Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - velbon

Страници: [1] 2 3 ... 33
1
Благодаря,

Тук има поне 5 полезни неща.

Поздрави!

2
Marcii,

Това дето му викаш оптимизъм си е чиста самоирония.
Сами се помпаме и нас и клиента, че иначе нещата са "зловещи"!

Например със сепарирането на зони. Нищо, че не произвоеждаме храни.
Одиторът, месец преди да е дошъл иска подробни снимки. От ИАТФ-то ще ги гледат.
И се регистрираме при тях предварително. Първите снимки, които пратихме не ги харесаха.
Сега купуваме 2 м. високи прегради от гофрирана ламарина, дупчим хубавия под за коловете ...

Иначе италианците са си читава фирма, и без 16949 си правеха ЕФМА-то ППАП-то и други хубави неща. Работят за Шнайдер, Сименс, АВВ, та и без 16949 тези неща им ги искаха и те ги правеха.

Сега проблем са ни хората, по-точно отделите по УЧР.
И в стария и в новия 16949 си има раздел за мотивация, има си специални изисквания за знания и опит, за оценяване и атестиране на персонал, но мениджърите по ЧР са много ревниви и не дават достъп на "ИСО"-то до съкровените им "тайни". Не могат да проумеят, че системата работи за тях.
Според новия 16 ще трябва да подписваме и декларации за конфиденциалност за всеки клиент поотделно. Народа ще трябва да обещае, че ще пази тайните не само на фирмата в която работи, но и тайните на всеки клиент ПОИМЕННО. Циркът става пълен, когато се работят само заготовки и фирмата е в режим на под-под-под-..... под-изпълнител.

Очакваме проблеми и от това, че по време на одита ще се работи поръчка, която не е за автомобилен клиент, въпреки че ще спазим всички изисквания (или поне така си мислим).


Шоуто продължава, само дето времето не стига ...

  

3
Здравейте дами и господа, другарки и другари!

Щом ще дърпате шалтера, ще застрелвате куция кон (мистър Уилис стреля точно!) ...

Пък да я почнем (дискусията, де):

В началото на декември имам сертификация на клиент от Automotive, италианска компания в БГ. Одитът ще бъде по новата версия IATF 16949, немски сертификатор.
През февруари ни чака друг клиент - шведска компания в БГ, същия сертификатор, одитът ще бъде по старата версия (допустимо е до октомври 2017).

Въпросите които ни вълнуват и тревожат (донякъде).
1. Как ли ще стане интегрирането на стар 9001 (италианското ръководство не ще да дава пари за преход сега) с новия 16949. Всъщност той си е почти същия, само преномериран в 10 раздела и са набутани любимите заинтересовани страни, риск мениджмънта, че и социалната отговорност.

2. Мъчим се с документирането на оценките (много са) на риска. В новия 9001 в информационните приложения пише, че не е задължително документиране на самия процес на оценяване, а само крайният резултат. В новия 16949 пише обратното. Добре, че 31000 и 31010 ги има на български, пообучихме персонал и като цяло се справят.

3. Водим неравна борба с висшите ръководства да прежалят малко пари (под 1000 лв.) за специализиран софтуер за стат. обработка на данни. Не щат!
Ще си смятат с "елките" ...

4. Имаме проблеми с обособяването на зони. Обхватът на една от системите по 16949 е частичен. Фирмата произвежда много друга електроника, но не е автомобилна и там ни стига само 9001-14001-45001 (внедрихме го преди да е излязъл  :) За да решим този проблем, сега отделят с леки стени един цех, но смесването на потоците ще си остане на входа, на изхода и в мениджмънта. Май тука ще имаме сериозни конфликти ...

5. Впрочем   Колкото повече, толкова повече, повече ми харесва ...

Може пък да се посъбуди някой, ако поразгледа и тук:
www.iatfglobaloversight.org
www.AIAG.org;
www.iaob.org
www.vda-qmc.de

Поздрави на цялата дружина!
4
ЗАЩО СЕ БЕЗДЕЙСТВА И КОЙ ЩЕ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОВА БЕЗДЕЙСТВИЕ?!

НИКОЙ, РАЗБИРА СЕ!

