Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Marcii

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 45
31
Преди да се обърнете към консултант според мен трябва да се потърсите проектант. За справка се обърнете към строителната камара в населеното място и търсете специалист с необходимата проектантска правоспособност - "проектант - технолог".

32
Честито на ИнжИнер Tashek ;D.


....HACCP се изисква според Закона за храните отпреди доста години, а Агенцията само контролира.

Когато забървкате ХасипИту, е необходимо да опишете всички стъпки, включително и разфасоване, приемане на опаковки, съхранението им и т.н.

ООF TOPIC
Наскоро чух един консултантски виц за ресторант.... Там бяха описани едни стъпки с лъжици..., конци и още нещо. Припомням го на тези, които го знаят..., щото не е много приличен. ;D ;D ;D

33
Е какво толкова има...  ;D

Храна като всяка друга.  ;D

Принципите са същите, трябва да си наясно с особеностите на вида. Мисля че без специалист по аквакултури, ще е трудно да се изгради система. В нета има доста неща за HACCP и рибите... и скаридите. Е за скаридите има даже повече. :o 

34
Наименованията на основните раздели могат да се редактират само от Администратор.

35
Всякакви / Re:Да се посмеем
« -: 15/04/2011, 21:21 »
Китайска евтина електроника

500GB външен хард диск.
Притежателят обяснил, че няма проблем със записването на каквито и да е файлове върху диска, но при четене, от компютъра се виждат само последните 128MB.
При отваряне на устройството установили че вътре е позиционирана 128MB-ова флашка, закрепена с две гайки, залепени за корпуса (да не тракат). А другата им роля е да придават внушителна тежест на IT продукта.


Кондензатори като Матрьошки :). Само дето капацитетета е най-малката матрьошка :-).Сложното устройство на UPS-а е значително опростено и заменено от монолитна тухла, вместо акумулаторна батерия.


36
Обаче, нали критериите за качество се формират спрямо изискванията на клиента. Източноевропейският клиент е по-малко взискателен, съответно са се възползвали и са му предоставили допустимия за него санитарен минимум от качество :-). Какво се тръшкате?!...

А каква колекция от китайски ментета имам..., ще ми завидите

37
Да сте живи и здрави, богати и успешни, весели и засмени, бедите да ви заобикалят! Честита Ви Нова година!

38
Нещо изтрещяха всички в тези горещини. Да се полюбуваме на ЛОГОТО! - най-голямата новина в днешния ефир и нет. Много ми е смешно това "Утвърден стандарт".

39
Всякакви / Честит Празник!
« -: 20/07/2010, 15:18 »
Илинден се тачи като ден на най-важния светец градушкар. Спазва се строго забраната за работа. В негова чест се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача за св. Илия.
Св. Илия е своеобразен наследник на езическите богове на гръмотевицата и дъжда Зевс, Перун, Тангра.
Освен това е и професионален празник на пивоварите (май  ???).

Във форума има 10-тина форумци с ник близък до светия пророк. Предполагам има поне още толкова, които носят името му, но не са се регистрирали с него.
Искам да поздравя всички именници във форума - да са живи и здрави.  Специални поздрави към един по-специален именник (той си знае!) - един от хората, които нямат излишни мнения в този форум, човек, който е помогнал на много хора, когато са имали проблем. Честито! И наздраве!

40
Е... това си е стара българска поговорка - имаш крава, пиеш мляко.  ;D

41
Тази трайност от 20 дни кърти мивки.  ;)
Ако има разбирач на мляко във форума, нека да напише какво трябва да е съотношението на лактобацилус булгарикус и стрептококовата бактерия, че да я докарат тази трайност. На мен ми се струва, че са наблегнали на йогуртовия вкус, а не на киселия (кисело! мляко). Но не съм специалист де...
Аз лично си купувам мляко произведено днес или вчера и то ежедневно, и не зареждам хладилника с мляко за цял месец.

42


Но нека не туряме пепел на “ИСО-то”....

.....Но нещата ще започнат да си идват на мястото едва тогава, когато в офиса на velbon влезе клиент и каже примерно: „Господине, имам някои проблеми с управлението на качеството, които не ми дават мира. Бих искал да обсъдим възможностите за тяхното решаване с Ваша помощ”. И дума да не обели за сертификат....


