Автор Тема: ИНТЕГРИРАНЕ НА СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ  (Прочетена 35670 пъти)

Enjoy

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 7
  • Профил
  • Ел. поща
Re: ИНТЕГРИРАНЕ НА СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ
« Отговор #60 -: 07/10/2008, 16:40 »
като се кликне на "tools "  има " word count " за целта  ;D

neznaen

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Re: ИНТЕГРИРАНЕ НА СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ
« Отговор #61 -: 27/10/2008, 20:16 »
Интегрираните системи са интересно нещо, но първо си отговорете на въпроса: Защо са Ви? И още: "Узрели" ли сте толкова добре в собствената си система за управление на организацията, че се впускате в интегрирането? Имате ли вече система по ISO 9001 и колко перфектно работи тя или направо се впускате в интегрирани системи без да сте "превзели" първия, по - малък връх?... А ERP система направихте ли си вече? Защо не започнете с нея? Кое е по сложно интегрирана система по три стандарта или едно цялостно управление на перфектно ниво и кое върши работа за компанията Ви?... Помислете сами...

Marcii

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 686
  • Профил
  • Ел. поща
Re: ИНТЕГРИРАНЕ НА СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ
« Отговор #62 -: 27/10/2008, 21:47 »
Аз не съм съгласна стова. Не съм съгласна, щото ми е крив ден и съм решила да споря.
Първо това послание „За бога братя не интегрирайте" не е подходящо за темата „Интегрирани системи”. Тук си говорим за интегриране. И Биг Босс няма да е съгласен. Тъй де…, ако съм Биг Босс и съм решил с едно метене да мина три одита – кой ще ме спре? А че съм узрял  и ми е пИрфектна системката (9001) – никой не може да докаже обратното, щото тапийката ми от световно известното CB - ESC-Cert, акредитирано от още по-извстната EQC – виси на стената и я краси и щото трябва да се пИчелят търгове…
Вече  не е модерно на гол корем  и чифте пищофа… е , затова вече си ги интегрираме голия корем с чифте базуки.
Но това за ERP – тата ме разби окончателно.  Нямаме потенциал за туй нещо – не го знам дали се пие или яде. Е може да си neznaen SAP консултант, тогава те оправдавам. Това ти е част от работата.
Аз скоро попаднах на едно проучване за ERP-тата сред admin- ешалонa у нас.
Оказва се , че няма достатъчен брой внедрявания за да има мнения, споделящи практически опит и впечатления. Има и втори вариант: тези, които имат някакъв опит, да са толкова разочаровани, че да не им се споделя това. 

Otk, ако искаш ме модерирай, но няма да се местя в темата Софтуер, щото все пак искам да изясним въпроса с ЕРП-тата.

ERP = Enterprise Resource Planning. Разликата между ERP и MRP II  (Manufacturing resource planning) е в първата буквичка, която отговаря на Enterprise. MRP II е насочено за малки до средни, може и големи компании, които обаче са самостоятелни - няма дъщерни фирми, не са част от нещо по-голямо, няма сложни структури. При ERP-то говорим за сложни структури, мултинационални или национални, необходимост от управление на групата като цяло и на отделните единици като самостоятелни обекти в една и съща система. Необходимост от консолидиране на групата, анализ както на една компания така и на цялата група или комбинация от няколко компании. Въпреки това ERP се използва като общо наименование и за двата типа системи - ERP и MRP II.
Хич не ми се анализира за България, кое е средно малко, микро и двойно микро.

Например SAP (както и много от другите в ценовият му клас) е прендазначен за гооолеми компании, за сложни бизнес структури, мултинационални корпорации. Как компания с 40 дъщерни структури в 30 държави и оборот от няколко милиларда годишно може да приключва месеца за 3 дни и да анализира до подробности резултатите си. Това  е изискване за всички компании, които си продават книжата на големите световни борси. Поради и тази причина,   внедрявания в мултинационални компании по изискване на майката е задължително… Ако има някой от форума, който работи в такава корпорация, той ще потвърди това.
Нормално е много хора да не знаят и да не правят тази разлика (поне за България), а от там се получават и подобни да ги наречем странни мнения – ERP –тата панацея за бизнеса.
- Едва ли някоя българска компания се управлява от достатъчно на брой луди и комплексирани хора, за да си позволят да хвърлят 7 цифрена сума само защото ЕРП системата ще прилича на компанията им като новия костюм на Армани на Биг Босс. Не казвам че няма такива които смятат, че ЕРП решава всички проблеми и компенсира лошите мениджърски умения и липсата на професионални знания, Не липсват и компании с подобни амбиции, но слава богу високата цена все пак действа като вразумител.

