Автор Тема: Нови стандарти храни  (Прочетена 13715 пъти)

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил
Нови стандарти храни
« -: 15/07/2010, 17:35 »
БДС за българско кисело мляко - http://dnes.dir.bg/news/kiselo-mljako-bds-vredni-hrani-6732822?nt=4

Marcii

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 686
    • Профил
    • Ел. поща
Нови стандарти храни
« Отговор #1 -: 15/07/2010, 21:49 »
Тази трайност от 20 дни кърти мивки.  ;)
Ако има разбирач на мляко във форума, нека да напише какво трябва да е съотношението на лактобацилус булгарикус и стрептококовата бактерия, че да я докарат тази трайност. На мен ми се струва, че са наблегнали на йогуртовия вкус, а не на киселия (кисело! мляко). Но не съм специалист де...
Аз лично си купувам мляко произведено днес или вчера и то ежедневно, и не зареждам хладилника с мляко за цял месец.
« Последна редакция: 15/07/2010, 22:06 от Marcii »

otk

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 469
    • Профил
Нови стандарти храни
« Отговор #2 -: 15/07/2010, 22:17 »
Преди е било 1:3 до 1:5 в полза на стрептокока, днес достига до 1:10. Доколкото знам стандартът не поставя изисквания към това съотношение. Но 20 дни трайност, мисля че няма как да се постигне с 1:5 по традиционната технология.
« Последна редакция: 15/07/2010, 22:20 от otk »

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил
Нови стандарти храни
« Отговор #3 -: 16/07/2010, 12:43 »
А ето и за тези, които четат тук и са заинтересовани - http://www.bds-bg.org/news/?news_id=177

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил
Нови стандарти храни
« Отговор #4 -: 16/07/2010, 12:59 »
И в тази връзка що ли си мисля, че трябва да се промени този чл. от Закона за националната стандартизация - "Чл. 5. (1) Българските стандарти се прилагат доброволно", когато се отнася за мляко, млечни продукти, че иде ред и на колбаси, кайми, хляб.  ??? Ама за това нищо не се чува.

Tashek

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 102
    • Профил
Нови стандарти храни
« Отговор #5 -: 16/07/2010, 15:44 »
Аз лично, когато нямам време да си правя собствено кисело мляко у дома, си купувам. Но преди да стигна до извода от коя марка точно да си купувам, изминах дълъг път. Какво точно правех - купувах си мляко на различни производители и го оставях в хладилника за даден период. Мляко, които след петия ден не повишаваше киселинността си (някои издържаха до 20 дена и нагоре), просто не го купувах повече.

Но все пак предпочитам да си правя домашно, когато мога.

Marcii

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 686
    • Профил
    • Ел. поща
Нови стандарти храни
« Отговор #6 -: 16/07/2010, 17:00 »
Е... това си е стара българска поговорка - имаш крава, пиеш мляко.  ;D

Tashek

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 102
    • Профил
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #7 -: 16/07/2010, 22:08 »
 :)
Да не е решение за всеки, а и не на всеки ще му се занимава.

HOUSE

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 56
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #8 -: 18/07/2010, 12:31 »
Ех,Иве,
И в тази връзка що ли си мисля, че трябва да се промени този чл. от Закона за националната стандартизация - "Чл. 5. (1) Българските стандарти се прилагат доброволно", когато се отнася за мляко, млечни продукти, че иде ред и на колбаси, кайми, хляб.  ??? Ама за това нищо не се чува.
Презумпцията е,че,ако искаш да правиш нещо,то прави го както трябва :)
Иначе ще си говорим за първоначално натрупване на капитал/колко ли ще трае ???/
и други "обективни" причини,породени от обективни етапи,но на нормални общества :)
За да можеш да формулираш правилно един въпрос,трябва да знаеш по-голямата част от отговора.

roza

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 370
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #9 -: 19/07/2010, 15:35 »
А какво представлява UHT стерилизацията?

