Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Marcii

Страници: [1] 2 3 ... 45
1
Други / Браво на Админа!
« -: 25/07/2017, 22:42 »
Вече мислех че няма форум.  ;)
Тъй като вече успешно преминах сертификационен одит в два завода в съответсвие с IATF 16949, съм готова да помагам.
Ако има на кого  ;), разбира се...

2
Здравей,

Ние също сме с няколко клиента - Даймлер, Рено и Форд, и разбире се имаме и подписани декларации за конфиденциалност, но преди всичко имаме съгласието на клиентите за този начин на работа: с взаимно конкуриращи се клиенти.  И всичко това е разписано предварително, преди сертификацията.
Затова и моето предложение е да се уговори това предварително с клиентите. (Преглед на договора)
Например това може да бъдат одити от клиентите, с фокус преглед изискванията на клиента и съответно планът за действия след одита съгласувани с клиента. Още повече, че щом имате PPAP вероятно имате и Контролен план одобрен от клиента и това с потоците вече би трябвало да е дискутирано.  След като предварително "си вържете гащите" с клиентите, според мен трудно ще се даде възможност на одиторите да развихрят въобръжението си.
Защото в съвременния свят на глобализация особено в автомобилната индустрия и постоянно сменящи се собственици на някои марки, ще означава непрекъснато прекрояване на завода :-).


За HR ги разбирам. В момента е бясна конкуренцията за кадри, и никой не иска да си издава съкровените тайни.
Но трябва да измислите нещо което да представите и то убедително, защото това е доста проблемен сегмент, поне аз нямам одит в който аз да не съм открила нещо клонящо към "major". а пък на външни одити никога не сме се разминавали със забележка, че и несъответствие.

Така че цитирай им тока 5 от стандарта и им връчи долния списък и да се оправят сами.
Общо взето системата за HR трябва да включва:
1. първоначално обучение / оценка
2. Обучение на работното място / оценка - (може не/ може да работи) за конкретното работно място  - Това означава:
3.  да имате някаква матрица на уменията за всяко работно място.
4. Периодични инструктажи и трейнинги (документирани) във връзка с допуснати рекламации, повишаване на вътрешните дефекти и т.н.
5. Обучения във връзка с повишаване на квалификацията / оценка на ефективността на обучението след някакъв период.
6. Годишна оценка (атестация) на работата на всички служители на фирмата подписана от оценявания и оценителя,
и съответно план за повишаване на квалификацията на служителя или преместване или допълнителни обучения ако нещо не му достига за справяне с работата.
8. Никога не забравяйте, че и самото обучение трябва да бъде оценено от обучаемия :-).
9. Специално обърнете внимание на обученията на вътрешните одитори - 16949 + 5 Core. / съответно оценка.

10. По отношение на мотивацията на служителите и социалните придобивки - винаги успяват да измислят нещо - я транспорт я ваучер, я бонус, някое изиграно мачле в събота или пък риболов, ден на отворените врати за малугани на служителите, както и конкурси за рисунки разкази и стихотворения тип къде работи мама / татко. всичко това съпроводено с голяма диплома и мизерна награда.

11. Трябва да имат и някаква работеща система за предложения и / или периодични събрания на представители на топ мениджмънта с работниците работниците за оценка на удовлетвореността и разискване на предложенията.

Всичко това документирано, разписано и с доказателства и по възможност отразено в KPIs.
-----------------------------------------------
Извинвай, че стана досадно дълго обяснението ми, но се надявам че съм добавила поне 1 процент know how към твоите 99% :-).

3
Радвам се че прогнозата ми е вярна и все повече фирми в BG ще трябва да се справят с внедряването на 16949.
Радвам се и на оптимизма ти че не е кой знае какво... малко разлики в 9001...  :).
Например точка 5 Leadership поставя на съвсем друго ниво някои мениджъри (бих казала повечето) които по стария стандарт назначаваха някого или просто написваха фалшив appointment за Quality representative.  Сега вече няма как да се "делегират" тези задължения.

Аз лично малко се притесних и когато четох новия стандарт (IATF 16949) и установих че думата shall се среща почти 30% по- често...  :-\

От друга страна за конкретния случай за който ти говориш:
За обособяването на зони  с преградни стени ми идва малко в повече, но нали не съм на място, няма как да съм сигурна в правотата си.
Все пак не става въпрос не за контаминация на храни, и се допуска известно кръстосване, стига зоните да са с ясно дефиниран layout, адреси на материали и идентификация на semi products and finish goods.