Отново настъпва тъпо и безпросветно безвремието на калинките, бръмбарите и котараците. Съвсем нормално е БСА да се напълни с балдъзи, дъщери, любовници и прочие на новата власт.
Те НИКОГА не могат да разберат какво всъщност се прави в БСА. Но това е тих пристан за наши хора, за някоя годинка. Прекрасни възможности за частен бизнес и за държавна заплата. Неограничени възможности за корупционни практики.
Драга госпожо Е.Я. една жена на една спирка веднъж каза, че бързата поръчка (под 6-7 месеца) за акредитация на орган за контрол вече струва към 30-40 х.лв. в зависимост от бързината и от наглостта на чиновника ...

Сега ще видите за какво става дума!
Чуваме, че едно нашо момче с купена диплома ще става началник. Е, ще го махнат след 5-6- месеца, щото няма да насмогнат да белязват нови и нови пачки ...   

5
Marcii,

Честито!
Разбира се, че можеш!

Събери в една книжка написаното само от теб в тоя форум,
Издай го като учебник за магистратурите по QM ... Ще свърши чудесна работа.
Ако се чудиш какво да правиш в определени моменти, отваряй си учебника на произволна страница и следвай инструкциите ...  ;D

Поздрави и успех! 

6
Здравей jaklina,

Много благородна е инициативата да се събуди тоя заспал форум.

Ако въпросът ти е по-общ "Какви (ги) прави представителя ...?" то наистина в тия 7-8 хиляди мнения има отговор.
Но май въпросът ти е съвсем конкретен и се отнася до една фирма от 285 или 312 или ... души персонал, която се занимава с ...

Тогава може да се отговори абсолютно точно на твоя въпрос.
Отговорът на въпроса ще бъде представен като конкретен набор от организационни, методически и административни действия, както и от необходимите за това статутни, процедурни и административни документи.

За задачката ми трябва около 1 седмица подготвителна работа, 2 посещения на място във фирмата и 3-4 дни "художествено" оформление.

Ще получите:
1. Функционален профил за тази дейност.
2. Длъжностен профил за същото, съобразен с вашите потребности, но и с изискванията на съответните стандарти.
3. Диагностичен доклад, оценяващ текущото състояние по отношение на силни и слаби страни, възможности и рискове.
4. Доклад с препоръки/ предложения за подобрения.
5. Оценка пригодността на сегашния ви представител да осъществява права, отговорности, задължения.  
6. Дългосрочен и оперативен план за дейността на представителя.
7. Програма за развитие на неговата професионална квалификация и компетентност.
8. има и осмо
9. има и девето ...   да не отваряме повече очите на разни измислени консултанти...

Само че трябва да знам предварително:
1. Организационната структура и мястото МУ в нея сега.
2. Сегашната МУ ДХ.
3. Последния доклад от ВО.
4. Последния протокол от Преглед на ръководството.
5. Последния доклад на сертификатора.

Това е предостатъчно за предварителната подготовка.
Останалото - на място. Задължително - кратка среща с висшето ръковоство. 15-20 минути стигат. Щото може да се окаже, че проблемът е заровен там.
Следва ден-два работа с въпросния Представител. Май си ти?
Не се сърди, но ще трябва да се попълнят и няколко психологически теста ...

Резултатът ще ви бъде гарантирано полезен.

Пари няма да искам.

Както казахме, участваме в благородна мисия - събуждането на форума.
Резултатите ще публикуваме тук, заедно с цялата документация, разбира се без имена и фирми.

Поздрави

П.С. Срок на валидност на офертата - 10 дни.

7
Няма преходен период.
Новият 19011 заменя и отменя стария от великата дата 11.11.11.
По наблюдения на 3-4 от основните баш-сертификатори, няма драстичен натиск върху фирмите за преквалификация на одиторите. Всички обаче питат "обучихте ли вътрешните си одитори по новия ..."
Ако още не са обучени, поне в плана за 2012 това да е заложено.
Признават се и вътрешни обучения, проведени например от МК, УПР, ПРК ..., който пък е бил някъде за ден-два на курс. Естествено червена точка е курс в учебния център на съответния сертификатор.
Още една голяма червена точка е закупуването на 19011.
Съвсем голяма червена точка, цяло червено петно, е появата на нова версия на процедурата за вътрешни одити, въпреки, че може и без това ...

8
Поздрави на Ива,
събуди заспалия форум.
А темата е повече от интересна ...

9
Ай, ай, ай ....

Каква сте я подхванали.