Tashek

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 102
    • Профил
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #10 -: 19/07/2010, 15:55 »
Млякото може да се стерилизира преди или след опаковане. UHT се използва преди опаковане и съкращението идва от Ultra High Temperature или Ултра Висока Температура. Обикновено е около 135 градуса по Целзий а "задръжката", т.е. времето на експозиция е около 2-5 секунди. Нагряването може да е директно (напр. на пара) или индиректно. Обикновено у нас това става индиректно, докато млякото "тече" през специален уред. След това е важно опаковането да стане в стерилни условия, което е тънък етап, тъй като след опаковането няма последваща стерилизация.

expert_1

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 60
    • Профил
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #11 -: 27/07/2010, 01:16 »
И в тази връзка що ли си мисля, че трябва да се промени този чл. от Закона за националната стандартизация - "Чл. 5. (1) Българските стандарти се прилагат доброволно", когато се отнася за мляко, млечни продукти, че иде ред и на колбаси, кайми, хляб.  ??? Ама за това нищо не се чува.

Да, ама ако променим закона ще ни се разсърдят европейците! Пък и кой ли от тях си готви манджите (млечни, месни, брашнени и т.н.) по "държавен" стандарт? Направили са си регламенти, директиви и други подобни за безопасни продукти, при това и ние трябва да ги спазваме :-[. Да, но г-н Министъра желае по "държавен" стандарт :o??? Друго си е!

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #12 -: 30/07/2010, 15:54 »

Anonimen1

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 287
    • Профил
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #13 -: 31/07/2010, 14:24 »
http://dnes.dir.bg/news/salam-kebapche-bds-vredni-hrani-mesni-produkti-krenvirsh-6825043?nt=4 - дойде реда на кепабчетата

Край! До месец всички кебапчета, кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варенопушени малотрайни колбаси и &. ще спрат да лаят, мяукат, цвилят. ръмжат, хвърлят къчове и хапят...  ;D ;D

Цитат
Фирмите ще имат собствен мониторинг за лабораторни проби. Ветеринарните инспектори ще присъстват при лабораторните контроли на първите продукти.

А после ?... Кога пак ще присъстват?? - на 5-тите, 15-тите или на 5555-тите  ???  Щото този "собствен мониторинг за лабораторни проби" само така измечтан или написан ... мааалко е съмнителен, като се знае че "Бай Ганя" и "самоконтрол" са 2 паралелни вселени без допирна точка по наш'те географски ширини.

Цитат
Респектиращи мерки за нарушителите на влизащите от 2 август стандарти, обеща от Плевен земеделският министър Мирослав Найденов, предаде Дарик. По думите му за качеството "ще се следи от обора до масата", а не само в лабораториите.

http://dnes.dir.bg/news.php?id=6772402 -> и кой ще го "следи" това??
Може би е заложено самите "кебапчета и &" да се самоконтролират и да се самоизяждат, ако установят че не отговарят на БДС ?!? В тези модерни времена и ГМО технологии и др. "адвансед" практики - кой да е сигурен има ли невъзможни неща вече ?!?

//Да ме прощават всички месопроизводители за горното хапливо изказване, обаче аз докато не "вкуся промяната"... нема да повервам на никакви БДС-та или етикети!
« Последна редакция: 31/07/2010, 14:27 от Anonimen1 »
Таралежът е птица упорита... едва след като го изриташ - тогава полита!

Tashek

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 102
    • Профил
Re:Нови стандарти храни
« Отговор #14 -: 02/08/2010, 23:33 »
Единствения начин да се проконтролира, че продукт с логото "Стара планина" ще съдържа наистина само допустими суровини е следният:

1. Неорумпирани контролни органи
2. 24- часово присъствие в производсвените цехове
3. Достатъчна бройка инспектори

За съжаление нито едно от трите е възможно. Така че за самоконтрола ще си носят "чисти" продукти, а ще си продават каймите с птичи прат и МСМ в него и така.

А на гн Дянков "малката пица" мога да му кажа, че преди да се захваща с каквото и да е промени, да направи индивидуално проучване на всяка една служба - колко хора има и каква натовареност имат и как има служби където поцял ден се пие кафе и такива, в които не се сяда цял ден и пак има несвършена работа. И да не се съкращава на парче по равно навсякъде, а индивидуално.