Автор Тема: В края на старата и началото на новата година  (Прочетена 11517 пъти)

otk

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 469
    • Профил
Re: В края на годината
« Отговор #15 -: 28/12/2008, 00:57 »
Абе к'во го превъзнасяте тоя щолен?
Груба швабска изцепка, както между впрочем почти цялата им кухня. :P

Аз, като една чувствителна душа си падам по по-изтънчените неща. За Нова Година са ми обещали Тiramisù, ама истинско - със специални италиански бишкоти, еспресото, сиренцето, суровите яйца (това не знам как се вързва с ХАСИПИТО  ;D) и т. нат. И за да избегна участта на Велбон, тези дни лично съм бдял над 5-6 пернати докато снесат необходимото ми по рецепта количество яйца, които почистих, опаковах грижливо и пъхнах в хладилника. Критични контролни точки не съм определял. Дали не трябваше да анализирам и оценя риска?
« Последна редакция: 28/12/2008, 09:58 от otk »

bivsh

  • Trusted Users
  • Full Member
  • ****
  • Публикации: 216
    • Профил
Re: В края на годината
« Отговор #16 -: 29/12/2008, 12:56 »
наистина, ще си купя щолен. ( бих казал една интелигентна тема).
да Ви кажа една българска рецепта за баница, ама малко по-така.
слагате всичко, като за баница, но добавяте и една кутия локум. страхотно е.

velbon

  • Trusted Users
  • Hero Member
  • ****
  • Публикации: 505
    • Профил
    • Ел. поща
Re: В края на годината
« Отговор #17 -: 29/12/2008, 20:38 »
Става!

А баницата ако не е много мазна, може да я прокарвате с някое качествено шардоне.
Пробвайте Тракия на Сухиндол или русенски ...
А ако баклавата е станала прекалено сладка - коняче.
Ако не сте чуждопоклонници (Хенеси и други подобни), пробвайте с червената кутия на Поморие или ако успеете да откриете (тук там го има) с един Евксиняк. По татово време го продаваха в корекома на хотел Черно Море (ВН), за по 18 долара.

Наздраве!

П.С. проблемът не е в щолена, а в стафидите!

Katya

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 561
    • ICQ Messenger - 36937072
    • Профил
    • Ел. поща
Re: В края на годината
« Отговор #18 -: 29/12/2008, 21:40 »
Относно коняка -бих препоръчала арменски, дори и да не е "Арманяк", имаше по татово време и един готин албански -"Скендер бег", ама вече  почти не попадм както на арменски, така и на албански, е  арменски поне има в ресторантите на Хилда Казасян, но, на каква цена..........
Е, сервират ги невероятно, по всички правила ;-)

admin

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Публикации: 54
    • Профил
    • Ел. поща
Re: В края на годината
« Отговор #19 -: 30/12/2008, 21:05 »
Весели празници и от мен  ;D

Katya

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 561
    • ICQ Messenger - 36937072
    • Профил
    • Ел. поща
Re: В края на годината
« Отговор #20 -: 30/12/2008, 23:08 »
Честита 2009 година на всички ни!
Да е мирна, да ни донесе здраве, късмет и успехи в начинанията!
Да е добра към нас, а и ние да сме добри към всички и всичко!
Наздраве и много весео настроение,
http://uk.youtube.com/watch?v=dcLMH8pwusw&feature=related
:-)

otk

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 469
    • Профил
Честита Нова 2009 Година!
С пожелания за много здраве и успехи!

otk

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 469
    • Профил
Я да се отчета...

За неговия произход се спори и до днес, може би защото историята му е обвита в легенди. Единственото сигурно нещо е, че родината му е Италия.

Tiramisù или по-точно Tiramesù на венециански означава буквално „изправям се, вдигам се на крака”. Идва вероятно от висококалоричните продукти, които се използват за приготвянето му. Често наименованието се тълкува от италианските мъже с палавия сексуален подтекст “изправи ми го”. ;D

Според едни, първообразът му е популярен сладкиш приготвян от яйца, захар, ликьор и бисквити в кухните на знатните особи още по времето на Ренесансова Италия. Според други е бил приготвен за първи път нейде в началото на XIXв. в град Сиена, област Тоскана, Средна Италия, в чест на тосканския херцог Козимо Медичи III при посещението му в града. Според трети, негов баща е някой си Roberto Linguanotto, сладкар от Тревизо, град в Североизточна Италия в близост до Венеция, който го приготвя в ресторанта Le Beccherie, но чак през 70-те години на XX в. и т. нат.