Въпросът има две страни.
1. Как да се запуши устата на явно заядлив одитор.
2. Вътрешната и дълбоко осъзната потребност, де що има СИ, то да е калибрирано.


По въпрос 1.
Ако този одитор развие лакърдиите си, така както Ива ги предполага, разкарайте го! Полза от него нямате. Одиторът трябва да е полезен на фирмата не само провеждайки поредния одит. Той трябва да "разнася" "божието слово", култура, интелигентност, да генерира потенциал за подобрения. Ако не знаете как се разкарва одитор, на който не му харесвате цвета на очите - изчетете внимателно 17021, особено в раздела свързан с жалби на клиенти. Най-добре напишете едно писъмце до Органа, в който намеквате за конфликт на интереси, това стига.
На зла круша - зъл ПЪРТ.

Всъщност въпросът е дали това се прави само за кефа на одитора?

Тези хронометри имат отношение към качеството точно толкова, колкото везната в стола на работниците. Ако са малограмажни порциите ще падне производителността. Или пък точно толкова, колкото точността на скоростомера на автомобила на шефа. Ще го спрат за превишена скорост, ще закъснее за оперативка, ще се наруши координацията, ще се забави поръчка Х ... Знаете ли казармената история в която умрял коня на командира?
Ако обявим тези хронометри и други подобни, за влияещи на качеството, тогава броят на СИ-тата ще е безумен. Добре, проверихме хронометрите, за да не ни лъжат, ами ако ни лъже калкулатора, компютъра, сървъра с който направихме сметките на времената?! Ами софтуерът свързан косвено с всякакви измервания и анализи?! Този пряко ангажиран в СИ, ясно, че е проверен, това си е изискване на 7.6. А останалия софтуер?! Ами ако проектантите и програмистите на ИЕрПито направиха разни грешчици и системата послъгва?! Това почва да става параноично...

По въпрос 2.
Ако си имаме компетентен метролог и му остава излишно време, след като е проверил всичко, ПРЯКО влияещо на качеството - да проверява и останалите СИ!
Да не забрави колата на шефа, а и пушката на шефа, щото има лазерен далекомер. Да не забравя, че на лодката на шефа има сонар с който се мери дълбочината и се търсят риби.
Знаете ли как влияе на производителността добрият лов?!

Ива, моля не приемай това като лично заяждане, просто бъзикам одитора.
  

10
kokomi

27001 се задава, още повече (и то май наблизо) вече има сертифицирана СТРОИТЕЛНА фирма по 27001. Още преди 2 години. Тогава още нямаше модата 8000 и хората искаха да имат един сертификат повече по търговете. А хранителните стандарти са напълно приложими в строителния бранш. Който не се сеща да пита как

Освен 22000 за строителството стават чудесно поне още 3-4 стандарта, по които е възможна сертификация ...

11
Всякакви / Re:Да се посмеем
« -: 26/08/2011, 15:42 »
Бисерите в текста са поне два ...
Цитат
В предприятието ще бъде внедрена Система за управление на качеството, съгласно изискванията на международния стандарт ISO 9001:2008 по изискванията на ISO/IEC 17021:2006.


Великите сертификационни изпълнения на международни топки ООД, (извинете вече са Интер... международни топки ООД), продължават.

След сертификацията на тотото и БГ футболния съюз, какво остава за "първата в БГ общинска туристическа агенция". Очаквам първите сертифицирани автобусни спирки също да са техни ...
Но казаните за ракия нема да ги дадем!

Единствено Джи Си Ес-а удържа на тоя як напън със сертификацията на Градската партийна организация на БСП в Пловдив. Май че, по морето готвят за сертификация още едно общинско предприятие, наречено "Траурна дейност".

Впрочем, майните имат и друго добро постижение - там е първата и единствена в България сертифицирана Общинска агенция по приватизация (ПОАП).  


12
Имахме подобен проблем с едни "австрийски" ххххххх, произведени в България. Някои от клиентите приеха чужестранския документ. За останалите осигурихме българско одобрение, но от същия, в случая немски "одобрител".

В 99% от случаите става дума за търгове и търсене на телето под вола.

Анонимен 1, нотариално заверените сертификати вече не са на мода. От една седмица се разправяме с едни малоумни (или много добре посъветвани?!) чиновници от една БГ община, които искат от сертифицирана фирма доставчик НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕНА АКРЕДИТАЦИЯТА НА СЕРТИФИКАТОРА. Вдявате ли за каква гениална врътка става дума?!
Това е същото, като постъпвате на работа, давате диплома от например УНСС и ви искат и нотариално заверен документ за акредитацията на университета, въпреки, че на сайта на МОН си го пише това...

