Автор Тема: HACCP - професионално и .... откровено.  (Прочетена 25488 пъти)

Анонимен

  • Гост
Здравейте, участници във форума!
Работя като Мениджър по качеството във месопреработвателна фирма. Не съм посещавала курсове и разни там следдипломни квалификации.На този етап се справям сама.От нета си черпя информация, а от ентусиазма - опит.Излишно е да коментирам  по темите за QS и какво очаква българските предприятия. Търся професионалисти , готови да споделят мнения, идеи и опит.
...Стига са се били в гърдите западните специалисти по НАССР!
Когато ние произвеждахме качествени и безопасни храни те продаваха само химия. Сега на семинарите ни обясняват като на неадерталци какво е QS и  т.н.
Новото в НАССР  и   ISO са само  модерната терминология и софтуера на програмите за документиране.

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #1 -: 19/09/2004, 12:17 »
Az  rabotq po vavegdaneto na ISO samo 4e firmata e v oblastta na minno-dobivnata promi6lenost. Mnogo e trudno s prilaganeto na iziskvaniqta na standarta. Standartite ot seriqta 9000 sa zapo4nati da se razrabotvat ot okolo sredata na 80-te godini. A togava zapadnata i isto4nata (SIV) sistemi bqha edna sre6tu druga, dokato SIV se razpadna. Taka 4e 6tem ne 6tem 6tom 6te varvim v Evropa 6te im igraem po svirkata.

Колева

  • Гост
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #2 -: 20/09/2004, 08:58 »
Здравей, Ива.
Моите наблюдения са предимно в ХВП, но според статистиката най - малко предприятия са сертифицирани именно в този отрасъл. Макар, че в западните страни отдавна е въведена тази система не са чак толкова стриктни към изискванията, които прилагат към нас при сертифициране. Това според мен цели да ни поизчистят от предстоящия общ пазар. Да, права си, че нямаме друга алтернатива , за да продължим да работим след една година. Или се сертифицираш или си аут. Основните трудности при нас са финансови, защото въвеждането на НАССР в месната промишленост е свързано с големи инвестиции,
особено ако предприятието е старо.
Все пак ти желая успех при въвеждането на ISO , особено ако се справяш без фирма - консултант.

Колева

  • Гост
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #3 -: 20/09/2004, 09:08 »
[Koleva]

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #4 -: 22/09/2004, 10:46 »
Благодаря за пожеланията, вече се убедих, че въвеждането е истински ад и кошмар. Работя с добър консултант и усещам, че работата ще стане. Кажи ми какво е НАССР -аз мисля, че е за контрол върху храните?

Koleva

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #5 -: 27/09/2004, 14:26 »
НАССР ,най- общо казано ,  е съвременна система за осигуряване непрекъснато производство на безопасни храни . Засега в България е задължитено въвеждането му в предприятия за производство на риба и рибни продукти и кланици за добив на пресни меса, одобрени за експорт за страни-членки на ЕС. Комбинацията от пет букви произлиза от наименованието на системата " Hazard Analysis and Critikal Control Points". Би трябвало вече да е изготвен сертификат на ISO - "Система за управление на безопасността на хранителните продукти " , но мисля, че още не е побликуван у нас.
 Моля , ако някой има достоверна информация за този сертификат да ми окаже съдействие. Благодаря предварително.
Трябва да е ISO/AWI 22 000.

dsimeonov

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 10
    • Профил
    • Ел. поща
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #6 -: 06/10/2004, 12:53 »
сертификат или стандарт?

Koleva

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #7 -: 08/10/2004, 08:24 »
Standart, razbira se . Izvinqvam se za grechkata.
Sertifikat se dava sled uspechen odit pri vnedrena sistema za upravlenie na baza ISO,HACCP,EN i dr.

tomodon

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 21
    • Профил
    • http://dsimeonov.hit.bg
    • Ел. поща
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #8 -: 09/10/2004, 21:14 »
HACCP изисква ли сертификация? Или това е 'доброволна' програма. ...

tomodon

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 21
    • Профил
    • http://dsimeonov.hit.bg
    • Ел. поща
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #9 -: 09/10/2004, 21:18 »
Не е ли по добре да се отдели HACCP в отделна секция, а да не е при ISO 9001:2000?

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #10 -: 10/10/2004, 08:35 »
ISO 9001 са изискванията. Те са основата на всяка система - имаш ли ISO 9001 всичко друго се надгражда върху него - примерно 14001, 17025, 18000 , НАССР и др.

Анонимен

  • Гост
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #11 -: 11/10/2004, 13:23 »
kyde nai lesno b neta mogat da se otkriat originalite na vsi4ki tezi mejdunaridni standarti???

tomodon

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 21
    • Профил
    • http://dsimeonov.hit.bg
    • Ел. поща
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #12 -: 11/10/2004, 17:26 »
ами оригиналите едва ли ги има в нета. Те се купуват.
Но някои хора са си ги направили на файлове и са ги вдигнали по ftp-тата. Има някои от стандартите, но са на руски език:
http://docs.nexter.ru/index.php?mode=1&part_id=0

Koleva

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #13 -: 15/10/2004, 08:24 »
На този етап въвеждане и сертифицаране по НАССР е доброволно с изключение на някой предприятия от ХВП./ виж по горе  - 27.09.2004./
Но от 01.2006 всички предприятия от ХВП , които ще продължат да работят трябва да въведат QS по НАССР и вероятно да се сертифицират. Не е задължително да имаш сертификат по ISO 9001:2000.
Ще има отделен стандарт за НАССР  ISO 22 000. Фирмите , извършващи консултантска дейност имат вариант ISO + HACCP, но предполагам  подготвяне на фирмата клиент  за сертификация е на база принципите на HACCP  и ISO 15161:2000 – “Указания за  пролагане на ISO 9001:2000 в ХВП .
....
Да, още вчера се канех да Ви отговоря, но бях много заета. Видях и коментара Ви от 14.10.2004г. Да точно така . Тази информация  е от  април месец. Но ще е полезна за тези , които не са запознати с нея.
Ще Ви бъда благодарна , ако и в бъдеще споделяте новини по темата.

silvyl

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 4
    • ICQ Messenger - 117135984
    • Профил
HACCP - професионално и .... откровено.
« Отговор #14 -: 23/12/2004, 12:29 »
Здравейте,
случайно открих форума, търсейки информация за HACCP в google.com. Тук май всички сте доста навътре в нещата и за повечето от вас това е и работа. Е, аз съм все още студентка по микробиология, завършваща скоро. За HACCP се поинтересувах във връзка с едно интервю за работа, където имаше изискване за познания по тази система( за длъжност лаборант).
Въпросът ми е какви точно по образувание трябва да са хората, внедряващи и контролиращи HACCP в дадената фирма?
И според вас ще ми е необходимо ли да изкарам допълнителен курс по HACCP за да имам сертификат и да съм конкурентноспособна предвид търсенето ми на работа в близко време?