В заключение искам да кажа:
НИКУЙ НИ МОЙ МЪ ВЪРНЪ НА СЕЛУ !

otk

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 469
  • Профил
Re: ИНТЕГРИРАНЕ НА СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ
« Отговор #63 -: 27/10/2008, 23:38 »
Това с ERP наистина е меко казано странен съвет, имайки предвид разходите по едно такова внедряване и че обикновено се препоръчва обратния процес - първо внедряване на СУ, която ще определи и канализира процесите и едва след това, когато вече е ясно кой, какво, къде, кога, защо - може да дойде ред и на ERP-то (на който му стиска).

Марчи, "наказанието" ти е следното:
Задачка за домашно:
1) Какво се крие зад абревиатурите ERP и MRP (не си го написала точно);
2) Кои са (съвсем накратко) основните разлики межу ERP, MRP и MRPII (не са само в първите букви).

Решението на задачата да не надхвърля обем от 3-4 машинописни реда формат А4, щото съм от тези вторите, за които споменаваш и нито ми се чете повече, нито ми се говори по този въорос.

ПП Всъщност абревиатурите са правилни. Не съм видял "II"-то (Има разлика межди MRP и MRPII).
Извинения!
« Последна редакция: 29/10/2008, 02:22 от otk »

dido

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 100
  • Профил
  • Ел. поща
Re: ИНТЕГРИРАНЕ НА СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ
« Отговор #64 -: 28/10/2008, 09:55 »
otk,ще споделиш ли,какви са спънките и неудачите при въвеждане на ERP?
Разбирам,че имаш горчив опит.Извинявам се,ако ти е неприятна темата!
"Човекът е упорит търсач на смисъла" Джон Горднър

otk

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 469
  • Профил
Re: ИНТЕГРИРАНЕ НА СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ
« Отговор #65 -: 28/10/2008, 13:31 »
Дидо,
темата не ми е неприятна, по-скоро е поучителна, но преди всичко е много обширна, включително и моя частен случай. За съжаление сега нямам възможност да я подхващам, а и ще се отклоним от предмета на настоящата тема. Може би някой друг път, по повод на някакво по-конкретно питане във форума.
Иначе преди време имаше в dir.bg подфорум ERP. Там можеш да попрочетеш някой нещица, включително и на хора с опит ;).
« Последна редакция: 29/10/2008, 02:20 от otk »

Marcii

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 686
  • Профил
  • Ел. поща
 Започнах да си пиша домашната работа - в рамките на 3-4 машинописни страници, защото наистина има какво да се каже по темата, и при това си е една Интегрирана информационна система. Но ето в три реда задачата поставена от otk

MRP Material Requirements Planning – Планиране на материалните запаси
MRPII Manufacturing Resource Planning - Планиране на производствените ресурси
ERP Enterprise Resource Planning - Планиране ресурсите на предприятието

Който иска да не чете по-долу. Разтеглих няколко локума.


MRP система е предназначена да отговори на няколко цели -да се  осигурят материали и продукти за производство, да се поддържа най-ниското възможно ниво на инвентар.
Както и да осигури план за производствените дейности, графиците за доставка и закупуване.

Въпреки че все пак се говори за някакво планиране, MRP системата е по скоро безхартиена инвентарна книга.
Тази система например е широко прилагана в машиностроенето в Щатите (70-80г.), тъй като в серийното производство поръчките постоянно се променят, а заедно с тях се изменя и необходимостта от детайли и материали. За разлика от Щатите, японците не я приемат, смятат че е тромава и излишно натруфена. Но всъщност японското машиностроене е било масово производство и тук простите методи за отчет и планиране са били достатъчно ефективни.
 
