъл на място от чужбина, за да го извърши, обясниха управители на лаборатории.

Браншът е парализиран, последиците от всичко това ще растат лавинообразно, твърдят собственици на лаборатории, пожелали анонимност.


_____________________________________________________________
Подписани споразумения

БСА е подписала споразумения за признаване на акредитацията на:
- органи за сертифициране на системи за управление
- органи за сертификация на персонал
- органи за контрол
- органи за сертификация на продукти
- органи по сертификация на системи по околна среда.

Източник: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/08/27/952157_pak_dvoika/

Anonimen1

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 287
  • Профил
Време беше да се спука и този "гноен цирей"  ::), отдавна назрял в следствие на "компетентността", царяща в БСА & питомци.

Цитат
Надолу по веригата

Пострадали от сегашната ситуация ще бъдат и клиентите на лабораториите за калибриране.
....

Цитат
Всъщност този гаф означава, че от днес нямаме компетентни акредитирани в България калибриращи лаборатории... тоест на нито едно измерване, което трябва да бъде извършено на калибриран уред не трябва да се вярва...

Леле мале...  :o

//От една страна, това няма да е малък удар за родния бизнес, но от друга страна - дано най-накрая да концентрира вниманието върху проблема ... че отдавна е време някои "столове" да си сменят прилежащите "задници".  Дано пак да не се размие всичко и виновниците за това безобразие - да си получат заслуженото!!!
« Последна редакция: 14/09/2010, 11:51 от Anonimen1 »
Таралежът е птица упорита... едва след като го изриташ - тогава полита!

iva

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 321
  • Профил
Направих си труда да изчета и коментарите в самата статия от линка даден от otk - просто нямам думи за абсурдите, които стават в БГ. Кръгът е омагьосан и няма излизане от него докато не се промени статуквото, но явно "гнойният цирей" може да се е "спукал", но никой не го е еня за това - гнойта си тече ли, тече ............ докато се изтече. Има една приказка, че водата няма да се избистри докато не се размъти хубаво - но това е една друга тема. Някой помни ли кой беше изпълнителен директор на ИА БСА преди Елза Янева, че аз не мога да си спомня името? Помня че беше едно младо натокано маце с прическа като на таралеж бодлите - изрусени обаче.

iva

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 321
  • Профил
Сетих се за името - Ани Стоилова - и като си го спомних мисля, че коментарът е излишен ..............

roza

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 370
  • Профил
  • Ел. поща
Имам само лош спомен при търсене на акредитирана лаборатория - в сайта не намерих, затова звъннах по телефона - бях навикана, че ги безпокоя с глупости и губя ценното им време- не давали секретна информация - което трябвало си го имало в сайта.

denito

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 20
  • Профил
  • Ел. поща
Имам следния въпрос как може да си калибрирам термометъра за контролиране на ККТ след като Европа не признава акредитация на БСА - лабораториите за контрол на измервателни уреди.  Означава ли това, че не можеш да си калибрираш измервателни уреди съответно не можеш да гарантираш безопасността на хранителните продукти т.е. не можеш д изпълняваш изискванията на Интегрираната система за управление на качеството и безопасността в моя случай ISO 22000 и НАССР въобще в България - http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/08/27/952157_pak_dvoika/ ???

Криси

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 117
  • Профил
  • Ел. поща
http://www.nab-bas.bg/

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Във връзка със запитвания, Ви уведомяваме, че процедурата за политиката за проследимост на ИА БСА и за нейното прилагане BAS QR 27, версия 2, ревизия 2 е част от изискванията за акредитация на органи за оценяване на съответствието (ООС) и се отнася единствено и само за акредитирани и кандидатстващи за акредитация лаборатории и органи.
Издаваните свидетелства/сертификати за калибриране от акредитираните от ИА БСА лаборатории за калибриране са официални документи по смисъла на чл. 5а, ал.1 от Закона за националната акредитация и се признават като доказателства за проследимост на измерванията в България за нуждите на индустрията, здравеопазване, наука и т.н.Anonimen1

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 287
  • Профил
http://www.nab-bas.bg/
... в България за нуждите на ...

=

ако продукта ви е за в Бг - майн... му...

ако не - майн... ви...

Таралежът е птица упорита... едва след като го изриташ - тогава полита!

BUSS

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 13
  • Профил
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ,

На 14.04.2011г. приключи партньорска оценка на ИА БСА за разширяване на обхвата на подписаното Многостранно споразумение на ЕА (EA-MLA) за област калибриране. Уведомяваме Ви, че оценката премина изключително успешно, без да са констатирани каквито и да било несъответствия в дейността на агенцията.

Предложението на екипа на Европейската организация за акредитация е за включване на Националния орган по акредитация на България като страна по Многостранното споразумение EA-MLA за област КАЛИБРИРАНЕ. Въз основа на това предложение екипът предлага също включване на ИА БСА като страна по Многостранното споразумението на ЕА за област ИЗПИТВАНЕ.

