Автор Тема: Управление на Средствата за наблюдение и измерване  (Прочетена 25104 пъти)

Tashek

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 102
    • Профил
Ha - ha - ha
Leda bil 0 gradusa, a pak kipq6tata voda bila 100 gradusa. How is that???

Ami vodata zamrazva pri 4 gradusa, a pak leda moje i da e -15 ako 6te6.

Vodata zavira pri razlichna temperatura v zavisimost ot tvardost, primesi i t.n. t.e. pri razlichna izotonichnost.

Ne samo v Plovdiv ima akr. lab za kalibrirane na termometrite a na mnogo mesta

DVSK sas sigurnost zadaljava za kalibrirani termometri

Elist_k , perfektno obiasnqva6 - pozdravi, dano ima koi da fane dekish det se vika i kakvo e osnoven etalon i raboten

Bravo , vse pak diskusiqta e mnogo hubava

Анонимен

  • Гост
Tashek
  прав си, обаче я се замисли за всички дребни бакалийки - дали ще им се дават ежегодишно пари за калибриране. Затова може да се направи и вътрешнофирмена методика за калибриране на този принцип. И друг път сме обсъждали това че НАССР-а не е лъжица за всяка уста. Но трябва да се започне отнякъде. Прилагането на тази методика все пак е на база на риска. И аз като одитор няма да приема месопреработвателно предприятие за производство на бързозамразени храни да си калибрира по този начин термометрите. Но факт е че на този етап ДВСК - проверяват има ли хартийка от някаква там акредитирана лаборатория , а най често в акредитацията на лабораторията няма калибриране. Иначе към сертификата има прикачена и методиката.  А пък и за калибриране  никой не отваря дума, иска се само хартийката.

Анонимен

  • Гост
Tashek
прав си, обаче я се замисли за всички дребни бакалийки - дали ще им се дават ежегодишно пари за калибриране.


"Бакалийките" да се замислят дали на клиентите им ще им се продължава да купуват от тях ако не си калибрират везните...
Нали целта е постоянно подобрение и развитие - днес бакалйика -> утре Бакалница -> удруги ден - СУПЕРБАКАЛНИЦА ...

Сериозно - тези т.н. бакалйики често пъти си правят бизнесчето за сметка и ущърб на клиентите си - разбира се че като са отворили бизнес - трябва да го управляват според нормите и правилата. Но то не е само до калибрацията - а до културата най-вече. Аз лично наблюдавам вече 1 година една такава махленска бакалия, чиято електронна везна е олепена като колет от Америка със стикери за проверки... и същевременно се използва за монетник и тезгях от продавачките и клиентите. Да поясня, клиента оставя парите върху везната - продавачката ги взима и оставя там рестото... Същото се случва и с торбата с продуктите. А имат иначе НАССР ;) - който сигурно е частичен...( както някой се изцепи в една друга тема) и везната е изключена от него - щото сигурно е метрологично проверена ))).
  Защото как ще ми докажат че се грижат за хигиената  като кръстосват потоците на продуктите със едни от най нехигиеничните неща каквито са банкнотите и монетите ?!?

Правил съм им забележка най-малко 10 пъти и в присъствието на "управителя" даже... обаче - кучетата си лаят - кервана си върви е резултата...

Анонимен

  • Гост
Ама защо пускат и кучета вътре...
Напиши си някакво име анонимен, пак ще си останеш такъв.
Хубава си го написал, прав си, темата е добра, но за съжаление,  тези неща си остават между нас. СПОР в случая няма.
Бакалийките се надявах да ги изпозатворят по новите правила, но още се държат. Те поне откровено нямат HACCP, понятието частичен го пишат в предписанията си РИОКОЗ - контролния орган, хората по бакалийките не са виновни. Но, не са само за заяждане бакалийките, големите вериги, като нямат кръстосване но имат преетикиране?

anarh

  • Гост
пак за калибриране, проверка, проследимост и везни
първо метрологичната проверката осигурява проследимост
второ и следващо от първото - везни, които се проверяват не е необходимо да се калибрират
трето и очевадно проблемът е в начина на употреба от продавачите

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил
Когато фирмата започне сама да си извършва проверка за средствата за измерване по разработена и утвърдена вътрешна методика с еталон, а досега не го е правила откъде се вземат знаците за годност/негодност, за първоначална и следваща проверки?
Моля, ако някой знае откъде се вземат да ме светне. Благодаря предварително.
« Последна редакция: 23/05/2008, 22:36 от Marcii »

Marcii

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 686
    • Профил
    • Ел. поща
За Маркиране на техническите средства ли става въпрос?
За някаква утвърдена маркировка ?