MRP II е ориентирана вече към детайлно планиране на производството. Тук е включена  и себестойноста на изделието и разбира се свързаните с това производствени разходи. Планира не само крайното изделие, а и ресурсите за изпълнение на този план. Прави се оценка на производствените мощности и се отчита прогнозно тяхната адекватност,  планира се обема на производството, а резултатите от този етап са входни данни за планиране на необходимите материали (MRP). По този начин MRP II системите осигуряват обратни връзки към модулите за управление и отчитане на производството. Така отделните модулите за оценка на производствените мощности, снабдяването, планирането и отчетността, работят като компоненти на единна система и ползват единна база данни.

Понятието ERP системи се приема 90-те години. Приема се и че ЕРП удовлетворява напълно вътрешните информационни потребности на предприятията. (Забележете информационни, а не управленски.)  Но иначе пък тези системи широко се рекламират като предназначени за управление на всички аспекти на финансовата и стопанска дейност на организацията, включително – производство, планиране, финанси, счетоводство, материално техническо снабдяване, кадри, складови наличности, пласмент на продукцията и т.н и т.н.
При това всичко това с едно копче! (Присъствах на презентация на ERP система в която ни убеждаваха че управлението вече се свежда до едно копче.) И все пак да подчертая, че основна задача на ERP системите са да предоставят на мениджърите информация за вземане на управленски решения и да улеснят обмена на данни (информация) по вертикала и хоризонтала.
За разлика от  MRP II, ERP обръща сериозно внимание на финансовите взаимовръзки, на отношенията между партньори и клиенти, на управлението на териториално разпръснати бизнес единици.

Разбира се всичко тече, всичко се променя и вече си имаме Интернет и съответно ERP II – системите на XXI век – информационна система ориентирана към всички участници в бизнеса.
« Последна редакция: 30/10/2008, 23:14 от Marcii »

tdk

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 6
  • Профил
Re: ИНТЕГРИРАНЕ НА СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ
« Отговор #67 -: 31/10/2008, 11:10 »
Към форума
    Прочетох, че  защото сертификацията по спецификацията BS OHSAS 18001, е до края на тази година и ще важи до средата на следващата. А какво ще бъде след това?
    Работя в строителна фирма, сертифицирана по EN ISO 9001:2000. След около месец предстои ресертификационен одит. Искаме той да стане сертификационен за ИСУ по EN ISO 9001 и BS OHSAS 18001:2007. Опитали сме се  на база Наръчника по качеството и документираните процедури от СУК(у-ние на документи и записи, вътрешни одити, у-ние на несъответстрия, коригиращи и превантивни действия)  да създадем Интегриран Наръч-ник на ИСУ и тези общи за двете подсистеми процедури. Трябва ли да отбелязваме измене-нията спрямо предишните документи или да ги водим като издание първо (ревизия 00)?

dido

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 100
  • Профил
  • Ел. поща
Re: ИНТЕГРИРАНЕ НА СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ
« Отговор #68 -: 31/10/2008, 11:41 »
tdk,
Цитат
Прочетох, че  защото сертификацията по спецификацията BS OHSAS 18001, е до края на тази година и ще важи до средата на следващата. А какво ще бъде след това?
До 31.07.2008 беше възможно да се сертифицираш по 18001:1999.До 31.07.2009 ще е
необходима пресертификация по 18001:2007,но този проблем пред теб не стои.Щеш
нещеш сертификацията ти ще е по 18001:2007.
Колкото до другите проблеми-интегрираните процедури с последваща ревизия,а
процедурите по ЗБУТ ревизия 00.
Между другото,ако участвате по обществени поръчки се замислете и за 14001.
Мисля,че в недалечно бъдеще ще се появи като фактор.   
"Човекът е упорит търсач на смисъла" Джон Горднър

tdk

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 6
  • Профил
Re: ИНТЕГРИРАНЕ НА СИСТЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ
« Отговор #69 -: 31/10/2008, 13:58 »
Благодаря за отзивчивостта. Засега фирмата не участва в търгове по ЗОП. А и в момента силите няма да стигнат и за ISO 14001.