Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Marcii

Страници: [1] 2 3
1
Други / Браво на Админа!
« -: 25/07/2017, 22:42 »
Вече мислех че няма форум.  ;)
Тъй като вече успешно преминах сертификационен одит в два завода в съответсвие с IATF 16949, съм готова да помагам.
Ако има на кого  ;), разбира се...

3
Здравейте,

Ще се опитам запоследно да съживя този форум във връзка с новата версия на стандарта 16949.

Чудно ми е, че във форума не се появи никаква реакция, дискусия във връзка с преминаването към последната версия на 9001, но то българите сме си такива - <пари ми дай, акъл не искам>  :)... Това беше отклонение.

Фирмата, в която работя е доставчик в автомобилната индустрия и ни предстои трети ресертификационен одит по стандарта 16949 - някъде през лятото на 2017 и съответно ще бъде по новата версия. Предполагам, че тук в България ще бъдем един от пилотните заводи сертифицирани по новата версия на стандарта и затова търся съмишленици, с които да обменяме идеи във връзка с промените. Според драфт версията на стандарта се променят изискванията към всички поддоставчици в автомобилната индустрия и те вече ще трябва да имат сертифицирана система съотв. на TS. Това означава, че и много български фирми през следващата година ще трябва да започнат преминаване от 9001 към 16949. В момента в България има регистрирани около стотина чуждестранни оператора работещи в сферата на Automotive industry, а всеки един от тях има поне един български подизпълнител, който също ще трябва да си приведе системата в съответствие с новите изисквания.  Това ми вдъхва оптимизъм, че все повече ще са тези, които ще се интересуват от този доста тежък за внедряване стандарт и може да се стигне до интересни дискусии.

Моля всеки който има интерес от 16949 да се включи, с някакъв коментар, за да можем да се преброим.  :)4
Става въпрос за фирма от Европейския съюз, която в собствената си страна има необходимото техническо одобрение за строителните продукти, които произвежда. Това тяхно одобрение досега не е имало проблем да бъде представяно и пред наши български, и пред чужди клиенти. Обаче същата тази фирма направи клон на производството в България, най-вече за да се намалят транспортните разходи. И сега например за Унгария признават Техническото одобрение на продукта, макар и произведен в България, с техническо одобрение на фирмата майка, но у нас искат да си направим ново Българско техническо одобрение. Някой срещал ли е подобен проблем? Пишете как подхождате при такъв случай.
Предварително благодаря.

5
Всякакви / Честит Празник!
« -: 20/07/2010, 15:18 »
Илинден се тачи като ден на най-важния светец градушкар. Спазва се строго забраната за работа. В негова чест се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача за св. Илия.
Св. Илия е своеобразен наследник на езическите богове на гръмотевицата и дъжда Зевс, Перун, Тангра.
Освен това е и професионален празник на пивоварите (май  ???).

Във форума има 10-тина форумци с ник близък до светия пророк. Предполагам има поне още толкова, които носят името му, но не са се регистрирали с него.
Искам да поздравя всички именници във форума - да са живи и здрави.  Специални поздрави към един по-специален именник (той си знае!) - един от хората, които нямат излишни мнения в този форум, човек, който е помогнал на много хора, когато са имали проблем. Честито! И наздраве!