Давам пример:
Извършилият проверката да маркира всеки апарат с лепенка, показваща годината и месеца за извършване на следващата проверка. Всеки апарат преминал проверка, се  отбелязва  в графика за проверка на апаратурата.
В случай, че апаратът не отговаря на изискванията, същия се маркира с лепенка ”Х”. (може да си измислите и друга лепенка)

Техническите средства не отговарящи на изискванията, се маркират като негодни със знак”Х” и се отстраняват от мястото на използване. След отстраняване на дефектите те се подлагат на проверка. В случай, че апарата не може да бъде ремонтиран, той се бракува и се отстранява, което включва и заличаването му в документите.

И като допълнение:
При повреда на даден обхват от измерваната величина или невъзможност за измерване на величина от комбиниран уред, върху уреда се отбелязва обхвата или величината, които не могат да се използват. След посочената маркировка е допустима работата с апарата.

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил
Да, за маркиране на технически средства става въпрос - благодаря Марси, значи фирмата сама си прави лепенките - притеснението ми бе дали не се купуват отнякъде готови - примерно от ДАМТН или обикновена книжарница.

Katya

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 561
    • ICQ Messenger - 36937072
    • Профил
    • Ел. поща
Ако проверката е вътрешна (ведомствена) знаците се поставят от отговорното лице във фирмата, като няма задължителна форма, а Нарчи ви е дала по-горе удачен пример.

anarh

  • Гост
Когато фирмата започне сама да си извършва проверка за средствата за измерване по разработена и утвърдена вътрешна методика с еталон, а досега не го е правила откъде се вземат знаците за годност/негодност, за първоначална и следваща проверки?
Моля, ако някой знае откъде се вземат да ме светне. Благодаря предварително.
хь

искрено се надявам да не бъркате нещо
Ако СИ подлежат на законов контрол по реда ЗИ, вътрешно фирмената проверка не го отменя, т. е. пак СИ трябва да са проверени от метрологията или от оправомощени фирми.

Katya

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 561
    • ICQ Messenger - 36937072
    • Профил
    • Ел. поща
Не всички средства за измервне подлежат на независим контрол, за справка си има наредба.
Колкото до знаците -фиормата си я избирате вие, но е важно да дават онфо за датат на последваща провека и по възможнодт подпис на проверилия. Обикновено се използват стикери в различен цвят за разлиячния стаус, като дата за последваща провека е за годните. Направете си и протокол, кой ги е проверил, спрямо какъв еталон, по каква методика.

iva

  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 321
    • Профил
Благодаря, въпросните средства за измерване са ролетки.

Katya

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 561
    • ICQ Messenger - 36937072
    • Профил
    • Ел. поща
Вземете си метален метър, проверете го в акредитирана организация (или си вземете такъв със свидетелство ) и проверявайте с него рулетките. Останалото за стикерите и протоколите е написано по-горе.

exar

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 58
    • Профил
    • Ел. поща
За ролетките има стар БДС, който може да ползвате като основа, за да разработите фирмена инструкция как се проверяват. Трябва да заложите допустими отклонения, темпериране на СИ, какво ще гледате, освен грешката, защото може цифрите да не се четат, механизмът да не работи и т.н. Би трябвало да имате и обучен персонал, защото не върви шофьор да ги проверява. Регламентирайте си протокол, начин за идентификация на самите ролетки и за годноста, какво ще правите с негодните и т.н. С подобна инструкция ще можете да защитите собствената проверка на ролетки, които не ползвате за търговски цели.

expert_1

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 60
    • Профил
Зависи какво мерите с тези рулетки и каква точност ви е необходима. Ако рулетките са ви необходими за измервания с допуск 10-15 мм, по-добре си купете нови вместо да се занимавате с глупости. Не се поддавайте на неграмотността на някои консултанти и одитори.