Общинарите не приемат и копие на акредитацията, върху което сертификатора си е сложил синия печат и има "Вярно с оригинала". Не приемат и официални пълномощни, съдебни регистрации, не приемат, че фирмата е на 200 години и я знае цял свят!
Не, не и не!

Никой нотариус няма да завери КОПИЕ на акредитация без оригинала.
Само че, оригиналът на акредитацията на едни е в Британия, на други в Алемания, на трети е в Швейцарско ....
И това е обявено като допълнително изискване към фирмите-участници, след отварянето на офертите, няма го в предварителните условия в ДВ, и е даден срок 3 (три) дни за представянето на документчето. Кеф!

Отгоре на всичкото се оказва, че клиент на сертификатора няма право да притежава такава нотариално заверена акредитация, така както сертификаторът няма право да прилага сертификати на свои клиенти (например за референции) без изрично писмено съгласие на клиента.

Същите прецизни и изрядни общинари в официалната обява в ДВ искат (през юли 2011!) сертификат 9001:2000 и 14001:2001...

Възможност да доставят нотариална заверка на акредитация имат единствено български сертификатори и такива, за които фотошопа е основен инструмент на труда. Този път сме решили да занимаваме не само КЗК, ами и едни репресивни органи. Щото един сертификатор, който е индийска фирма, в БГ е представен с офшорно кипърско представителство, а акредитацията му е от братска Нова Зеландия, вече представи документчето ... В името му естествено има "Интернешънъл!"
Очакваме и друг един от оста Гибралтар-Букурещ-Казанлък-Раднево да си представи оригинала на акредитацията ...

Marcii, Marcii ... нямаш ли си ф-шоп?

13
Колега Генов,
Не съжалявай за арабските революции. Няма да ни помогнат.

При сбъркан чип, само джугашвили-софтуер помага.

На първо място сме по заболяване от кучешка тения в ЕС.
На пъро място по жертви от катастрофи.
На първо място по жертви на домашно насилие.
На първо място по инсулт, инфаркт, раци ...
На първо място по  ....
А 24% не завършват и основно образование.

Впрочем, едни мои студенти,
в един ТУ,
в един четвърти курс,
в една водеща специалност (с най-висок бал!),
пишеха в проектите си "виШУ образУвание" ...

При дефектен чип на една платка, вече никой (поне от 10-15 години), не вади поялника, не включва СИ, не проверява вериги, не чопли вътре ... просто хвърля платката ...

Фирми за рециклиране на електронно оборудване - вече колкото щеш!

Другото е в сбърканото съотношение "политика-икономика".
Или приказката за яйцето и кокошката.

14
Става дума за проектоуказ на френското правителство.
Редакцията на "24 часа" твърди, че го притежава.

Става дума и за нов стандарт за осветителни източници, публикуван във френския "ДВ".

Моят първи източник на тази информация беше шеф на фирма за осветителни тела, която е вносител и производител, а после се появиха и писанки по медиите.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=903073

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=862547

15
Границата между "външни" и "вътрешни" опасности е напълно размита, когато става дума за електромагнитни и други излъчвания.

"Вътрешна" опасност е безжичният рутер, който ни облъчва през една стена. Тази опасност става "външна", ако ползваме рутера на колеги от съседна фирма на етажа.
Ами когато на един етаж са три фирми на един и същи собственик и ги "осветяват" два рутера в краищата на коридора?
За първото юридическо лице опасността ще е "вътрешна", защото фактурите за тия рутери са в неговото счетоводство, а за другите две юридически лица опасността ще е "външна". Също така е "външна" опасността от базовата станция на съседния покрив, нищо че е по-близо от най-близкия рутер.

Външна или вътрешна опасност е рентгеновия апарат в съседния кабинет?
Вариант ако е собственост на цялата клиника?
Вариант ако е на отделна лаборатория, която е друго ЮЛ?
Вариант ако е в МБАЛ, ама на тая територия има и няколко ДКЦ-та, но с общ собственик?

Важно е да се оцени степента на риска, а не толкова "собствеността".

Страници: [1] 2 3 ... 33