Автор Тема: ГРУПОВА ИНТЕГРИРАНА СИСТЕМА  (Прочетена 3009 пъти)

AQUA

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 62
  • Профил
Здравейте, колеги!

Имам нужда от съвет. На нашите две фирми/общ собственик и управление, самостоятелни юридически лица/, които вече са сертифицирани по ISO 9001, им предстои внедряване и на стандартите ISO 14001 и OHSAS 18001. От сертифициращата фирма ни предлагат два варианта на сертификация - отделни сертификати за двете фирми или групов сертификат с подсертификати. На пръв поглед няма никакъв проблем да е групов сертификат, но не съм съвсем сигурна. Ние участваме непрекъснато в търгове. Както за обществени поръчки, така и частни, в България и в чужбина. Двете фирми се явяват на различни търгове и рядко едната е подизпълнител на другата.
Можем ли да имаме някакъв проблем, ако имаме групов сертификат?
Освен това ще съм благодарна, ако някой може да ми изпрати сертификат и подсертификати на друга фирма с подобен казус/може и линк в интернет сайта й/, за да видя как точно изглеждат. taniapkh@yahoo.com -  моят имейл адрес.
 
Въпросът ми може да изглежда елементарен, но искам да съм напълно наясно, когато давам становището си на управителя за вземане на решение. Самата система е много важно нещо, но сертификатът е не по-малко важен.

Благодарности! Хубав ден!  :)


velbon

 • Trusted Users
 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 505
  • Профил
  • Ел. поща
Re:ГРУПОВА ИНТЕГРИРАНА СИСТЕМА
« Отговор #1 -: 30/07/2010, 18:38 »
То бива бива интегриране, сега и групово интегриране ...

Не правете групови изпълнения. Направете ги отделни.
Поне десетина причини.

1. По-лесно и разбираемо за персонала управление на системите.
2. По-разбираема и по-стегната документация.
3. По-конкретно описване и структуриране на процесите, когато са разделени.
4. Независимост на мениджърите на системите.
5. Никакви проблеми при търгове и конкурси (проблемите в другия вариант са твърде вероятни).
6. Яснота за приносителя на сертификата пред партньори.
7. Престижност. Груповите сертификати са сигнал за недостиг на ресурси и са за по-бедничките.
8. Независимост на системите. Представете си, че един ден една от фирмите по някакви причини реши да не поддържа например 14001 или 18001. Става пълна каша ...

има и още ...

Според мен, особено когато предметът на дейност на двете фирми не е еднакъв, тогава единствената печалба от груповите схеми е например 500-600 евро и улесняване живота на сертификатора (по-малко писане).

Поздрави и успех!

AQUA

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 62
  • Профил
Re:ГРУПОВА ИНТЕГРИРАНА СИСТЕМА
« Отговор #2 -: 03/08/2010, 16:31 »
Благодаря за отговора, velbon!
Ще се съобразя с тези неща. По отношение на документацията ще се постараем /заедно с консултантския екип/ да я направим максимално удобна. Имам вече известен опит и знам как работи досегашната ни система, кое е било удобно, кое се е налагало да го променяме. Като че ли въпросите свързани с документирането на системата по-малко ме притесняват.
Смешно ми стана като прочетох за "независимите мениджърИ на системите"  :) , защото всичките те - това съм аз. Като добия пълна представа какво ще представлява като работа ще се опитам да си "извоювам" двама координатори по 14001 и по 18001. Иначе май няма да се получи. Не ми се вярва да са много фирмите в България, които имат по няколко човека и истински екип, който да се занимава със системата. Обикновено реално един опъва хомота, дори и да се водят по принцип няколко души. Особено откакто сме влезнали и в кризата / Това беше за една друга актуална тема от форума/
А въпросът за груповото сертифициране го поставям изобщо, защото при повечето от водещите сертификатори цената е драстично по-висока при отделно сертифициране. Изобщо не става въпрос за 500-600 евро. И ако 9001 сме го въвеждали и поддържали наистина с убеждението, че имаме и вътрешни ползи от него, защото покрай внедряването му , наистина много си подредихме фирмата и поддържаме добра организация, но да внедряваме другите два стандарта се налага най-вече поради участие в търгове. Т.е. за сертификат. Ако всяка от двете фирми има освен общия, и самостоятелен сертификат с тире на номера, би ли било тав проблем при участие в търгове. За мен - не. Но нямам представа как е на практика.

Ще вземаме решение по тези въпроси съвсем скоро... Ще видим...

roza

 • Sr. Member
 • ****
 • Публикации: 370
  • Профил
  • Ел. поща
Re:ГРУПОВА ИНТЕГРИРАНА СИСТЕМА
« Отговор #3 -: 10/08/2010, 09:11 »
И аз съм за отделни сертификати на двете фирми. Въпреки цената ще си спестите доста проблеми след това при търговете.
А относно координаторите - наистина ще ти е трудно сама. Ако имате друго лице - ОБЗР  - имаш готов координатор- без него няма да мине, защото и без 18001 имате нормативни задължения и доста документация, която е в наличност / ГИТ се старае доста по въпроса/.
 Успех!