: HACCP - ïðîôåñèîíàëíî è .... îòêðîâåíî.  ( 48335 )

Àíîíèìåí

Çäðàâåéòå, ó÷àñòíèöè âúâ ôîðóìà!
Ðàáîòÿ êàòî Ìåíèäæúð ïî êà÷åñòâîòî âúâ ìåñîïðåðàáîòâàòåëíà ôèðìà. Íå ñúì ïîñåùàâàëà êóðñîâå è ðàçíè òàì ñëåääèïëîìíè êâàëèôèêàöèè.Íà òîçè åòàï ñå ñïðàâÿì ñàìà.Îò íåòà ñè ÷åðïÿ èíôîðìàöèÿ, à îò åíòóñèàçìà - îïèò.Èçëèøíî å äà êîìåíòèðàì  ïî òåìèòå çà QS è êàêâî î÷àêâà áúëãàðñêèòå ïðåäïðèÿòèÿ. Òúðñÿ ïðîôåñèîíàëèñòè , ãîòîâè äà ñïîäåëÿò ìíåíèÿ, èäåè è îïèò.
...Ñòèãà ñà ñå áèëè â ãúðäèòå çàïàäíèòå ñïåöèàëèñòè ïî ÍÀÑÑÐ!
Êîãàòî íèå ïðîèçâåæäàõìå êà÷åñòâåíè è áåçîïàñíè õðàíè òå ïðîäàâàõà ñàìî õèìèÿ. Ñåãà íà ñåìèíàðèòå íè îáÿñíÿâàò êàòî íà íåàäåðòàëöè êàêâî å QS è  ò.í.
Íîâîòî â ÍÀÑÑÐ  è   ISO ñà ñàìî  ìîäåðíàòà òåðìèíîëîãèÿ è ñîôòóåðà íà ïðîãðàìèòå çà äîêóìåíòèðàíå.

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • : 321
Az  rabotq po vavegdaneto na ISO samo 4e firmata e v oblastta na minno-dobivnata promi6lenost. Mnogo e trudno s prilaganeto na iziskvaniqta na standarta. Standartite ot seriqta 9000 sa zapo4nati da se razrabotvat ot okolo sredata na 80-te godini. A togava zapadnata i isto4nata (SIV) sistemi bqha edna sre6tu druga, dokato SIV se razpadna. Taka 4e 6tem ne 6tem 6tom 6te varvim v Evropa 6te im igraem po svirkata.

Êîëåâà

Çäðàâåé, Èâà.
Ìîèòå íàáëþäåíèÿ ñà ïðåäèìíî â ÕÂÏ, íî ñïîðåä ñòàòèñòèêàòà íàé - ìàëêî ïðåäïðèÿòèÿ ñà ñåðòèôèöèðàíè èìåííî â òîçè îòðàñúë. Ìàêàð, ÷å â çàïàäíèòå ñòðàíè îòäàâíà å âúâåäåíà òàçè ñèñòåìà íå ñà ÷àê òîëêîâà ñòðèêòíè êúì èçèñêâàíèÿòà, êîèòî ïðèëàãàò êúì íàñ ïðè ñåðòèôèöèðàíå. Òîâà ñïîðåä ìåí öåëè äà íè ïîèç÷èñòÿò îò ïðåäñòîÿùèÿ îáù ïàçàð. Äà, ïðàâà ñè, ÷å íÿìàìå äðóãà àëòåðíàòèâà , çà äà ïðîäúëæèì äà ðàáîòèì ñëåä åäíà ãîäèíà. Èëè ñå ñåðòèôèöèðàø èëè ñè àóò. Îñíîâíèòå òðóäíîñòè ïðè íàñ ñà ôèíàíñîâè, çàùîòî âúâåæäàíåòî íà ÍÀÑÑÐ â ìåñíàòà ïðîìèøëåíîñò å ñâúðçàíî ñ ãîëåìè èíâåñòèöèè,
îñîáåíî àêî ïðåäïðèÿòèåòî å ñòàðî.
Âñå ïàê òè æåëàÿ óñïåõ ïðè âúâåæäàíåòî íà ISO , îñîáåíî àêî ñå ñïðàâÿø áåç ôèðìà - êîíñóëòàíò.

