Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - bachoivo

Страници: [1] 2 3
1
Здравейте,
От доста време никой не е писал в темата и викам да я съживя малко /евентуално/ :)
Налага ми се да правя промяна в състава на ОК. Тъй като за сефте се сблъсквам с този проблем не ми е много ясно каква е процедурата. Един колега напуска и друг назначаваме на негово място. Интересува ме как стои въпроса с уведомяването на БСА.
Благодаря предварително :)

2
Здравейте, колеги
Да съживим малко темата :)
Може ли някой да помогне с някаква примерна бланка/формуляр за документиране на конфликт на интереси /ако има такъв естествено/ при провеждане на контрол. Изискване е на ILAC-P15:06, а на мен ми липсва такъв документ.
Благодаря предварително.

3
Здравейте колеги,
Някой да има информация дали  ILAC-P15:06/2014 има превод на български?
Аз поне не мога да открия информация с google-то
Благодаря предварително!

4
Мин. седмица на едно обучение разбрах за новото ръководство. Даже като се върнах си го дръпнах/на англ. ест./, но още не съм го преглеждал - не остава време. Очаква се да излезе и на БГ, поне такива бяха думите на М. Георгиева, но кога не беше ясно.
Преходния период за него е до декември 2015, ако не бъркам.
Когато остане време ще го прегледам и ще пиша кое как е, т.е. къде какво трябва да се променя/ допълва и т.н.

5
Здравейте, колеги и колежки
Аз да се похваля - успешно премината преакредитация/разширяване на обхват/преход. Имаше дребни забележки/несъответствия/, отстранени своевременно и сега остава да чакам преиздаването на сертификата.
Ако някой има въпроси, да пита :)

6
Относно забавянията на сертификатите: днес с един колега от друг орган за контрол точно за това си говорихме. Те минаха планов надзор + преход мин. август. Сертификата са го получили преди седмица-две....правете сметка!

М/у другото да вметна:с колегата ходихме до Румъния, по точно до Националния институт по метрология(INM). Цел: разузнаване на възможности за калибриране на луксметри, шумомери , тестери на ел. инсталации.
Оказа се, че в 90% цените са им в пъти по-ниски от нашите тук. За шумомера само мисля, че беше почти колкото и в БИМ(колегата се занимава с него, а аз бях с основна цел луксметър). С ел-а горе-долу бях запознат, тъй като преди няколко години бях носил там за калибриране два уреда за съпротивление на заземители - цената за двата уреда, калибрирани в 7-8точки общо беше около стотина лв.
Както казах основната ми цел беше луксметър - хората калибрират, но...голямото НО. Метода им на калибриране не е като при БИМ с източници на светлина. Хората ги калибрират изцяло с изискванията на BIMP и прословутия Apendix C. В самите им сертификати няма 2-3 източника на светлина както в БИМ(тези сертификати, които съм виждал аз са обикновено с три източника на светлина). В INM като  данни има една таблица с 3 колони : обхват; стойност и отклонение +; -; липсва неопределеност или по точно не липсва, а под таблицата е написано, че отклонението като процентно отношение влиза в........еее....избяга ми от главата точното изречение....Както и да е - лошото е, че ми е много, ама много съмнително при нас да се признае този сертификат(специално за луксметри говоря), тъй като по спомени нашите "контролни органи" искаха задължително да ги има източниците на светлина. Отделно докато бях там говорих по тел-а с двама техн. и един водещ оценител по този въпрос. Предполагам няма да се изненадате, ако ви кажа, че и представа си нямаха дали ще или няма да се признае.
P.S. Отделен е въпроса, че калибрирането, което БИМ прави с източниците на светлина, не е включено в Apendix С (вижте в ценоразписа на БИМ, графата за лускметри е с *, и вижте обяснението за *, какво е)......
P.P.S. Олях се с писането - дано не ви мързи да четете :)

7
Здравейте,
Да се похваля - успешно преминат преход и преакредитация. Вярно, че имаше 4-5 незначителни несъответствия от типа на "непълно" или "недостатъчно", но аз съм доволен. Следващата седмица им пращам корекциите и докладите и .... пускам отпуска :)
P.S. Ще съм благодарен, ако някой може да ми помогне с "оценка на персонала по критериите заложени в длъжностната характеристика". Питах познати в други органи за контрол, но никой не го прави това. Единия орган преди няколко месеца минаха преакредитация и преход и не са им искали такава оценка.
P.P.S. Благодаря на колегите, които ми помогнаха да намеря методичката, която търсих. Няма да споменавам имена - те си знаят :)

8
Добър вечер, (казвам добър вечер, тъй като пиша постта в 22:46  :) )
Има въпрос към колеги, занимаващи се с оценка на физични фактори и по точно осветеност : от къде може да се намери/закупи "Методически указания 40-85 – Методи за измерване и оценка на изкуственото осветление"? Надявам се правилно съм го запомнил.
Благодаря предварително

10
Добро утро колеги,
Имам една питанка(вероятно не е тук мястото, но знам, че тук коментират хора, запознати с дейността на органите за контрол). Аз работя в орган за контрол в областта на електробезопасността, но само до 1000V. Kаква е процедурата, ако искам да разширя обхвата от "до 1000V" на "до и над 1000V". Знам, че като норматични изисквания отново се ползват Наредба 3 и Наредба 16-116. Интересуват ме защитни и мълниезащитни (Наредба 4) заземителни уредби и съпротивление изолация на кабели. Също така, ако не бъркам квалификац. групи трябва да са по правилника за безопасност и здраве до и над 1000V.
Моля по запознатите да разяснят, ако е възможно (най-добре на лично, за да не спамим темата излишно)
Благодаря предварително!
Лек ден!

11
Не мога да разбера по каква логика са решили, че си разширявате обхвата :)
Да, линка го видях. Все се надявах да се мине без закупуването им, но няма как да стане.....въпреки че не се позоваваме на тях и няма да ползваме метод за контрол от тях, пак ще се дават пари - не че не беше ясно от преди :)

12
т.е. ако сте ги били изписали в черно - не е разширение на обхвата, а след като не са почернени е разширение, така ли? По моята логика би трябвало да е обратното, а и нали, ако има разширение си го отбелязвате в заявлението.
При мен, т.е. в органа, в които работя, процедурите за контрол още навремето колеги преди мен са ги разработили съгласно инструкциите за експлоатация на средствата за измерване и с леки козметични промени смятам, че вършат идеална работа, съгласно първата част на т.2 от раяснението. Ама това е само според мен :)

13
Благодаря за отговора.
Интересуваше ме това - дали мога сам да си я изготвя, не че не съм я направил вече де :) Но не бях сигурен дали имам право на това

14
Извинявам се за повторния пост, но сега се сетих: колеги, кой Ви прави оценката на риска на органа? Мисълта ми е дали мога сам да си я направя или трябва някоя СТМ да ми я изготви....иначе процедури, бланки всичко имам

15
Има светлинка в тунела :)

Страници: [1] 2 3