Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Anonimen1

Страници: [1] 2 3 ... 19
3
Обяснете ми какво е това "5 защо". Моля за конкретен пример от машиностроенето.

Цитат
Методът на “5-те защо?”

Можете да прилагате този метод при разрешаването на всякакви проблеми, независимо от тяхната сфера и мащаб. Първо формулирайте проблема, а след това си задайте последователно 5 пъти въпроса “защо”, като всяко следващо “защо”, трябва да е свързано с отговора на предишното. Отговорът на петото “защо” може за съдържа в себе си корена на вашия проблем. И именно него вие ще трябва да премахнете. Когато разберете в какво се състои проблемът, той ще се реши много по-лесно.

Пример:
Проблем: В механичния цех до Машина XYZ откривате едно "красиво" и голямо мазно петно...т.е. от машината е произтекъл теч. Това е проблем в няколко аспекта: ОС, ЗБУТ, К (тъй де това масло да не е без пари ;) )

Търсите причината (истинската) за този проблем:

Защо? 1: Защо има теч до машина XYZ?
Отговор 1: Ами защото уплътнението на хидрваличния шланг е "изтървало" от налягането!
Защо? 2: Защо уплътнението на хидрваличния шланг е "изтървало" от налягането?
Отговор 2: Ами защото уплътнението на хидрваличния шланг не е оригиналното !
Защо? 3: Защо уплътнението на хидрваличния шланг не е оригиналното?
Отговор 3: Ами защото от отдела по снабдяване са преценили че така ще спестят средства на организацията - като купят по-евтин заместител на оригиналното уплътнение!
Защо? 4: Защо отдела по снабдяване ще решат самоволно да доставят по евтин заместител?
Отговор 4: Зами защото шефът на отдела им е разпоредил да икономисват от всичко което могат!
Защо? 5: Защо шефът на отдела по снабдяване е разпоредил това?
Отговор 5: Ами защото е отскоро шеф по снабдяването при нас и не е наясно че с качеството на някои неща, компромиси не бива.

Следователно:  като КПД по отношение на възникналия проблем можете да предприемете стъпки да се срещнете със съответния шеф на отдела по снабдяване и да дискутирате проблема и защо мениджърските му разпореждания всъщност вместо да спестят разходи, може да доведат до още по-големи разходи за организацията.
В противен случай, ако само смените уплътнението с ново (от евтините) скоро ще се "радвате" на нов подобен теч ;).

//За Всеки конкретен отговор ти трябват доказателства че той е верния от всички възможни. Разбира се примера е съвсем хипотетичен и в зависимост от обективните отговори на всеки от въпросите - следващите въпроси могат да отидат в съвсем друга посока:

Например:
Защо? 1: Защо има теч до машина XYZ?
Отговор 1: Ами защото Работника XYZ не спазва инструкцията за правилно боравене с машината XYZ!
Защо? 2: Защо работника XYZ не спазва инструкцията за правилно боравене с машината XYZ?
... и  т.н.

4
Че защо пък да не можеш ?! "Технически" ако разучиш и си спазваш стриктно процедурите им за одит и препоръките в 19011, не виждам какъв ти е проблема да одитираш ?! Сигурен съм че знаеш, че 19011 позволява (дори и препоръчва) одитора да използва услугите на "експерти", които са запознати в детайли с дадени процеси от или с производството като цяло, в случаите че самия одитор не е толкова компетентен по тях.  Разбира се има риск "експертите" да те подведат, ако са хора от производството което ще одитираш или пък да изнесат "ноу-хау" ако са външни за фирмата лица... ти си преценяваш какъв е риска за двете, но на първо време такъв подход може да ти реши проблема с не-"компетентността", докато навлезеш в стандарта им, системата и спецификите на производството и си способна сама да се справяш с одита.

5
Спомени от Народната република...
Сливен, 1979 г.
Тодор Живков държи реч пред развълнуваното гражданство на Сливен:
-Братя и сестри, другарки и другари, граждани на града на 110-те войводи!
Станко Тодоров го ръгва лекичко в реброто и прошепва плахо:
-100 са, другарю Живков.
Тодор Живков:
-Нека са 140, Станко. Хората искат да има!

//Ако някой го "заболи въображението" да ги доизмисли дорде станат 140 войводи... пардон сертификЯтори... ето тук има богат избор от възможности  :P

6
... както всички знаем от неправителствени организации не се печели, те работят в обществена полза.  :-\ :o ....

Цитат (от неизвестен автор): Който каквото и да ти разправя, ти да си знаеш че става дума за пААри! - така е от древността та до днес... и може би докато съществува хомо-сапиенс ще е така ;) Ето ти един "урок" над който да залегнеш приятелю BUSS (давам ти го без лоши чувства и користни цели в разрез с правилото  ;D ). И в контекста на въпросите ти и гореизложения "урок", всъщност това което трябва да се запиташ е: Кой печели от това, акредитацията на ИА БСА да е съспендната за 6 месеца ? ;) След това идват - Кой?, Кога? и Как? бил отговорен за поредния "съспенс" на който са подложени всички фирми, бодита, лаборатории, органи за контрол и т.н. , които разчитат на български акредитиран орган с европейско признание.