Куриозното е, че първите документирани рецепти на този така популярен в цял свят сладкиш се появяват в готварските енциклопедии едва в средата на миналия век.

Ето и рецепта, която изпробвах тези дни:

I. Необходими продукти

1. Бисквити “Savoiardi” – 0.5 kg;
2. Сирене „Mascrapone” – 0.5 kg;
3. Сметана сладкарска течна – 100 ml;
4. Захар – 250 ml;
5. Яйца – 6 бр.;
6. Кафе сварено, тип „Еспресо” – 300-400 ml;
7. Ликьор – 2-3 супени лъжици;
8. Какао на прах – 1/4 до 1/3 пакетче.

Ето тези продукти бяха използвани:


II. Начин на приготвяне

Сварява се кафето и се ароматизира с ликьора (добавете алкохола, когато кафето е изстинало, за да не изветря).
Отделят се жълтъците от белтъците.
Към жълтъците се прибавя захарта и се разбиват добре с миксер на ВИСОКИ обороти.
Прибавя се сиренето и сместа се разбърква на НИСКИ обороти, докато двете съставки се смесят добре.
Белтъците се разбиват отделно на сняг на ВИСОКИ обороти с прибавени 2-3 капки лимонена киселина и една чаена лъжица захар.
Отделно се разбива и сметаната на ВИСОКИ обороти, докато стане на пяна.
Трите отделно приготвени крема се смесват в едно и се разбъркват внимателно на НИСКИ обороти до получаването на гладък крем.

Най-отдолу тавата се намазва с крем, върху който се редят бисквитките, предварително напоени с кафето. Следва отново слой крем, пласт бисквити и т. нат. (обикновено се нареждат два пласта бисквити). Най-отгоре завършваме с крем и поръсваме какаото с помощта на цедка.

Оставяме в хладилника за 5-6 часа, след което може да се сервира.

III. Забележки

Ако се използват специалните бисквити Савоярди, трябва да се има предвид, че поемат течностите доста бързо. Затова се топват в кафето непосредствено преди реденето, бързо (за не повече от една секунда!) и до половината височина (не дължина!). Някои използват бишкоти, но не е същото.

Много е важно съставките на крема да се разбиват поотделно така, както беше написано по-горе и едва след това да се смесят в едно. Трябва да се работи бързо, особено ако околната температура е висока, за да не са оводни крема. Прибавянето на сметана не е задължитело, но с нея кремът става по-лек.

Еспресото се вари в класическа кафеварка. Може в последствие да се разреди и с малко вода (1:3 вода: кафе), за да стане сладкишът по-лек.

Желателно е какаото да бъде без добавена захар, за да не се наруши характерният леко горчив привкус на сладкиша. Някои изпозват и настърган шоколад (вътре и/или отвън), но това вече не е класическо тирамису.

Показаният ликьор е само един от вариантите – обикновено се използва Amaretto от бадемови или кайсиеви ядки, но нямах такъв на разположение. Вместо с ликьор, кафето може да се ароматизира с подходяща есенция (ром, коняк, бадем...).

Казват, че Тирамисуто обезателно трябва да се сервира с лъжичка, но на мен ми е все тая. ;)

Задължително съхранявайте в хладилник, желателно за не повече от 3-4 дни.


Накрая се получи това:


Приятен апетит!
 :)
« Последна редакция: 02/01/2009, 19:35 от otk »

anla

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 28
    • Профил
 :) Благодаря ОТК! Бях изпаднала в заблуда, че тирамисуто е гръцки сладкиш. Спорна Нова година!!

bivsh

  • Trusted Users
  • Full Member
  • ****
  • Публикации: 216
    • Профил
в началото на годината
« Отговор #24 -: 07/01/2009, 20:09 »
криза. всички управляващи знаят решението. но  си мисля, че и те не са наясно.

Anonimen1

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 287
    • Профил
Из сайта на БТВ:

Таралежът е птица упорита... едва след като го изриташ - тогава полита!

roza

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 370
    • Профил
    • Ел. поща
Честита Нова година!
Здраве, успехи и късмет!

avvocato

  • Trusted Users
  • Full Member
  • ****
  • Публикации: 149
    • Профил
    • Ел. поща
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА И УСПЕШНА 2010 ГОДИНА!!!

bivsh

  • Trusted Users
  • Full Member
  • ****
  • Публикации: 216
    • Профил
честита нова година. желая здраве и пари на всички във форума

otk

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 469
    • Профил
Честита 2010 година!
Да си пожелаем здраве и повече поводи за усмивки!