Автор Тема: Нови стандарти храни  (Прочетена 13714 пъти)

Marcii

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 686
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #15 -: 12/08/2010, 21:30 »
Нещо изтрещяха всички в тези горещини. Да се полюбуваме на ЛОГОТО! - най-голямата новина в днешния ефир и нет. Много ми е смешно това "Утвърден стандарт".
« Последна редакция: 12/08/2010, 22:31 от Marcii »

Anonimen1

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 287
    • Профил
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #16 -: 13/08/2010, 00:37 »
Вярно е... жегата е небивала...

ето как щеше да бъде, ако живеехме в Перу:


 ;D ;D ;D
Таралежът е птица упорита... едва след като го изриташ - тогава полита!

roza

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 370
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #17 -: 13/08/2010, 09:14 »
Не толкова изтрещяване, а тотално изпростяване. Не стига дето не са задължителни / в БГ това означава - може да не му обръщаме внимание, нали не глобяват/, ами сега - "утвърдени" и "неутвърдени". То бива непрофесионализъм, ама чак пък толкова .

Криси

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 117
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #18 -: 13/08/2010, 12:11 »
Интервю
 
Напоследък в публичното пространство много се говори за стандартите. При това за българските държавни стандарти. В тази връзка е необходимо да се внесат някои много необходими уточнения.
 
В България от 11 години няма държавни стандарти. Има само български стандарти. Каква е разликата между двете понятия? Българските държавни стандарти бяха инструментът за държавно регулиране на плановата социалистическа икономика. Те бяха задължителни и държавата по административен път следеше за тяхното спазване.
 
В света на пазарната икономика стандартите са доброволни. Доброволни са както международните и европейски стандарти, така и българските стандарти. Едната от големите цели на стандартизацията в света е осигуряване на свободно движение на хора, стоки и услуги. Това е основен принцип на Споразумението за технически пречки в търговията към Световната търговска организация (WTO/TBT). Фактът, че стандартите в България са доброволни, не означава, че ги няма. Производителите, които искат да бъдат конкурентни на пазара – в страната, в Европа или в света, декларират с гордост, че тяхната продукция е произведена по стандарт.
 
Какво всъщност представляват стандартите?
 
Стандартът е документ, описващ добра практика, създаден с консенсус и одобрен от признат стандартизационен орган - международен, регионален или национален. Единственият национален признат стандартизационен орган в България е Българският институт за стандартизация (БИС). По силата на закона, с който е създаден, само БИС е оторизиран да одобрява, издава и разпространява българските стандарти.
 
Тези дни в медиите се лансира новината, че от 1 август влизат в сила “стандарти” за някои видове месни продукти. Тази новина се появи в няколко модификации: “български държавни стандарти”, “български стандарти”, “национални стандарти”.
 
Всъщност това са документи, разработени от Националната ветеринарно- медицинска служба (НВМС) и одобрени със заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов. Тези документи носят името “Утвърдени стандарти”. По своята същност това са ведомствени стандарти, за които не се прилага Законът за националната стандартизация. В този смисъл утвърдените стандарти от НВМС не представляват български национални стандарти. Те не са идентифицирани с буквеното означение БДС и цифри след него, както се означават българските стандарти и нямат национален характер.
 
Българските стандарти БДС 12:2010 “Българско кисело мляко” и БДС 15:2010 “Българско бяло саламурено сирене” бяха разработени от работни групи, сформирани към БИС по инициатива на Министерство на земеделието и храните. Предложенията бяха внесени в БИС от НВМС в началото на 2009 г. След като преминаха през задължителните етапи на разработване и широко обществено обсъждане, стандартът БДС 12:2010 беше одобрен от изпълнителния директор на БИС на 30.06.2010 г. и влезе в сила на 15.07.2010 г., а стандартът БДС 15:2010 г. беше одобрен на 30.07.2010 г. и ще влезе в сила около 15.08.2010 г. (след отпечатване на Официалния бюлетин на БИС). Продължава работата в работната група за БДС 14:2010 “Български кашкавал”. Когато в работната група се стигне до консенсус по показателите и текстовете в проекта за български стандарт, той ще бъде одобрен и публикуван.
 
При сформиране на работните групи за разработване на стандарти задачата на БИС е да осигури възможно най-широко представителство с участие на всички заинтересовани. Работните групи за гореизброените национални стандарти са точно такива, в тях участват утвърдени учени в областта на млекопреработването, представители на браншови организации, отделни производители, заинтересованите министерства МЗХ и МИЕТ, представители на Патентното ведомство, органът за контрол НВМС, представители на БИС и др. При такова широко представителство може смело да се каже, че стандартите са одобрени с национален консенсус.
 
Необходимо е да уточним също, че до този момент в БИС не са постъпили никакви предложения за разработване на български национални стандарти за месни продукти. Българският институт за стандартизация няма никакво отношение към утвърдените стандарти на НВМС, не е информиран за разработването им, не е участвал в етапите по тяхното съгласуване, приемане, одобряване, публикуване и разпространение.
 