Êîëåâà


iva

  • Sr. Member
  • ****
  • : 321
Áëàãîäàðÿ çà ïîæåëàíèÿòà, âå÷å ñå óáåäèõ, ÷å âúâåæäàíåòî å èñòèíñêè àä è êîøìàð. Ðàáîòÿ ñ äîáúð êîíñóëòàíò è óñåùàì, ÷å ðàáîòàòà ùå ñòàíå. Êàæè ìè êàêâî å ÍÀÑÑÐ -àç ìèñëÿ, ÷å å çà êîíòðîë âúðõó õðàíèòå?

Koleva

  • Newbie
  • *
  • : 4
ÍÀÑÑÐ ,íàé- îáùî êàçàíî ,  å ñúâðåìåííà ñèñòåìà çà îñèãóðÿâàíå íåïðåêúñíàòî ïðîèçâîäñòâî íà áåçîïàñíè õðàíè . Çàñåãà â Áúëãàðèÿ å çàäúëæèòåíî âúâåæäàíåòî ìó â ïðåäïðèÿòèÿ çà ïðîèçâîäñòâî íà ðèáà è ðèáíè ïðîäóêòè è êëàíèöè çà äîáèâ íà ïðåñíè ìåñà, îäîáðåíè çà åêñïîðò çà ñòðàíè-÷ëåíêè íà ÅÑ. Êîìáèíàöèÿòà îò ïåò áóêâè ïðîèçëèçà îò íàèìåíîâàíèåòî íà ñèñòåìàòà " Hazard Analysis and Critikal Control Points". Áè òðÿáâàëî âå÷å äà å èçãîòâåí ñåðòèôèêàò íà ISO - "Ñèñòåìà çà óïðàâëåíèå íà áåçîïàñíîñòòà íà õðàíèòåëíèòå ïðîäóêòè " , íî ìèñëÿ, ÷å îùå íå å ïîáëèêóâàí ó íàñ.
 Ìîëÿ , àêî íÿêîé èìà äîñòîâåðíà èíôîðìàöèÿ çà òîçè ñåðòèôèêàò äà ìè îêàæå ñúäåéñòâèå. Áëàãîäàðÿ ïðåäâàðèòåëíî.
Òðÿáâà äà å ISO/AWI 22 000.

dsimeonov

  • Newbie
  • *
  • : 10
    • .
ñåðòèôèêàò èëè ñòàíäàðò?

Koleva

  • Newbie
  • *
  • : 4
Standart, razbira se . Izvinqvam se za grechkata.
Sertifikat se dava sled uspechen odit pri vnedrena sistema za upravlenie na baza ISO,HACCP,EN i dr.

tomodon

  • Newbie
  • *
  • : 21
    • http://dsimeonov.hit.bg
    • .
HACCP èçèñêâà ëè ñåðòèôèêàöèÿ? Èëè òîâà å 'äîáðîâîëíà' ïðîãðàìà. ...

tomodon

  • Newbie
  • *
  • : 21
    • http://dsimeonov.hit.bg
    • .
Íå å ëè ïî äîáðå äà ñå îòäåëè HACCP â îòäåëíà ñåêöèÿ, à äà íå å ïðè ISO 9001:2000?

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • : 321
ISO 9001 ñà èçèñêâàíèÿòà. Òå ñà îñíîâàòà íà âñÿêà ñèñòåìà - èìàø ëè ISO 9001 âñè÷êî äðóãî ñå íàäãðàæäà âúðõó íåãî - ïðèìåðíî 14001, 17025, 18000 , ÍÀÑÑÐ è äð.