Това което ще е изключително ново и трудоемко за мениджмънта на фирма която от 9001 ще се сертифицира в съотв. с 16949 ще са KPI и редовните прегледи (Management review), които вече няма как да са измислени преди одита за отбиване на номера.
В същия ред разбира се слагам и    - Control plan (APQP), съответно да не забравим и одобряването на продукта - (PPAP) или познато още като  Papers Papers And Papers,  DFMEA-->PFMEA, MSA, както ти също си отбеляза SPC (вместо с ".елка" и с Excel става но е досадно).

Сега се сетих и за Contingency plan - а, но да не прекалявам с песимизма.4

Може да има някакви нови тенденции при  HACCP plan  :-[

Тенднциите са си все същите - но трябва да има и разбиране. :-).

Изхождайки от името НАССР - hazard analysis - първо тряба да оцените опасностите.
Стъпка по стъпка определяте в процеса къде има вероятност да  излезете извън приетите правила за работа, рецепта и т.н. и да определите при такава вероятност има  ли опасност за клиента.
Ако при "смесването на субстанциите" сбъркате пропорцията и е възможно да разболеете някого - то имате опасност. и т.н.
Мога хипотетично да предложа няколко варианта на такова смесване особено с алергени където това е възможно да се случи.

Ако обаче процесът ви е изграден по такъв начин че може да докажете че няма опасност в нито една от стъпките му може да дефинирате план без критични точки. Но план трябва да си имате, защото все пак трябва да докажете, че процесът ви на производство се контролира, макар и без критични точки.
Дотук беше научната част,
Сега по отношение на практическата мога да дам следния съвет:

Ако сте посетени от корумпиран инспектор на агенцията по храните, и той твърди че няма HACCP план без контролни точки, вече трябва да решите дали да спорите с него за очевидни неща,  и в един момент ще бъде необхдимо да си платите и рекета и да изготвите HACCP план с някакви измислени контролни точки, дори това да не е необходимо. За съжаление тук така стоят нещата.
 

6
Аз правих GAP анализ спрямо 16949, но то си е същото.

Мога да изразя общите си впечатления от новите неща:
Новото номериране на разделите малко ме подразни - но с това се свиква.
* Има сериозен акцент върху оценка на риска.
* Изискването за обратна връзка от всички заинтересовани страни и процеси (не само от клиенти).
* Повишена ангажираност на топ мениджмънта - не би трябвало вече само един "да дърпа" системата - така нар. Представител на ръководството.
* По-голяма гъвкавост по отношение на документите и ми се струва че са  опростени изисквания на документирани процедури (наръчника по качество напр. - вече не е задължителен).

Няма промяна спрямо "Клиента" - основният фокус е отново върху него.
Няма промяна и в Process flow

7
Дошло му е времето. За съжаление.
Каквото такова...
което е българска поговорка и
 е точно обратното на: Колкото повече, толкова повече. 😀
 Сваляй шалтера.

8
Здравейте,

Ще се опитам запоследно да съживя този форум във връзка с новата версия на стандарта 16949.

Чудно ми е, че във форума не се появи никаква реакция, дискусия във връзка с преминаването към последната версия на 9001, но то българите сме си такива - <пари ми дай, акъл не искам>  :)... Това беше отклонение.

Фирмата, в която работя е доставчик в автомобилната индустрия и ни предстои трети ресертификационен одит по стандарта 16949 - някъде през лятото на 2017 и съответно ще бъде по новата версия. Предполагам, че тук в България ще бъдем един от пилотните заводи сертифицирани по новата версия на стандарта и затова търся съмишленици, с които да обменяме идеи във връзка с промените. Според драфт версията на стандарта се променят изискванията към всички поддоставчици в автомобилната индустрия и те вече ще трябва да имат сертифицирана система съотв. на TS. Това означава, че и много български фирми през следващата година ще трябва да започнат преминаване от 9001 към 16949. В момента в България има регистрирани около стотина чуждестранни оператора работещи в сферата на Automotive industry, а всеки един от тях има поне един български подизпълнител, който също ще трябва да си приведе системата в съответствие с новите изисквания.  Това ми вдъхва оптимизъм, че все повече ще са тези, които ще се интересуват от този доста тежък за внедряване стандарт и може да се стигне до интересни дискусии.

Моля всеки който има интерес от 16949 да се включи, с някакъв коментар, за да можем да се преброим.  :)9
Използвайте "Декларация за безпристрастност и независимост".
При търсене в Интернет ще намерите достатъчно примери.