 
Ирен Дабижева
И.д. изпълнителен директор на
Българския институт за стандартизация
2010-08-04

Криси

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 117
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #19 -: 13/08/2010, 12:22 »
2010-07-30 - Без соя, картофено нишесте, фибри и други добавки в месните продукти „Стара планина”

Със заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов от 2 август в сила влизат 9 „утвърдени стандарта” за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. Това са кайма, кебапчета и кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варено-пушени малотрайни колбаси, траен варено-пушен салам, кайма от птиче месо, кебапчета и кюфтета от птиче месо, сурова наденица и карначета от птиче месо и варени и варено-пушени малотрайни колбаси от птиче месо. Варено-пушените малотрайни колбаси, включени в стандартите са кренвирши, наденица и колбас.

Продуктите, произведени по тези стандарти ще могат да носят наименованието „Стара планина”. ДВСК ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите. Изискванията бяха разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка. В утвърдените стандарти подробно са описани задължителните здравно-хигиенни показатели и норми, технологията на производство, опаковане, етикетиране и пакетиране и изискванията за транспорт и съхранение. „Утвърдените стандарти” са доброволни.

В продуктите, произведени под марката „Стара планина” няма да се допуска влагане на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др. За сравнение според Българските държавни стандарти в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагане на от 2,5 до 5% соя.
Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата е до 2%. Варените и варено-пушените малотрайни колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а трайният варено-пушен колбас от свинско и говежда месо – не повече от 3,5%.
В суровата наденица и карначетата, варените и варено-пушените малотрайни колбаси и тайния варено-пушен салам, произведени от свинско, говеждо и птиче месо, се допуска влагане на някои необходими за производството добавки в строго фиксирано количество. Такива са регулаторите на киселинността - захари, соли и витамим С (натриев ацетат Е262 и натриев цитрат Е331, аскорбинова киселина Е300 и нейните соли (Е301, Е315, Е316), фосфати (Е450, Е451, Е452), нитритна сол (Е249). Забранява се влагането на оцветители.
Стандартите могат да се изтеглят от тук:http://www.nvms.government.bg/content.php?cntid=146


iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #21 -: 17/08/2010, 16:42 »
Със стандарта за киселото мляко се оформя политическа тема  ;D- http://news.ibox.bg/news/id_651164627

Gancho

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #22 -: 17/12/2010, 13:38 »
"Киселото мляко, сиренето и кашкавала са регулирани не от Български държавен стандарт, а чрез Български стандарт (БДС, изготвен от Българския институт за стандартизация – БИС). Като страна, членка на Европейския съюз, с пазарна икономика, България няма право да въвежда задължителни „държавни“ стандарти, а само препоръчителни. Така, зависи от компанията дали желае да премине процедурата по стандартизиране и съответно да получи правото да постави отличителните знаци върху опаковката на своите продукти"

Изнамерих една статия, в която се сравнява стария Български държавен стандарт и Националния стандарт


iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #23 -: 09/03/2012, 12:03 »
Ииии, сагата със стандартите продължава - http://dnes.dir.bg/news/kashkaval-firmi-vredni-hrani-10707190?nt=4

Tashek

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 102
    • Профил
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #24 -: 12/03/2012, 03:31 »
Ами не е съвсем прав господина, защото има мандра, която произвежда кашкавал по БДС и в момента.

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил

roza

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 370
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #26 -: 03/05/2012, 15:08 »
Ами аз като не вярвам много на това което пише в етикетите...
Не разбрах каква е разликата в продукта, ако е до 6% -не е млечен, ако 10% - е млечен - така ли? Каква е всъщност нормата за това мляко.
Ташек, прав си - ама как да разберем кои фирми какво произвеждат - питам като потребител само.
И не знам доколко е прав министъра, че това изискване да са в отделни линии / за да не бъркал работника бутоните/ нямало да оскъпи продукта допълнително - това си струва обикновено доста пари.

HOUSE

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 56
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #27 -: 03/05/2012, 19:06 »
Е,тук е мястото да набъркаме и СУИС.
Да вземат и да въведат едно куфарче с кодове,както при стратегическите оръжия
със съответната процедура,та да не се объркват "кодовете"/бутоните,де!+ :)
За да можеш да формулираш правилно един въпрос,трябва да знаеш по-голямата част от отговора.

roza

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 370
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #28 -: 04/05/2012, 15:36 »
Пепел ти на устата HOUSE, като намесим кодове и процедури по СУИС - тогава въобще няма да знаем какво ядем, пък на производителя ще е забранено да ни каже от съображения за сигурност.

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #29 -: 04/05/2012, 15:47 »
Та от нови стандарти през нови наредби стигна се до ................ удължаване на живота на българите - http://dnes.dir.bg/news/zhivot-balgari-boyko-borisov-11076704?nt=4