6
От няколко седмици има протести срещу ГМО.
В раличните стандарти за храни, ГМО не са забранени. В повечето случаи се изисква, готовите храни, съдържащи ГМО, да са декларирани в съответствие с действащото законодателство - Първо в етикета, после в декларацията по качеството и безопасност на храните да са декларирани отношението към ГМО. Аз досега не съм  прочела декларация, която да е „ЗА”. Всички са против. Одиторите на 22000 и те държат производителите да са против, въпреки, че нито в стандарта, нито в Закона за храните има изрични забрани. Но и контрол не съм видяла да има. Всички производители, използващи соя, получават декларация от доставчика си, че тя не е ГМО, но не проверяват доставката. Както се вижда разковничето е думата декларирам.
Преди време бяха оповестили няколко направени проби:
Варна – 47 изследвани хранителни продукта
3 проби на хранителни продукта са със съдържание на ГМО над 0,9 (2 проби на вафли – над 2% и 1 проба на кренвирши – 1,28%).
Търговище - 5 изследвани хранителни продукта
Една проба (траен варено-пушен салам) е със съдържание на ГМО над 2,0%.
Добрич - 12 изследвани хранителни продукта
 При две от пробите (ловджийска наденица и царевичен хляб) е установено съдържание на ГМО съответно 0,15% и 0,23% от състава на продукта.
Разград - 6 изследвани хранителни продукта
 В една проба кренвирши е констатирано 0,64% ГМО.
Но не написаха кои са производителите - би било интересно да проверим, какво са декларирали  ;).
А знае ли някой,  колко и кои са акредитираните лаборатории, които могат да  докажат ГМО в България.  Както и какви са цените.
Има си и стандарт - ISO 24276  Foodstuffs -- Methods of analysis for the detection of genetically modified organisms and derived products -- General requirements and definitions
Аз съм скептично настроена спрямо опитите да бъдат спрени ГМО. Това е част от прогреса, както и ядрената бомба ударила Хирушима.
Това, което желая е да имам информиран избор: ако искам да  консумирам продукти без ГМО,   това  да бъде осигурено – но за съжаление, на този етап, няма  как да стане.

Отправката е към филм за Монсанто.
http://www.vbox7.com/play:76168e67&start=2
Хареса ми крайната част на филма, където се въртят едни визитни картички – на корпоративни-държавни служители. При нас е същото – всички наредби отнасящи се до производството на безопасни храни са написани така, че да обслужват едрия бизнес.

7
Други / ITIL / ISMS
« -: 15/09/2009, 23:11 »
Пускам няколко линка за ITIL и ISMS

Малко съм учудена, че такава ценна информация е пусната свободно и безплатно. Това означава, че или има нещо гнило и не е толкова ценна, или самата информация скоро ще изчезне и после няма да е вече свободна и безплатна. Четете и то по-бързо. ;)

- ISMS
- ITIL v.3
- ISO/IEC 20000

8
Чудя се откъде да почна..., и реших че първо ще питам във форума.
Къде може да се провери следното оборудване. Ако може и на куп.

Digital Laser Rangefinder BOSCH DLE50 Professional
Digital Thermometer Dwyer TC10
Инфрачервен термометър - Dwyer IR 450
Noncontact thermometer Dwyer IR450
Инфрачервен термометър - KM 2000/220
Kane-May Infratrace non-contact infra-red digital thermometer KM2000. Comark Ltd,
Дигитален газанализатор за О2, СО, СО2, NОх - 1207 NOx
Dwyer Hand-held Combustion Analyser  1207
Дигитален газанализатор за SO2 – BACHARACH Dioxor II
Typical Gas Instrument Dioxor II
Скоростомерна тръба на Пито - Dwyer 166-6CF
Цифров манометър - Dwyer Mark III 475-00- FM
Digital manometer Dwyer
Термоанемометър - Dwyer 471-2
Digital tThermo Anemommeter Dwyer 471-2
Ултразвуков дебитомер за течности и газове - PORTAFLOW 216
FLOWMETER Micronics Portaflow 216
Ултразвуков детектор - VPE Accu Trak
Ultrasonic Leak Detector AccuTrak VPE
Комбиниран ват/ампер/волтметър и за измерване фактора на мощността - F05
Светломер - Еasy view EА30

Нещо съм притеснена, че първо ще струва много пари..., и на фирмата няма да и се дават, и второ, че за някои от уредите изобщо няма да се намери лаборатория за проверка. За термометрите сигурно може и да се измисли някакъв еталонен и съответно да се мине с методика за калибриране, обаче за другите уреди... ???


9
Отварям тази тема, защото искам и малко да съживя форума.

А пък си мисля, че на който му се налага да премине към новия стандарт има  и доста въпроси. Уж стандарта е като стария, ама не съвсем. А пък да се надяваш, че консултант ще ти свърши работата... Може и да има такива, които ще седнат да пишат анализи до каква степен планираните дейности са изпълнени и планираните резултати са постигнати , но вероятността по-скоро клони към нула. Промените в стандарта са такива, че при внедрена и работеща система, консултантЪТ само ще вземе парите. Работата пак ще си остане за Мениджъра по качество, УПР-то ПРК или там както се води и те ще трябва сами да свършат каквото трябва. 

