Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Marcii

Страници: 1 [2] 3 4 ... 45
16
Благодаря за поощрителните коментари!
Сега остава и аз да си повярвам и да не се оплаквам  :D.

 
одитора да използва услугите на "експерти"
Тук е разковничето на моя проблем, има  достатъчно вътрешни експерти, че и обучени за вътрешни одитори.

Оказва се, че на този етап ни предстоят два клиентски одита, на единия от които, ще бъда координатор. Никога не съм си представяла, че клиентски одит може да бъде толкова страшен  :o, а стандартите му толкова рестриктивни. Но пък на мен ми идва точно навреме. Най-добре се уча да плувам, когато ме пуснат в дълбоко блато. А и на "занаят" се учиш най-добре от опита на одитор в действие.

Събери в една книжка написаното само от теб в тоя форум,
Издай го като учебник за магистратурите по QM ...
Благодаря ти velbon, но съм много далеч от това. За няколко дни разбрах, колко много неща съм пропуснала и искам още да науча и приложа, че отново се чувствам в първи клас.
   В момента ( за разлика от предния ми пост) съм страшно ентусиазирана от по - различната управленска философия във фирмата (различна от традиционната за България)- действително прилагане  на различните техники и принципи и  статистика! ( FMEA, Lean manufactoring, 5 Whys, 8D), и т.н. т.н. Все неща, които съм си мислела, че за мен ще останат само термини в книгите за Тойота.

За съжаление този форум направо си поумря и аз реших, че вероятно ентусиазмът за осигуряване на качеството  е поумрял на нашите ширини. Но да са живи и здрави клиентите! Те ще ни реанимират най- успешно, ... или ни чака права линия.

17
Здравейте,

Бях притисната до стената от обстоятелствата и приех пост в голяма международна фирма като специалист по качеството, а при интервютата останах с впечатление, че ще бъда координатор по качеството с отговорност по разпространението на документите. По JD се оказва, че съм назначена всъщност като водещ одитор. Напълно съм наясно, че не съм за тази работа защото стандарта, по който се работи, до оня ден ми беше непознат. Прилаганите техники в компанията са висш пилотожа, и този уикенд отделих време да се запозная с тях, защото фирмата иска от мен да работя, а не да се обучавам. Това е предисторията. А сега въпросът ми:

Технически мога ли да бъда водещ одитор при вътрешен одит в производство, което не познавам ???, по стандарт, който е много близък до 9001 и 9004, но все пак не е същия. Аз съм много отговорен човек и не става въпрос само за връзване на гащи с издадени документи за преминати обучения, а за необходимата компетентност. Въпреки че въпросът ми звучи риторично, очаквам вашите отговори от практиката ви досега. Живеем в страна където всичко е възможно.  :)

18
Аз мисля че ако говорим за печене, тук става въпрос не само за температура но и за време.
Валидиране на режима е най лесно с външен термометър, Вероятно вашите фурни имат някакви вградени термометри и таймери.
С един външен метрологично проверен термометър вие може да проследите температурите на печене в началото и в края на процеса за изпичане,   и да докажете че терморегулаторът на фурната поддържа необходимата температура за термична обработка по време на целия процес. Това валидиране може да го заложите веднъж дневно или седмично. Но  верификацията на процеса е свързана с физикохимични и микробиологични изследвания. Необходимо е да имате доказателства, че така описания и правилно приложен режим на термична обработка е достатъчен за постигане на критериите за безопасност на храните, поради които той се прилага.

19
Тук ще вметна един оффтопик.

Не само форума е заспал но и цялата ни държава,
Незнам защо но всички у нас повечето мениджъри действат на принципа - акъл си имам достатъчно, пари не ми достигат.
Има и втори вариант на този отказ, Има "управленци" които са прочели само една книга и е под достойнството им да разговарят с някого прочел 1 вагон книги.
И ако Велбон беше предложил пари , нямаше да откажат да ги вземат. :-)

От друга страна като имам пред вид как науката в милата ни родина я закопават на същия принцип, не е за чудене.
Вчера се върнах от една конференция, на която производствени фирми от страни като Полша и Румъния показаха как развиват наука в производството в съвместни проекти с научни организации и прилагат иновациите в производството не по-късно от 1 година, регистрират патенти и т.н. За мой срам това, което показахме ние, беше прилагане на чуждия опит и иновативни решения отпреди не по-малко 20-30 години. Моят извод е: и срещу Румъния да вървим няма да я стигнем.

20
Здравей

Задачата на представителят на ръководството е да управлява ефективно системата,
т.е. има типични ръководни функции – планиране и организиране на дейностите по системата,
делегиране на права и отговорности,
мотивиране на персонала, (например да им вдигне заплатите - :-) шегувам се разбира се... но мотивирането остава)
контрол на изпълнението;
наблюдения и анализ на резултатите
и т.н. и т.н.
Изобщо мнооого тежка работа.

