Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - San Antonio

Страници: [1]
1
Всякакви / РОДИ МИ СЕ СИН
« -: 08/09/2008, 12:59 »
Да ти живо и здраво отрочето от мъжки пол!  ;D

2
Тази тема е преместена в [РЕСУРСИ].

[Софтуер], защото смятам, че там е по-подходящото място на темата.

3
Колеги,
моля тези от вас, чиито клиенти имат или са имали проблеми с тази програма, да ми се обадят. Подготвя се сериозен протест срещу чиновническата тъпота и некадърност.

4
Драги ми Велбоне,
Поради что те е ударила в таз ранна доба тебе дамлата? Защо ти тъй ядно охулваш нашето измъчено племе консултантско?

От твоето изложение могат да се формулират следните 2 проблема:
1.   Липсата на мениджърски знания и умения сред т.нар. „бизнесмени”.
2.   Обем и съдържание на консултантските услуги при изграждането на СУК.
Първият проблем си е проблем на бизнеса. Той става проблем на консултирането, когато консултантът си въобрази, че за броени часове е в състояние да навакса пропуснатото от биг боса в продължение на десетилетия.
Този проблем, колкото и да го дъвчем, не можем да решим. Консултантът може само да установи дефицита на такава квалификация и да го представи на клиента си като резултат от анализа. Поради това този проблем не е много интересен за мен, макар и повишаването на мениджърските умения да е определено предизвикателство.

Вторият проблем   е далеч по-важен за консултанта и има жизнено значение.
В стремежа си да привлече клиента, консултантът обещава всякакви чудесии на клиента си. Същевременно, поради натиска от пазара, той сваля непрекъснато и цената. И се поражда неразрешимото противоречие – да свърши повече работа за по-малко пари. Резултат – мърлява работа вследствие на единствено възможната методика в такава ситуация – копи – пейст.

Всъщност по-горе се очертават два кръга от проблеми, които би трябвало да разискваме на страниците на този форум. Затова ще си позволя да открия тези две нови теми за дискусия:
http://q-systems.uni.cc/index.php?topic=487.0 и
http://q-systems.uni.cc/index.php?topic=488.new#new.
Дали това е оправдано, ще покаже бъдещето.

ПП А това за глобалното затопляне, ми то си е вярно, че консултантите сме виновни!Целта на това изложение е да провокира дискусия по горната тема, тъй като смятам, че този въпрос е един от ключовите за консултантите, а не му е обърнато подобаващо внимание.

Мисля, че изграждането на СУК, отговаряща на изискванията на стандарта БДС EN ISO 9001:2000 е задължение:
1.   на организацията и
2.   на консултанта.

Консултантът е лице, което може само да дава предложения, а не да взема решения в една организация.
Консултантът не е може по никакъв начин да отговаря за това дали организацията спазва законовите и подзаконовите изисквания към съответната дейност. Това си е отговорност на ръководството на организацията. Консултантът МОЖЕ да посочи на ръководството релевантните за съответната дейност нормативни актове. Познаването на тези актове обаче е законово изискване към ръководството. Със или без СУК ръководството е ДЛЪЖНО да познава и спазва тези изисквания. Не застъпвам мнението, че консултантът трябва да осигури спазването на закона в организацията – това не е по неговите сили.
Моето становище е, че основната роля на консултанта е той да проучи, анализира и кодифицира, сир. опише, управленските практики в организацията. За практиките, които се отклоняват от изискванията на стандарта, той трябва да даде предложения за промени, които да доведат до съответствие – тук се разбират всякакви отклонения и липси.


edit otk: Променено мнение - добавено мнение от друга тема и изтрита част  преместена в темата за ДХ

5
Акредитирането намалява рисковете за предприятието и неговите клиенти, тъй като акредитацията показва, че акредитираната организация изпълнява компетентно своите задачи.

От акредитиращите организации, членове на International Accreditation Forum, Inc. (IAF) се изисква да работят на най-високо ниво, а от организациите, акредитирани от последните се изисква спазването на международните стандарти и указанията на IAF по отношение спазването на тези стандарти.

Акредитациите, издадени от акредитираща организация, член на многостранното споразумение на IAF (MLA), което се основава на равностойността на техните програми за акредитиране, позволява на акредитациите, издадени от една организация член на MLA да се признават от всички останали членове на MLA.

На това основание участниците в световния търговски обмен могат да имат доверие на сертификатите в областите на системите за управление, продуктите, услугите, персонала и други подобни програми за оценка на съответствието, издадени от сертифицираща организация, акредитирана от организация член на IAF MLA.

Нашата БСА не е страна по споразумението IAF MLA. От 2 дни е възстановен статутът й на страна по ЕA MLA (http://www.nab-bas.bg/?newsid=68). При това обхватът на признанието е само за акредитиране на сертифициращи организации на СУК и на персонал.

Акредитациите се признават само от страните на ЕА - европейската организация за акредитация.

Факти. Отговорът на въпросите, поставени в заглавието на темата, зависят от стремящия се към сертификат.

Страници: [1]