7
Много Ви благодаря, относно вътрешния одитор не сте много единодушни, така че ще трябва да го проверя допълнително.
Дали някой ще знае какво прави- не е гаранция, че на курса ще успеят или по-скоро ще се опитат да му обяснят :)

"Разнобоя" в мненията на отговорилите ти преди мен колеги се дължи на това, че наистина никъде в никой стандарт няма изискване одиторите "да са изкарали курс" или да имат "кетап за одитор". Обаче пред външни одити е по-лесно  да докажеш с "кетап" компетентността им. В противен случай може и да възникнат съмнения - особено ако външния одит "улови" някое и друго очевадно и системно несъответствие, което вътрешния одит е "пропуснал". Тогава може и да се оспори "компетентността" на вътрешните одитори и да стане "интересно"... (не много  в наши дни - ама все пак "интересно" :) ).

Някои организации са готови да пръснат някой и друг лев в повече, за да "изкарат на манежа" ако не "читави одитори" - то поне "одитори с кетапи" и така да се застраховат срещу рискове - това обикновено е най-лесния начин, който широко се лансира от консултанти и повечето от  сертифициращите организации ( Който каквото и да ти разправя - ти да си знаеш че става дума за $ ;) ).

Доказването на компетентни вътрешни одитори, без да са обзаведени със заветните кетапи от изкаран курс също не е невъзможно, но трябва да са "в час хората" и да им се отдава заниманието... Това обикновено се наблюдава в организации, които работят с други по-големи и "напреднали" организации и покрай взаимоотношенията си са подлагани на чести одити, от които самите те се научават как сами да си правят вътрешни одити - така че да не ги "хващат по бели гащи"...

//Участвал съм в и съм провеждал такива курсове: Не е $-добра идеята, да се изпращат хора на курс, които нямат някакви предварителни знания или опит с одити на системи...
Времетраенето на подобни курсове е силно ограничено и практическите аспекти обикновено са сведени до минимум  (особено ако се водят от лица със съмнителна компетентност и без много практически опит). Дори и да са много опитни водещите обучението - те едва ли ще могат да покрият специфичните инетереси на обучаваните за вътрешни одитри.  За ограниченото време на курса могат да те научат само на общите теоретични постановки + някоя и друга "хватка" (т.е. примери) от собствената си практика - но разбира се да се очаква, че след 2-3 дневен курс, ще излязат кой знае колко "печени" одитори е наивно. Същото важи и за Мениджъри по... и УПР

Един от правилните подходи (според мен) е, лицата които планирате да развивате като вътрешни одитори да са учили (или поне попрочели нещо предварително) по стандартите, преди да ги пратите на курс. След курса пък е  задължително да бъдат прикрепяни (като придружаващи лица) към квалифицирани одитори при външни одити (или вътрешни, но изпълнявани от външни квалифицирани и опитни одитори) - ама да са там неотлъчно през цялото време на одита и да гледат и слушат как се прави нещото. Разбира се не забравяме и да ги ротираме за да придобият повече опит. Тези от тях, които проявяват талант -  по-нататък можете да ги пратите и на по-серозни мероприятия ( и тук не визирам само обичайните 2-3-5 дневни курсове - а и на по-сериозно обучение) - за да се усъвършенстват и да са по-ефективни.

8
Отазд напред: В ISO 9001 (няма значение за какво) - Никога недей да благодариш предварително ! - в разрез е на 7.4.2./7.4.3.

8.3.  (Такова чудо като 8.3-1 нема)-> Като не определят правилно координатите на нивата и в резулата на това клиента ти анексира някои "загуби" - кой ще си "плати" за това ?!

Ако искаш наистина да се "изплашиш" -> пробвай: 7.5.3. , 7.6. и 8.4 (за начало)... уредите ако са "Made in China"... честито!

Въпроса ти: Да - трябва!

Например: Не знаем как звъни един земеделец ... но такъв термин като "замерване" няма (нали разбираш че думите и звуците имат значение ;) ) -Help: има си термин и той е "измерване".

Никакво значение няма какво предлагат като услуга - > Има единни принципи - потърси кои са те....

Проблема със /7.5: Всъщност е най-големия проблем от всичкото ;)

//Оставам с впечатлението че си "документаторка" на системи... а това е грях !

Недей! ... пробвай нещо различно :)

9
Здравейте! Да ви е известно каква е тази полемика между Буллаб и ИА БСА?

Подобни полемики се водят от доста отдавна...

Архивче 1
Архивче 2

с други думи "Разни 'ора - разни интереси" ;)

11
Има такава наредба:
НАРЕДБА № 7 ОТ 15 АВГУСТ 2005 Г. ЗА МИНИМАЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД ПРИ РАБОТА С ВИДЕОДИСПЛЕИ

Има и най-различни инструкции и материали (даже с картинки) в Интернет, касаещи работата с дисплеи, например:
1. Пример 1;
2. Пример 2;
3. Пример 3;
... и т.н.