Няма как да събудите, форума с този въпрос... Тези които са се интересували са и писали доста по темата. Само да има кой да чете...

Тема: Упълномощен представител - леле звучи страшно ;)  (Прочетена 7794 пъти)

След като прочетете всичко по темата и имате  конкретен въпрос може да го зададете, и моля Ви в същата тема, за да не разводняваме форума.


21
Защото е трудно да работиш това което си учил. Почти няма възможност да стане в нашата "Уредена" държава.
Мога да дам за пример себе си. Работя по специалността си от 1 година,която съм завършила през далечната 1990 г.
ХА познай сега какъв "специалист" съм и само защото съм отговорен човек, как ми се оттелва вола да наваксам материала отново. Затова младите хора или бягат от тази държава, или се занимават с каквото падне, само за да си уредят изхранването.
Не ме разбирайте криво, не защитавам тази система, която се е наложила, но човек се налага да стане пенкилер за да си храни децата.

Хайде сега да мине един модератор и да забърше OFF topic - a.  ;D

22
Първия въпрос е доколко познавате съответната нормативна уредба. Всичко е свързано с познаване на основния Закон за храните и съответните наредби.
Мога да дам пример с това че, За да се управляваш автомобил е необходимо да познаваш закона за движение по пътищата и да си положил успешно изпит.
За да продаваш храни изпит не е необходимо да се полага, но все пак трябва да се познава Съответния закон и наредби.
Това има значение и когато можеш със необходимите знания да опонираш на проверяващите. Винаги при някакво изискване може да попитате "А къде го пише?"
Вторият въпрос е дали проверяващите, не искат рутинно да изтупате праха на системата си, и отново да и хвърлите едно око. Има някои системи които, са преписвани от първоизточниците и  цитират отменени наредби например Наредба 7 за храните, която бе подменен и отменена с наредба 5 :-). Има такива системи за които контролът се осъществява от ХЕИ, други от РИОКОЗ - все институции които не съществуват вече. Сега вече има АБХ,
която е към МЗХ а не към МЗ, което е своеобразна ревност между институциите. :-) Това разбира се са дреболии..., но могат да влезнат като предписание.

23
Нямам и идея дали става въпрос за склад, производсто, магазин или каквото и да е друго. Опитвам се да отговарям технически точно. Целесъобразно ли е или не - това трябва да реши HACCP екипа. Затова се прави анализ на опасностите...

24
E Tashek, не си съвсем прав. Не само при животинските продукти има проблем с влажността. Нека не делим нещата така. Плесени, гъбички, афлатоксини, картофена болест по хляба, няма смисъл да изреждам, нали...

25
Аз нещо не разбирам въпроса.
Ако разсъждаваме чисто технически такава мярка като "хладно и сухо" в един HACCP план не би трябвало да съществува.  Има критерии за съхранение като относителна влажност на въздуха и температура на съхранение, но аз досега не съм срещала критерий за сухо и хладно. И сухото за едно може да е влажно за друго :-). По етикетите няма "нормална влажност" а всъщност точно това е равнозначно на относителна влажност на въздуха до 75%, която както вие разбирам, считате за "сухо".
Затова малко факти за относителната влажност на въздуха: тази стойност показва степента на наситеност на въздуха с водни пари и от гледна точка на условията на съхранение на стоките, въздухът се дели на 3 категории,
1. Сух – относителна влажност до 65%
2. Нормален – 66-75%
3. Влажен – над 75%
Няма как да докажем какъв е точно въздуха без измервателен уред. Ако например съхранявате кафе, брашно, сол - за тях относителната влажност на въздуха трябва да е под 60%.

По същия начин стои въпроса и с температурите. Критериите трябва да са ясни и точни.

26
Благодаря ви.
И на мен ми се струва че е най-добре да препоръчам да се направи европейско одобрение. Така ще е най-лесно и най-чисто.

А иначе
"стария-нов" продукт:
материалите същите ли ще  са? - да - суровините се внасят
технологиите същите ли ще са ? - да
машините, които ще го произвеждат същите ли ще са? - да
ами хората- също толкова компетентни ли ще са като другите? - засега да, защото и те са внесени оттам
работната среда... е тя вече си е съвсем българска, да не използвам нецензурни думи. :)

27
Става въпрос за фирма от Европейския съюз, която в собствената си страна има необходимото техническо одобрение за строителните продукти, които произвежда. Това тяхно одобрение досега не е имало проблем да бъде представяно и пред наши български, и пред чужди клиенти. Обаче същата тази фирма направи клон на производството в България, най-вече за да се намалят транспортните разходи. И сега например за Унгария признават Техническото одобрение на продукта, макар и произведен в България, с техническо одобрение на фирмата майка, но у нас искат да си направим ново Българско техническо одобрение. Някой срещал ли е подобен проблем? Пишете как подхождате при такъв случай.
Предварително благодаря.