И тук този форум може да помогне.


Пълният член е добавен по забележка на velbon

10
Цитат от Наредба за общите изисквания за оперативна съвместимост и информационна сигурност към Закона ЕЛЕКТРОННОТО УПРАВЛЕНИЕ
Цитат
Чл. 3. Спазването на изискванията за оперативна съвместимост и мрежова и информационна сигурност се гарантира чрез:
1. сертификация на информационните системи и продукти в съответствие с глава шеста;
2. функционалността на единната среда за обмен на електронни документи (ЕСОЕД), която допуска обмен само на видове документи, вписани в регистъра на информационните обекти, и със съдържание, отговарящо на вписаните в регистъра изисквания;
3. сертификация и одит на администрациите по отношение на система за управление на информационната сигурност, в съответствие с международния стандарт ISO 27001:2005.

Как ще коментирате?

Аз съм малко озадачена - кого касае тази наредба - Законът урежда дейността на административните органи при работа с електронни документи, предоставянето на административни услуги по електронен път и обмена на електронни документи между административните органи. както и се  прилага и по отношение на дейността на лицата, осъществяващи публични функции, и на организациите, предоставящи обществени услуги.

проверих кои са с "публични функции"
това са нотариусите, частните съдебни изпълнители, държавните и общинските учебни заведения, държавните и общинските лечебни заведения и други лица и организации, чрез които държавата упражнява своите функции и на които това е възложено със закон.

А кои дейности са обществени. Бюрата по труда са с обществена дейност, но какво да кажем за jobs.bg или лицензираните агенции за подбор на персонала, те частна дейност ли извършват или обществена?

11
Свинско  от Ирландия с диоксини. Сигурно всички сте чули. И съответно нашата реакция. Тръгнали да инспектират, в магазините за такова свинско. Прах в очите. Защо бяха всички тези хасипита..., Регламенти (R 178) и логистични вериги и т.н. системи за проследимост. Сега би трябвало да е момента в който, след една справка към НАП и регистрите Интрастат да се види кой е внасял последните месеци такова месо. Ветеринарен контрол има и по митниците - и там има справки за внесените количества. От там нататък трябва да се провери накъде е тръгнало опасното месо. Малко работа между ведомствата – справки, по е-маил или факс. И едва тогава вече проверки на вносителите и работа по процедурите за "Обратно изземване от пазара".
Процедурата за проследимост е задължителна по Закона за храните. Ако законите се спазваха. И ако контролните органи, контролираха наистина спазването на този закон. То не беше Министерство на земеделието и храните - ДВСК – съответно РВМС – та, Министерство на здравеопазването - НЦООЗ - съответно РИОКОЗ, че и отгоре шапка все още с неясен статут – Агенция по Безопасност на храните. Тя тази агенция все не могат да я родят - вече четири години се говори за нея... Паричките от глоби – са сладко нещо, дори са залегнали в бюджета, и в националния, я в партийния – защото там където има глоби в нашата страна има и корупция.
А забравих да спомена и българският фокален център за безопасност на храните. Много ми хареса думата „фокален”. Те ще представляват пък EFSA в България.

Мисълта ми беше,  че в този случай можеше реално да се тества влагането на милиони в документирани системи за безопасност на храните и да се докаже смисъла от тях. Смисъл и с мисъл за потребителите...

12
Всякакви / Събота вечер...
« -: 22/11/2008, 21:40 »
А каква музика слушате? Събота вечер, край на злободневните теми.
Аз се зареждам с Black Ice и разбира се и с някои по-стари парчета.

Приятна съботна вечер на всички.

14
Новини / Новини от ДВ
« -: 19/12/2007, 15:48 »
ПРАВИЛНИК ЗА РАБОТА НА ЕКСПЕРТНИЯ СЪВЕТ ПО ОЦЕНКАТА НА РИСКА В ОБЛАСТТА НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ХРАНИТЕ

http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135574322

Как ви се струва това - аз не откривам никакъв правилник, а поредното уж изпълнено поръчение на ЕС.

15
Какво определя избора - ILO OSH  или ОHSAS, като изключим сертифицирането.
Или може би въпроса ми е кой би избрал ILO OSH.

Страници: [1] 2 3