10
Здравейте,
вероятно, няма да намерите отговор на въпроса си в нашия форум. Общността на форума винаги е приветствала търсенето на решения в областта на качеството и безопасността на храните, но не и търсенето на готови решения. Мисля, че във facebook има такава група за предлагане на HACCP и Система за самоконтрол, може би там ще намерите нещо. Има сайтове, които предлагат шаблони на системи на цената на SMS. Пожелавам ви успех.

11
Здравейте,

Прочетете Наредбата за разделно събиране на био-разградимите отпадъци, която включва и ресторантите. Идеята на тази наредба е тези отпадъци да се оползотворяват, а не да се унищожават. На задължително унищожение подлежат опасните отпадъци. Така че за какъв екарисаж става дума?
Трябва да събирате разделно битовите отпадъци според наредбата и да имате договор с фирма която ги оползотворява.
Във всеки случай според наредбата  преди да предприемете някакви действия по отношение отпадъците е необходимо  да знаете какъв е редът и начинът на организиране и функциониране на системата за разделно събиране на територията на вашата община.

12
Здравей,

От поста ти не се разбира търсиш ли нещо,... предлагаш ли? Освен това "5 пъти защо" - (5Whys, 5Y) е техника за търсене на първопричината и не e статистически метод.

Формата за 5 пъти защо представлява описание(дефиниране на проблема) и табличка с 5 клетки за описание на отговорите :-). Дали ще добавиш към това и контрамерките за недопускане на повторение на този проблем или ще остане само анализ за търсене на първопричината, въпрос на вътрешно решение.
Тъй като това е най-лесният и достъпен начин за анализ ние сме го включили директно във формата за докладване на несъответстващ продукт.
Освен разследването защо се е случило даденото несъответствие (дефект например) задаваме и втори клон на "5-пъти защото" - във връзка с разследването защо проблемът не е открит своевременно а се е стигнало до несъответстващ продукт.
И вече на по следващо ниво при по-обстоен анализ, и за да не се допуска повторение може да се прави разследване с 5 защо ни куца системата.

В интерес на истината при детайлно разглеждане на проблемите, този анализ не е достатъчен, тъй като при пет въпроса може отговорите да са функция на 5 променливи 5М (машина, метод, човек, материал и майката природа ;-), и първопричината може да бъде изпусната.

Между другото имам колега който прилага 5 пъти защо навсякъде: защо не му стигат парите, защо с жена му се карат , защо детето е злоядо и т.н. и твърди че при елиминиране на първопричината нещата се подобряват :-).

13
Долното четиво го намерих някъде из интернет наготово и си го запазих за всеки случай, но не отговарям за достоверност. Ако сериозно се интересувам от такова нещо обикновено си "наплюнчвам" маркера и правя пълна проверка...

