Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - AQUA

Страници: [1] 2 3 4
1
Здравейте, колеги!
Строителна фирма сме , с повече от 10 човека персонал, строителни отпадъци - нищожни количества/напоследък работим предимно на  инфраструктурни обекти - улици, градинки, паркове/. Други видове обекти, на които работим са развлекателни съоръжения, при което използваме лепила при залепване на ВиК частите. Съответно имаме отпадъчни опаковки от лепилата. Количествата са малки,а и обикновено сме на обекти на външен инвеститор и спазваме правилата за изхвърляне на отпадъците, които са валидни на съответния обект.
Имаме и внос на стоки и материали. От това се образуват отпадъци от опаковките - палети,найлон, картон.
Имаме договори за изкупуване на отпадъци с лицензирани фирми за всички видове отпадъци, които ни се получават. Гуми, масла, акумулатори, хартия, пластмаса и т.н.  
Трябва ли да имаме регистрация и разрешително РИОСВ за дейности по управление на отпадъци? На одита по ISO 14001 миналата година не ми поискаха да имаме такова разрешително, както и програма. Тази година беше друг одитор. Според него трябва да имаме програма за управление на отпадъците, заверена от РИОСВ. Сега чета в ЗУО и в наредбите и се опитвам да си изясня в крайна сметка трябва ли или не е задължително в нашия случай да имаме такава програма. Моля ви, ориентирайте ме какво е условието, което евентуално ни задължава да заверяваме програма за управление на отпадъци в РИОСВ?
Видях, че тук е имало подобна дискусия за хотел. Но не намерих еднозначен отговор и там...
 Благодаря предварително за коментарите!

2
НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕНО КОПИЕ НА СЕРТИФИКАТИТЕ ПО ИСО!
Доживях и това да ми поискат за търговете за обществени поръчки!
Юристката на фирмата ме пита какво да покаже на нотариуса, за да е сигурен той, че това е оригиналът, защото на сертификатите /издадени от ТЮФ/ няма ръчно поставен подпис и мокър печат. Аз й казах, че нотариусът единствено може  да поиска от сертификатора да потвърди, че сертификатът е валиден. Може би има и друг начин, аз за това се сетих.

edit otk: Преместена тема

4
Благодаря за отговора, velbon!
Ще се съобразя с тези неща. По отношение на документацията ще се постараем /заедно с консултантския екип/ да я направим максимално удобна. Имам вече известен опит и знам как работи досегашната ни система, кое е било удобно, кое се е налагало да го променяме. Като че ли въпросите свързани с документирането на системата по-малко ме притесняват.
Смешно ми стана като прочетох за "независимите мениджърИ на системите"  :) , защото всичките те - това съм аз. Като добия пълна представа какво ще представлява като работа ще се опитам да си "извоювам" двама координатори по 14001 и по 18001. Иначе май няма да се получи. Не ми се вярва да са много фирмите в България, които имат по няколко човека и истински екип, който да се занимава със системата. Обикновено реално един опъва хомота, дори и да се водят по принцип няколко души. Особено откакто сме влезнали и в кризата / Това беше за една друга актуална тема от форума/
А въпросът за груповото сертифициране го поставям изобщо, защото при повечето от водещите сертификатори цената е драстично по-висока при отделно сертифициране. Изобщо не става въпрос за 500-600 евро. И ако 9001 сме го въвеждали и поддържали наистина с убеждението, че имаме и вътрешни ползи от него, защото покрай внедряването му , наистина много си подредихме фирмата и поддържаме добра организация, но да внедряваме другите два стандарта се налага най-вече поради участие в търгове. Т.е. за сертификат. Ако всяка от двете фирми има освен общия, и самостоятелен сертификат с тире на номера, би ли било тав проблем при участие в търгове. За мен - не. Но нямам представа как е на практика.

Ще вземаме решение по тези въпроси съвсем скоро... Ще видим...

5
Здравейте, колеги!

Имам нужда от съвет. На нашите две фирми/общ собственик и управление, самостоятелни юридически лица/, които вече са сертифицирани по ISO 9001, им предстои внедряване и на стандартите ISO 14001 и OHSAS 18001. От сертифициращата фирма ни предлагат два варианта на сертификация - отделни сертификати за двете фирми или групов сертификат с подсертификати. На пръв поглед няма никакъв проблем да е групов сертификат, но не съм съвсем сигурна. Ние участваме непрекъснато в търгове. Както за обществени поръчки, така и частни, в България и в чужбина. Двете фирми се явяват на различни търгове и рядко едната е подизпълнител на другата.
Можем ли да имаме някакъв проблем, ако имаме групов сертификат?
Освен това ще съм благодарна, ако някой може да ми изпрати сертификат и подсертификати на друга фирма с подобен казус/може и линк в интернет сайта й/, за да видя как точно изглеждат. taniapkh@yahoo.com -  моят имейл адрес.
 
Въпросът ми може да изглежда елементарен, но искам да съм напълно наясно, когато давам становището си на управителя за вземане на решение. Самата система е много важно нещо, но сертификатът е не по-малко важен.

Благодарности! Хубав ден!  :)


6
Всякакви / Re: Да се посмеем
« -: 28/08/2009, 15:55 »
Това чели ли сте го?  :)

http://www.rumen.org/99.htm
7
Други / Re: Новият www.club9000.org
« -: 09/07/2009, 13:42 »
Да, и на мен ми харесва. Много по-модерна визия. Още не съм се разходила из него да разгледам има ли някакви съществени подобрения. Дано и като функция да е подобрен.

