Що ли си мислех че тъй "ше стане тя"

...Когато е необходимо да се осигуряват валидни резултати, средствата за измерване трябва да бъдат:
a) калибрирани и/или проверявани през определени интервали или преди тяхното използване чрез еталони за измерване, проследими до международни или национални еталони; когато такива еталони не съществуват, използваната основа за калибриране или проверка трябва да бъде записана (виж 4.2.4).
....
Ми... при това положение ... темата отива в раздела "Смях и забава" със следната методика

:
1. Вземате (ако можете) един "калибриран" от одобрения вид дрегер с документ за калибрация;
2. Вземате и вашия дрегер.
3. Извиквате 2ма шофьора (като предварително ги пускате в отпуск за по 2 дена) за по-сигурно;
4. Купувате 1 плодова и 1 гроздова по 750 гр.
5. Вземате 2 мензурки (точно разграфени на по 50 или 100 грама) и... им сипвате по едно на двамата.
6. След като прозвучи "Наздраве" - замервате показанията на "калибрирания" и тези на "вашия" дрегер по отделно за всеки шофьор.
7. Сипвате им по още 1 като сменяте ракиите и пак така - при линейните средства за измерване 5 точки са достатъчни да се види има ли систематична грешка на "скалата" и колко е тя - така че на всяко "Наздраве" измервате и записвате показанията на еталона и на вашия дрегер и така 5 пъти.
(Ако сравнителния материал е "качествен" (т.е. шоферите ви са "печени") - от 50 до 250 гр. или от 100 до 500 гр. "еталонно вещество" едва ли ще им се опрат... тъй че трябва да издържат "метрологичната" проверка... че даже може да ви питат и за още

)
9. Сравнявате записаните и осреднени данни от еталона и от ваш'то дрегер и ако все още изобщо ви пука за каквото и да било - може да сметнете разликата в показанията в %. Ако не надминава 5% , ваш'то дрегер го пишите за "годен" и доизсушавате заедно с шоферите остатъците от "еталона";
Разбира се, преди всичко това си написвате и утвърждавате 1 инструкция за "калибриране" за да е всичко с "Одобрението на ръководството" и в съответствие с 7.6 а).
Недостатък на метода: трябва шоферите да се подберат да са с еднакво тегло (и метаболизъм)... а и трудно може да се определи дали ракийките да са със салатка или без... ама тук ще трябва да се справите сами

- ако не се хареса на одиторите методиката ви им предложете да я "тестват" и те - да видим колко забележки ще имат после