28
За всички храни е задължителна декларацията за съответствие. С нея производителят, както писах вече, ДЕКЛАРИРА че храната е произведена според одобрена и от контролните органи технологична документация, и храната е  със съответни показатели. Партидите също се описват. Някои ги описват в складовата разписка, някои във фактурата. Никъде не е посочено че е задължително да бъде в декларацията за съответствие. Това може да стане лично ваше изискване. Вие като Клиент имате право да поискате!
Партидния номер фигурира и върху всеки етикет. Обикновено декларацията за съответствие на малките производители са предварително размножени и недаващи информация за конкретната доставка. Но тази конкретна информация може да фигурира в другите документи. Изискването на закона е да има проследимост. Както фирмата производител трябва да води документация къде колко и какво е доставила, така и вие като дистрибутор сте длъжни да водите отчет за получени и предадени доставки.
 
Сертификат за качество.... - всеки производител може да си кръсти такъв сертификат, но в повечето случаи това не е нищо повече от Декларация за съответствие. Виж ако сертификатът е издаден от трета страна то тогава е съвсем друга работа. Това означава че трета страна е определила дали са удовлетворени определени изисквания към продукта. Същото важи за продуктите определени като стандарт "Стара планина". Производителят декларира че ги произвежда по определена рецепта - наречена стандарт "Стара планина".

При животинските продукти има по-сериозен държавен контрол. Там са задължителни и действително се правят редица физикохимични и микробиологични тестове ежедневно и има постоянно наблюдение от контролен орган.

...Останах с впечатление че дистрибутирате само вода. ;)

Мокрият печат е общо взето отживелица според мен. Може някой да ви прати документи по-факс, по е-mail, това не ги прави по неистински от връчените на ръка с мокър печат.

29
Повечето документи са с декларативен характер.
За да пуснете храна... вода на пазара трябва да имате регистриран обект за производство на храни в РИОКОЗ, сега се преименуваха на РЗИ. Това означава че контролните органи са одобрили в общи рамки условията на производство за групата храни, както и технологичната документация с която работи съответния производител.
Освен Закона за храните и наредба №5, и наредба №9 за водата  е важна  НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ БУТИЛИРАНИТЕ НАТУРАЛНИ МИНЕРАЛНИ, ИЗВОРНИ И ТРАПЕЗНИ ВОДИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ПИТЕЙНИ ЦЕЛИ.
Обектът се регистрира само ако отговаря на условията посочени в горните документи.
От тук нататък храните трябва да са етикитирани според последната наредба, и придружени с Декларация за съответствие с технологичната документация, евентуално но не и задължително Приемо-предавателен протокол и задължително разплащателен документ(фактура).
И тъй като вие като дистрибутори носите отговорност пред своите клиенти, можете да включите даден производител в списъка на доставчиците си само след като проверите регистрацията му в съответните регистри - те са публични и достъпни.
Оказа се че много важно да се провери дали наистина дадено предприятие има съответната регистрация. Наскоро имаше конфуз с такъв производител -нерегистриран по ТЗ и ЗХ, който си произвежда и си продава. Е вече  предприятието е затворено, но е работило години наред, а глобата която собственикът отнесе е около 1000 лв.  ;D

30
Цялата тема наистина стана off topic и в един момент ще я делнем.

Ива, не се извинявам, ще обясня поведението си.

Във форума има много страници в които е разисквано за HACCP, включително и в хранителен магазин, търговски обекти и т.н.. Обаче за целта трябва да се чете. (Но чукча писатель, чукча не читатель.) Повечето от темите за Безопасност на храните и HACCP са създадени през 2006 г. Общо темите с информация са повече от 30. Има и доста конкретни.
Ако се обърнете към GOOGLE и само напишете "HACCP Търговски обекти", на първо място е индексирана тема от нашия форум http://q-systems.uni.cc/index.php?topic=150.0. Затова ако се пита нещо беше логично да се пита в тази тема. (Справка в правилата на форума).

Аз съм един от хората които имат най-много постове във форума, точно заради желанието ми безопасността на храните да не остане само куха система, която се прави за да се угоди на контролните органи в случая новата Агенция, преди РИОКОЗ и ДВСК, по преди ХЕИ. Надявам се че разбирате омерзението ми след така поставения въпрос.
Както беше писал преди няколко години един от членовете на форума, повечето не търсят информация за ограмотяване а нещо набързо, наготово за copy-paste.

Проблем ли е  правописната грешка?
Както си спомняте, ако сте чели правилата в този форум, държим и на правописа.
Ако лично ако напиша инжинер, автоматичната проверка вградена във форума ми го подчертава в червено и си го поправям. Ако не знам правописа, мога да си го проверя като маркирам думата и натисна десния бутон на мишката.

И дали съм  инженер, е наистина абсурдно питане. И ДА аз съм..., но какво от това? И ако бях 10 години по-млада щях да съм магистър.... ;D

Страници: 1 [2] 3 4 ... 45