Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - keres

Страници: [1] 2 3 ... 11
1
... и там ни стига само 9001-14001-45001 (внедрихме го преди да е излязъл  :) ...


Само така, няма какво да се чака  ;D

2
На мен ми бърка в здравето този контекст, но това няма как да се избегне. Реално си е така. Въпрос на решение е как ще се приложи на практика така, че да може да се демонстрира по време на одит. Интересно ми е да видя как са го направили другите.

3
Новата версия отдавана е факт. Някой вече да е работил по прехода? Да сподели опит, идеи, проблеми...?

4
Протестирам срещу дърпането на шалтера! Аз се наемам да участвам в бъдещи дискусии, в които разбира се съм достатъчно компетентен.

5
Здравей,

Моят съвет е да си купиш този стандарт. Ще ти отговори на много въпроси и ще можеш да го размахваш като оръжие по време на одити  :)

6
Здравей Митак,

Ако разбирам проблема мога да ти кажа следното:
Дата на валидност на сертификата за калибриране не би следвало да е обвързана с датата на пускане в експлоатация на съответното средство за измерване. Принципът е следният: периодът на калибриране на СИ се определя или нормативно или ако няма такова изискване може да се определи от организацията. Ако вторият вариант е налице, твоят избор трябва да бъде обоснован. Т.е. би следвало да можеш да обясниш на одитора (било то вътрешен или външен) защо периодът е такъв. Той може да се променя поради различни фактори, но пак би следвало да можеш да се аргументираш. Вариант – промяна на срока на калибриране заради констатация от одит поне за мен не е приемлива.

Моята логика е подобна – щом сертификата е издаден за определен срок (ако съм разбрал правилно) не можеш автоматично да увеличаваш срока му само защото не си ползвал СИ-то. Неговите метрологични характеристики могат да се влияят/променят и от условията за съхранение.

Какво бих направил аз: ръководи се само от датата на следващото калибриране. Датата на пускане в експлоатация е полезна в случаите, когато се установи, че има проблем с продукта, за да се определи с кои СИ е мерено и трябва да се калибрират отново, ако проблемът е там (вкл. да се прегледат всички продукти, които са мерени с това СИ).

За да съм по-полезен можеш ли да напишеш тук текста на несъответствието, което са ти написали. Или ми го прати на ЛС.

7
Хареса ми отговора ти, Anonimen1! Със сигурност нарисува картинката точно, браво!

8
Много Ви благодаря, относно вътрешния одитор не сте много единодушни, така че ще трябва да го проверя допълнително.
Дали някой ще знае какво прави- не е гаранция, че на курса ще успеят или по-скоро ще се опитат да му обяснят :)

За да откриеш истината провери клаузите за вътрешен одит в съответните стандарти, по които сте сертифицирани (например 8.2.2 в ISO 9001) и провери дали се казва нещо за обучение и компетентност на одиторите.

9
Здравейте, имам следния въпрос:
Имаме УПР и КК (координатор качество)- дали координаторът трябва да има минат курс за координатор, защото колежката, която се занимаваше с това имаше такъв.
И дали за вътрешен одитор трябва да има минат курс?
Може ли да се използва външен човек за вътрешните одити (прочетох и ако съм разбрала може, но все пак така е така пускам тема).

Благодаря Ви!

Здравей,

На първия ти въпрос. Не, няма изисване за обучение, които задължително трябва да преминат УПР или KK. Има добри практики, които обикновено се свеждат до обучение по изискванията на стандарта и/или за вътрешен одитор.
На втория въпрос - стандартите, по които най-вероятно сте сертифицирани няма изискване одиторите да имат специално, образование, обучение или опит. Насоки затова са дадени в ISO 19011, но той е само ръководство и не налага изисквания. Т.е. не могат да ти напишат несъответствие заради това, че одиторът ти не е обучен. Друг е въпросът, че ако искаш да ти свърши работа непременно трябва да си разбира от работата, което се постига с обучение и опит.
И накрая, Да. Напълно приемливо е одитът да се направи от външен човек. Даже в някои случаи е много по-добре от съображение за обективност и независимост.

Поздрави,
Керес

10
От вчера има нов шев на акредитацията. Хръстьо Руйнеков и новия шев на акредитацията. Някой знае ли нещо за него ?
колега, вие май сте поскаран с правописа :D - нищо няма да шием - шеФ е думата, пък и името сте му пообъркали :P .

Умрем да праим забелешки за правопис  :)

11
Объркана съм!

Свиквай, макар изисванията да са едни и същи тяхната интерпретация често е различна.

Успех!

12
Здравейте,

Предстои ни пресертификационен одит. Дружеството е сертифицирано по ISO9001:2008. Във връзка с новия 19011, задължително ли е да се промени процедурата за вътрешните одити? Ако да, моля да ме посъветвате, кои са най-належащите промени. Много благодаря предварително!

Не, не е необходимо. 19011 е само указателен и показва добрите практики. От гледна точка на външен одит на твоята система няма за какво да се притесняваш и можеш дори въобще да го игнорираш и одитирът няма основание да ти напише несъответствие. От гледна точка на добрата практика прочети си 19011, той съдържа много полезна информация, която ще ти е от полза ако я вземеш предвдид. Поне според мен промените спрямо предишната му версия не са особено големи и чак промяна на процедурата за вътрешни одити не бих направил.

13
Всякакви / Re:Да се посмеем
« -: 26/08/2011, 10:30 »
Цитат
Общинската туристическа агенция ще работи по международни стандарти
Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов" е в процес на сертифициране на своята дейност. В предприятието ще бъде внедрена Система за управление на качеството, съгласно изискванията на международния стандарт ISO 9001:2008 по изискванията на ISO/IEC 17021:2006.

Източникът

14
Мисля, че началото е в изготвянето на нещо като регистър на активите (хардиер, софтуер, флашки, дискове, помещения - списъка и доста дълъг), т.е. описание на това с което разполагаме. От там се продължaва с това какви опасности и уязвимости има за тях, за да се определят и подходящите контроли (мерки) за минимизиране на рисковете в граници, които организацията е склонна да приеме. Това е т.нар остатъчен риск.

15
Темата е за новия ISO 9001:2008, обаче аз намерих парченце от прадядо му ISO 9001:1987 и прецених, че ще сте любопитни да хвърлите му едно очо  ;D

Страници: [1] 2 3 ... 11