Агенцията изказва специална благодарност за високото ниво на ангажираност, експертна помощ и перфектно проведена оценка под наблюдение на оценителите на ЕА на:
• Д-Р МАГ. ФИЗ. ВЕСЕЛА КОНСТАНТИНОВА – зам. председател на Съюза на метролозите в България;
• ИНЖ. ДИМКА ИВАНОВА – председател на Български институт по метрология;
• ПРОФ. Д.Т.Н. ХРИСТО РАДЕВ - председател на Съюза на метролозите в България;
• ИНЖ. САШО НЕДЯЛКОВ – н-к сектор „Температурни измервания” в БИМ;
• МАГ. ФИЗ. СТАНИСЛАВ ШУРУЛИНКОВ – технически оценител към ИА БСА;
• екипа на ГД НЦМ при БИМ, участвал активно в подготовката на лабораториите за калибриране чрез обучения, провеждане на междулабораторни сравнения и извършване на калибрирания;
• екипа на ИА БСА и най-вече на Д-Р Ц. ЗАХАРИЕВА, ИНЖ. Р. ДУШКОВА, ИНЖ. Б. ИВАНИЧКОВ и Г-Н П. МЕДАРСКИ, активно участвали в подготовката за оценка и непосредствено при нейното провеждане;
• екипа на МИЕТ и най-вече на ИНЖ. ЖАНА ВЕЛИЧКОВА, който осигури необходимата подкрепа на ИА БСА.

Агенцията изказва благодарност и на ЛАБОРАТОРЕН КОМПЛЕКС “ИНТЕРЛАБ” при “ИНТЕРЛАБ” ООД – СОФИЯ за компетентността, демонстрирана по време на наблюдението от страна на ЕА и за поетата отговорност да представи България и в частност всички акредитирани от ИА БСА лаборатории за калибриране на тази изключително важна и отговорна за страната ни оценка.


ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ИА БСА

ИНЖ. ЕЛЗА ЯНЕВА
« Последна редакция: 29/04/2011, 17:18 от otk »

ngongo2

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
заглавието да се чете
БЪЛГАРСКИТЕ ЛАБОРАТОРИИ И ОРГАНИ ще бъдат ПРИЗНАТИ В ЕВРОПА,
след като бъде прието предложението на екипа от оценката и бъде подписано споразумението ЕА MLA

BUSS

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 13
  • Профил
сега вече няма какво да се каже повече или пък не, винаги има какво да се измисли

Българските лаборатории вече са признати в Европа

26.05.2011 г.

Българските лаборатории за калибриране и изпитване вече имат европейско признание. Това стана факт, след като изпълнителният директор на ИА Българска служба по акредитация Елза Янева подписа в Берлин многостранно споразумение за взаимно признаване с Европейската организация по акредитация. Така дейността на ИА БСА и на акредитираните от нея лаборатории за изпитване и калибриране, както и на органите за сертификация на продукти, персонал и системи за управление, вече са равнопоставени с лабораториите и органите по сертификация от останалите европейски държави.

ИА БСА стана част от многостранното споразумение след оценка от страна на Европейската организация за акредитация през м. април 2011г., която установи пълно съответствие на дейността на националния орган по акредитация на България с европейските изисквания.

Подписването на документа ще има пряко положително отражение върху дейността на българските производители. Занапред те ще могат да ползват и български лаборатории за изпитване, контрол и сертификация на  продукцията си, предназначена за международния пазар, което ще намали значително разходите им. Така например изпитването за електромагнитна съвместимост на медицинска апаратура струва в България 1500 лева, докато в Германия и Италия цената е 14 хил. евро. Разликата в цената на изпитване за реакция на огън на строителни продукти е между 3 и 5 пъти. Наличието на диоксин във фуражите се установява в България срещу 200 лева, докато средната цена в Европа е около 200 евро. Изследването за салмонела струва 15 лева у нас и около 30 евро средно в Европа.

Европейското признание на българските лаборатории и органи за сертификация е сериозна крачка към повишаване конкурентоспособността на българската икономика.

velbon

 • Trusted Users
 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 505
  • Профил
  • Ел. поща
Прав си, винаги има какво да се измисли ...

Горкият Евро Съюз!
Що ли им трябваше да се набутват с нас?!
Те не знаят за какво става дума ...

Това му е началото на края.
На Съюза, де ...

Видяли сме края на 3 империи (римска, византийска, османска),
на един съветски съюз, ще надживеем и европейския ...

BUSS

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 13
  • Профил
ха ха ха
ей няма край злобата българска
може поне малко да се зарадваш и да не прорукуваш черни дни и край на безкрайното само защото някой е показал, че може и знае как