8
Благодаря за изчерпателния отговор и на двамата!
Велбон, със сигурност ще споделя с вас - колегите от форума, ако се установи, че някоя фирма ползва фалшив сертификат. Дори мисля, че би било добра идея да си отворим една такава тема във форума и да споделяме всякаква информация за доказано нелегитимни фирми. Както по отношение на сертификати, така и за акредитации и всякакви други измами.

9
Как мога да проверя дали дадена фирма има валиден сертификат по ISO 9001. Справочникът на Клуб 9001 е по-скоро място, където можеш да се осведомиш кои фирми имат сертификат към дадена дата на актуализирането му. Трябва ми по-сигурен източник. Знам за регистър на М/ународната организация, но не успях да го намеря.Моля, помогнете ми с насока!

10
И ние ползваме собствена методика за проверка на нивелирите. dido, мога да ти я изпратя, ако ти е интересно. Иначе ползваме услугите на Геосервиз периодично, по преценка, за по-прецизна проверка и ремонт, ако се налага. Теодолитете ни обаче минават задължителна проверка през лаборатория веднъж годишно.

11
Линкът трябва да е към нова рубрика: "Да поплачем".

12
Чудесна теоретична дискусия!
Но, колеги, като сте отворили темата за анализ на данни, много ми се иска да споделите как се справяте във вашите организации /респ. клиенти на консултанти и одитори/ с тази "материя". Мога да кажа, че на мен това ми е един от най-големите проблеми като пълномощник по кач. Май в много от нашите фирми да обработваш данни, да следиш показатели, да анализираш тенденции и т.н. се възприема като безсмислено занятие /нещо като упражнение за луди/ , пък да не говорим за статистически методи за анализ /това си е направо ерес!/. Знам, че някои ще ме репликират "каква фирма сте вие, като не правите анализи" или "че как вземат решения като не анализират". Естествено, че решенията се вземат на основата на преценка на факти и някаква форма на анализ. Но, разбирате ме за какво говоря, става въпрос за съвсем друго ниво.
Повдигам тема, ако желаете да споделите:
Правят ли се истински анализи в българските фирми или все още сме в стадия на интуитивния мениджмънт?

13
otk, един от любимците  ми си!  :)
Рядко пиша във форума, и защото нямам време/чета го само на работа/, и защото не обичам да пиша, ако нямам какво да кажа стойностно. Искам, от позицията си на действащ в практиката QM /а  не консултант/ и от позицията на скромния си опит,  а не на корифей/ , да подкрепя твоя начин на разсъждения по отношение на цифровата идентификация на формулярите, а и на документите въобще.
В нашата фирма имаме въведена такава и на договорите, които сключваме. Единна номерация на шифров принцип, като номерът на всеки сключен договор , освен съдържащата се поредност, включва и шифър, който "говори": от коя от фирмите на холдинга е сключен, от коя дейност на фирмата , от кой град. Така с един поглед се ориентира и счетоводството, и мениджърите, и финансовия директор...И, информационната система ще се ориентира по това, когато въведем модерна такава, а то ще е вероятно скоро. Преди въвъждането на СУК във фирмата имаше, меко казано, хаос в договорите. С тази система на идентификацията ни се решиха всичките ни недоразумения в тази област.
Между другото, не разполагам с този стандарт, който цитираш. Шифровата система я измислих разсъждавайки по пътя на елемантарната логика. А сигурно има още много какво да науча от това, което са измислили хората в дългогодишната практика. Бих  била много благодарна,ако ми изпратиш този стандарт на следния адрес t.penkova@exgar.com.
Поздрави!

14
Здравейте!
Отдавна не съм се включвала. Покрай другите ангажименти нещо нямах много време. Поздрави на  всички от форума и персонално на velbon!  :)
Към Steve: подкрепям мнението, че ползването на консултант е също учене. И то с много висока ефективност! Един добър консултант, влизал в 50-100 фирми има натупан безценен ПРАКТИЧЕСКИ ОПИТ И НАБЛЮДЕНИЯ на добри и лоши практики от РЕАЛНИЯ БИЗНЕС, освен че познава перфектно стандарта.
И курсовете са полезни.По свой начин.
Защо трябва всеки сам да открива топлата вода! Май само в България гледаме винаги да се оправяме сами, както можем, дори понякога напълно аматьорски, само и само да спестим някой лев, който не ни се дава на професионалистите да свършат работа. А в крайна сметка от тези изхарчени пари ползите са: качествена документация и допълнително практическо обучение на хората, които ще поддържат и развиват системата. Ползата би била  и за теб, Steve. За мен и досега контактът с професионалистите си остава най-доброто средство за учене и поддържане на формата. Имам предвид на този етап външните одитори при контролните одити.
Успех!

15
Първо: Честит двоен празник на всички! Желая ви ЗДРАВЕ И ЛЮБОВ! Ако имате това, всичко друго се постига!

А сега да си задам и въпросчето: Възможно ли е пълномощникът/"отговорникът", както е споменато в ISO 17025/ по качеството на лабораторията да бъде ръководителят на тази лаборатория? Или трябва да е друг служител? Впрочем, лабораторията ще е от трима души персонал... Но ще е звено от голяма фирма.
И, моля, препоръчайте ми подходяща организация провеждаща обучения за вътрешни одитори по 17 025.

Поздрави на всички!

Страници: [1] 2 3 4