Àíîíèìåí

kyde nai lesno b neta mogat da se otkriat originalite na vsi4ki tezi mejdunaridni standarti???

tomodon

  • Newbie
  • *
  • : 21
    • http://dsimeonov.hit.bg
    • .
 ìè îðèãèí ëèòå åäâ  ëè ãè èì  â íåò . Òå ñå êóïóâ ò.
Íî íÿêîè õîð  ñ  ñè ãè í ïð âèëè í  ô éëîâå è ñ  ãè âäèãí ëè ïî ftp-ò ò . Èì  íÿêîè îò ñò íä ðòèòå, íî ñ  í  ðóñêè åçèê:
http://docs.nexter.ru/index.php?mode=1&part_id=0

Koleva

  • Newbie
  • *
  • : 4
Íà òîçè åòàï âúâåæäàíå è ñåðòèôèöàðàíå ïî ÍÀÑÑÐ å äîáðîâîëíî ñ èçêëþ÷åíèå íà íÿêîé ïðåäïðèÿòèÿ îò ÕÂÏ./ âèæ ïî ãîðå  - 27.09.2004./
Íî îò 01.2006 âñè÷êè ïðåäïðèÿòèÿ îò ÕÂÏ , êîèòî ùå ïðîäúëæàò äà ðàáîòÿò òðÿáâà äà âúâåäàò QS ïî ÍÀÑÑÐ è âåðîÿòíî äà ñå ñåðòèôèöèðàò. Íå å çàäúëæèòåëíî äà èìàø ñåðòèôèêàò ïî ISO 9001:2000.
Ùå èìà îòäåëåí ñòàíäàðò çà ÍÀÑÑÐ  ISO 22 000. Ôèðìèòå , èçâúðøâàùè êîíñóëòàíòñêà äåéíîñò èìàò âàðèàíò ISO + HACCP, íî ïðåäïîëàãàì  ïîäãîòâÿíå íà ôèðìàòà êëèåíò  çà ñåðòèôèêàöèÿ å íà áàçà ïðèíöèïèòå íà HACCP  è ISO 15161:2000 – “Óêàçàíèÿ çà  ïðîëàãàíå íà ISO 9001:2000 â ÕÂÏ .
....
Äà, îùå â÷åðà ñå êàíåõ äà Âè îòãîâîðÿ, íî áÿõ ìíîãî çàåòà. Âèäÿõ è êîìåíòàðà Âè îò 14.10.2004ã. Äà òî÷íî òàêà . Òàçè èíôîðìàöèÿ  å îò  àïðèë ìåñåö. Íî ùå å ïîëåçíà çà òåçè , êîèòî íå ñà çàïîçíàòè ñ íåÿ.
Ùå Âè áúäà áëàãîäàðíà , àêî è â áúäåùå ñïîäåëÿòå íîâèíè ïî òåìàòà.

silvyl

  • Newbie
  • *
  • : 4
    • ICQ Messenger - 117135984
Çäð âåéòå,
ñëó÷ éíî îòêðèõ ôîðóì , òúðñåéêè èíôîðì öèÿ ç  HACCP â google.com. Òóê ì é âñè÷êè ñòå äîñò  í âúòðå â íåù ò  è ç  ïîâå÷åòî îò â ñ òîâ  å è ð áîò . Å,  ç ñúì âñå îùå ñòóäåíòê  ïî ìèêðîáèîëîãèÿ, ç âúðøâ ù  ñêîðî. Ç  HACCP ñå ïîèíòåðåñóâ õ âúâ âðúçê  ñ åäíî èíòåðâþ ç  ð áîò , êúäåòî èì øå èçèñêâ íå ç  ïîçí íèÿ ïî ò çè ñèñòåì ( ç  äëúæíîñò ë áîð íò).
Âúïðîñúò ìè å ê êâè òî÷íî ïî îáð çóâ íèå òðÿáâ  ä  ñ  õîð ò , âíåäðÿâ ùè è êîíòðîëèð ùè HACCP â ä äåí ò  ôèðì ?
È ñïîðåä â ñ ùå ìè å íåîáõîäèìî ëè ä  èçê ð ì äîïúëíèòåëåí êóðñ ïî HACCP ç  ä  èì ì ñåðòèôèê ò è ä  ñúì êîíêóðåíòíîñïîñîáí  ïðåäâèä òúðñåíåòî ìè í  ð áîò  â áëèçêî âðåìå?