По закон трябва да имате и "Оценка на риска на работното място" изготвена от СТМ, към която да са извършени измервания на факторите на работната среда... и съответно да има оценен риска за здравето Ви, както и инструкция(и) как правилно да работите с видеодисплеи във вашите конкретни условия!

Така че поискайте си ги от работодателя или от представителя ви по ЗБУТ във фирмата, в която работите (ако не знаете кой отговаря за ЗБУТ във фирмата Ви - питайте пак работодателя... и се надявайте да си спомни кого е упълномощил за това) - ключовите думи "Папката от СТМ-то" също може да Ви свършат работа. Прочетете там какво е написано за работата с видеодисплеи и осветеност при Вас...

И без да искам да съм неучтив, ако вие единствена в стаята изпитвате дискомфорт от осветлението... замислете се дали все пак не е дошло време да си прегледате зрението при съответен специалист?!? - просто за да сте сигурна кой е прав и кой крив.

Успех!

12
Изискванията към излезлите от употреба луминесцентни лампи и лампи съдържащи живак

А  аз доколкото знам, точно живачните окиси и пари са рисковия момент при поглъщане/вдишване за този тип светива. Освен това, в електродите им има и разни други тежки метали (мисля че беше кадмий  :-\)

13
Конкретно на въпроса: Да - необходимо е да вземете под внимание и всички т. нар. "извънредни" обстоятелства... (че даже и "аварийните" + "бедствените"  също) - защото именно във връзка с тях (най-вероятно) ще се проявят и най-значимите АОС  във вашия случай. Например - извършване на ремонт (или саниране) на сградата - не се проявява често (като например образуване на отпадъци от хартия от офисите) обаче като се случи - се образува голямо количество (строителни) отпадъци. Преди да започнете ремонта/санирането - е необходимо някой от вас да "седне" и предвид на това какво точно ще се ремонтира да си направи сметката и какво точно би се образувало като отпадък (и не само отпадък) - какво казват местните наредби по този въпрос (съхранение,предаване и т.н.) - и като избирате фирма, която ще го прави да се договорите с нея, чия ще е отговорността за този отпадък и т.н. Т.е. засега си залагате в документите такива АОС - а когато настъпи събитието (преди да е започнат ремонта, а не след като е завършил) си преоценявате  и аспекта с конкретните характеристики на ремонта. По сериозно трябва да обърнете внимание на т.н. "аварийни/бедствени" ситуации - защото те по принцип не настъпват "по план" а се случват изненадващо (и обикновено точно когато най-малко сме готови за тях) - затова си има и кл. 4.4.7. в 14001.

По принцип: В Приложение А.3 на стандарта 14001 са дадени някои насоки, как да се идентифицират АОС и в кои случаи...

След като  вървите по пътя на сертификация по този стандарт - набавете си го и го изчетете внимателно от кора до кора - направете същото и когато стигнете до кл. 4.5.2. - само че този път с действащите нормативни документи, касаещи ОС - сигурен съм че ще откриете отговори на още много незададени  въпроси.

14
По принцип трябва да присъстват всички възможни АОС в документацията на СУОС (ако за това става дума). Друг е въпроса, че в договора Ви за наем може да е описано (или да не е) изрично за кои точно отпадъци на кого е задължение да ги събира-осигурява-предава, за чия сметка са разходите и т.н. По закон, отговорността за управление на отпадъците е на този, който ги създава при извършване на дейността си. Но тъй като ако не се управляват както трябва, те обикновено остават за "сметка" на собственика (т.е. трупат се и се търкалят в неговия имот) и него го гонят органите в последствие.

В повечето подобни договори, когато наемателя е под наем на производствена площадка или склад на друг собственик, и единия или и двамата (наемодател или наемател) поддържат сертификация по ISO 14к  -  присъстват такива клаузи в договора за наем, тъй като им го изисква стандарта. За административни офиси обаче не съм убеден че често се срещат подобни договорености ?!? - аз поне не съм срещал такива.

Предполагам че и във Вашия договор няма такива. Обикновено въпроси като твоя, възникват едва когато наемателя/наемодателя тръгне да се бори да получи някои и друг сертификат... иначе на никой не му минава и през ум да се договаря за това ;)

15
Преглеждай внимателно описанието под заглавието на всеки стандарт в сайта на БИС. Има поле "Език" в което е посочено на какъв език е стандарта. Обърни внимание, че някои стандарти ги има както на български, така и на английски издадени - затова пусни в търсачката само сигнатурата и номера на стандарта - например "БДС EN 61140" и ще получиш отговори като този:
http://www.bds-bg.org/bg/standard/?keywords=%D0%91%D0%94%D0%A1+EN+61140&app_search_in=1&Submit=

Успех!

Страници: [1] 2 3 ... 19