ОТК, на това му викат ФЕНИКС  ;)

43
 Държавна структура!!!
 ???
Нашите държавни структури са пример за нищонеправене.  
Все пак да припомня:
„Съгласно българското законодателство органът, който извършва акредитация на лицата, осъществяващи дейности по: изпитване, калибриране, сертификация на продукти, сертификация на системи за управление, сертификация на персонал, както и на органи за контрол и проверяващи по околна среда е Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация”

Има си и ЗАКОН ЗА НАЦИОНАЛНАТА АКРЕДИТАЦИЯ НА ОРГАНИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО.
Последната му актуализация е от 1 юни тази година.
Цитат
Увеличава се размера на глобите и имуществените санкции и се въвеждат две нови основания за административно-наказателна отговорност на лица, които в нарушение на закона извършват дейност по акредитация и на лица, които се позовават на акредитация без да притежават такава.
С приетите изменения в този контекст законодателят защити в максимална степен интересите на бизнеса, в лицето на всички органи за оценка на съответствието, спазвали и спазващи законоустановените правила. Въвеждането на адекватен санкционен механизъм и неговото прилагане ще спомогне за недопускане на пазара на нелигитимни протоколи от изпитвания и сертификати. С това се цели защита от нелоялна конкуренция и прекратяване на съществуващата порочна практика за заблуда на българските производители и потребители чрез разпространение на сертификати, издавани в нарушение на досега действащите законови разпоредби.(ИА БСА)
В закона член 11.  става въпрос от 26 членен Съвет за акредитация, в състава на съвета  се включват изпълнителният директор на агенцията без право на глас и по 5 представители на заинтересованите от процеса по акредитация страни, организирани в следните групи:
1. министерства, определени с решение на Министерския съвет;
2. организации, представляващи индустрията;
3. организации, представляващи потребители;
4. организации, представляващи експерти;
5. организации, представляващи акредитирани лица.

Този член 11. ще осигурява прозрачност.
и т.н. и т.н.

Е, да де но какво от това...
БСА обяви много високи цени за акредитация преди време, и много организации отказаха да се акредитират. Аз не открих и в сегашната поправка на закона, механизъм на взаимно признаване на акредитации например в рамките на европейския съюз. Първо плащаш и след това те акредитират. Това означава, че Лойдс непризнат от БСА - не е акредитиран да издава сертификати.   Но за сметка на това "ЕС ПИ ДИ СЕРТ" ЕООД - гр. Пловдив, чийто обхват според БСА е Сертификация на : Системи за управление на качеството, съгласно ISO 9001:2000. ???, си е съвсем акредитиран. Нищо че тази версия на стандарта почти официално вече е вън от играта. Или пък “СЕРТИФИКАЦИЯ” EАД - гр. СОФИЯ с обхват: Сертификация на системи за управление на качеството, съгласно ISO 9000.  ???. Който не вярва да погледне. в сайта на БСА.
Много мои колеги консултанти, решиха, че да си одитор е велико. И там са парите. И си организираха Органи за сертификация. Гледам някои и са ги акредитирали. (в БСА).
Няма какво повече да говорим за държавните структури, които ще бранят ИСО-то.
А на ИСО-то - тури му пепел.

44
Други / Re:ISO 14001:2004; OHSAS 18001;2007
« -: 31/03/2010, 13:54 »
Здравейте и добре дошли във форума.

Във форума влизат грамотни хора и дори да си напишете молбата само в една тема,
ще бъде прочетена, поради което считам за излишно размножаването и. 

Електронни варианти на стандартите може да си поръчате и online на адреса на БИС:
http://www.bds-bg.org/standard/info.php?standard_id=33428

OHSAS 18001 не е наличен в електронен вариант, но за сметка на това струва само 8.40 и също може да се поръча online:
http://www.bds-bg.org/news/?news_id=60


45
Няма как да се ресертифицирате ако не промените и документацията. Одитът се провежда за да установи съответствие с определения стандарт.
Първото нещо, което е и най - безсмислено, но пък и най-натрапчиво е навсякъде в документите си, да смените 9001:2000 или 9001:2001  с 9001:2008. Допустимо е да запишете само 9001. Така при следващата продяна през 2015, може да си спестите разпечатките.  ;D
Но има и други...

Иначе стандарта изисква 6 задължителни процедури:
Управление на Документи,
          записи,
          вътрешни одити,
          несъответсващ продукт,
          коригиращи и
          превантивни действия.
Останалите процедури може и да са по желание, спрямо стандарта, но може и да са задължителни в съответствие с различни нормативни  документи - зависи в каква сфера работите.  Все пак екипно се опитайте да акуализирате системата си.

Още за промените тук:

http://www.org-bg.net/docs/ISO9001_2008ImplementationGuidance_bg.pdf

а и в цялата тема: Новият ISO 9001:2008

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 45