Промените в НАРЕДБА № 2 ОТ 23 ЮЛИ 2014 Г. ЗА КЛАСИФИКАЦИЯ НА ОТПАДЪЦИТЕ
1.   В чл.4 изрично са уредили, че:
При промяна на актуалното състояние по търговския регистър на причинителя на отпадъка НЕ се извършва нова класификация на отпадъка, т.е. работните листа остават валидни независимо от промени на фирмата по търговския регистър.
Когато причинителят на отпадъка е неизвестен, класификацията на отпадъка се извършва от лицето, в чието владение се намира отпадъкът.
Причинителите на домакински отпадъци, както и на подобните на домакински отпадъци, образувани от търговски обекти и административни сгради НЕ извършват класификация на отпадъци.
2.   Промени в процедурата за класификация на отпадъците
2.1.   Реда за класификация на отпадъците е същия, но са махнали Приложение № 2 „Свойства, които определят отпадъците като опасни“ – то се съдържа в ЗУО и в наредбата препращат към него приложение № 3 от ЗУО.
2.2.   Срока за представяне на документи за класифициране на отпадъците е не по-късно от два месеца преди образуването му. (преди беше до 30 септември на текущата година)
2.3.   Въвели са възможност директорът на РИОСВ или оправомощено от него длъжностно лице еднократно да изиска в 15 дневен срок:
1. предоставяне на липсващи документи или предоставяне на допълнителна информация с цел изясняване на произхода на образувания отпадък;
2. с мотивирано становище отстраняване на несъответствие между избрания код и вида на отпадъка или характера на производството, както и други нередовности в попълнения работен лист. (преди се връщаше неправилно попълнения работен лист)
В 15-дневен срок причинителят на отпадъци предоставя липсващите документи и/или допълнителната информация и/или работен лист с отстранени нередовности.
В случай на необходимост за установяване на съответствието на отпадъка и характера на производството РИОСВ извършва проверка на място.
2.4.   Въвели са срок 30 дни от получаване на документите за издаване на становище на РЗИ за класификацията на отпадъците от подгрупа 18 01 (досега нямаше срок)
2.5.   Процедурата по доказване, че отпадъка не е опасен е разписана по-подробно, но няма съществена разлика – въвели са план за вземане на проби и обосновка от причинителя на отпадъци за отпадане на необходимостта от анализиране на отпадъка по определени компоненти по приложение № 4, както и на невъзможността за притежаване на определени свойства по приложение № 3 от ЗУО от отпадъка. Разписан е следния приоритетен ред за вземането на проби от отпадъци и последващото им изпитване ред:
1. европейски стандарти, въведени като български стандарти;
2. международни стандарти, въведени като български стандарти, когато липсват стандарти по т. 1;
3. български стандарти, когато липсват стандарти по т. 1 и 2;
4. международни и национални стандарти на други страни, когато липсват стандарти по т. 1 - 3;
5. вътрешноведомствени методи, одобрени от оторизирани институции за акредитация на лаборатории, когато липсват стандарти по т. 1 - 4.
Въведен е нов образец на работен лист за класификация на отпадъците по приложение № 6 след провеждане на изпитване на отпадъка.
2.6.   Създаден е ред за нова класификация на отпадъците
- При промяна на суровините и/или технологичните процеси, която води до изменение на състава и свойствата на отпадъка причинителят на отпадъци представя в РИОСВ нови документи за класификация не по-късно от два месеца преди промяна. Процедурата е същата
В 10-дневен срок от извършването на нова класификация на отпадъка директорът на РИОСВ уведомява изпълнителния директор на ИАОС за настъпилата промяна.
- При промяна на актуалното състояние по търговския причинителят на отпадъка уведомява директора на РИОСВ в 10-дневен срок от настъпилата промяна.
В 10-дневен срок от получаването на уведомлението по ал. 1 директорът на РИОСВ уведомява изпълнителния директор на ИАОС за настъпилата промяна.
2.7.   Създаден е ред за уведомление при преустановено образуване на отпадъци-според мене напълно неприложим:
Чл.21. (1) В случай че даден отпадък престане да се образува и липсват източници, от които би могъл да се образува, причинителят на отпадъка подава уведомление по образец съгласно приложение № 7 до директора на РИОСВ, към което прилага работния лист за класификация на отпадъка.
(2) В 30-дневен срок от получаване на уведомлението по ал. 1 РИОСВ извършва проверка на съответния обект за установяване на наличието на източници, от които би могъл да се образува отпадъкът.
(3) Върху работния лист се отбелязва датата на извършване на проверката по ал. 2. Работният лист се подписва от директора на РИОСВ и се връща на лицето по ал. 1. Аналогично отбелязване се извършва и върху екземпляра на работния лист, съхраняван в РИОСВ.
(4) Директорът на РИОСВ уведомява в 10-дневен срок изпълнителния директор на ИАОС за обстоятелствата по ал. 3.
(5) Директорът на РИОСВ с мотивирано становище връща работния лист на лицето по ал. 1, когато образуването на отпадъка не е преустановено и/или са налице източници, от които би могъл да се образува отпадъкът.
(6) В случай че образуването на отпадъка по ал. 1 бъде възобновено или при проверка на РИОСВ бъде констатирано, че не е преустановено неговото образуване, причинителят на отпадъка е длъжен да извърши отново класификация на отпадъка по реда на чл. 7.
2.8.   Въведено е задължение Министърът на околната среда и водите да уведомява в 10-дневен срок директора на РИОСВ по местонахождение на обекта и изпълнителния директор на ИАОС след издаването на решение за:
- Определянето на дадено вещество или предмет като страничен продукт и
- определен отпадък престава да бъде смятан за такъв (статус край на отпадъка).
След получаване на това уведомление върху екземпляра на работния лист, съхраняван в РИОСВ, се отбелязва датата, от която е преустановено образуването на отпадъка, т.е. датата на издаване на решението на министъра, и се подписва от директора на РИОСВ.
3.   С Преходните и заключителни разпоредби се регламентира, че:
Утвърдените работни листове по Наредба № 3 от 2004 г. за класификация на отпадъците запазват своето действие до преустановяване на образуването на отпадъка или до извършване на нова класификация на същия отпадък или до издаване на решение по чл. 4, ал. 2 или чл. 5, ал. 2 ЗУО.

За самата класификация трябва да си проверите дали има промяна.

14
Критериите се определят в зависимост от законови изисквания,  спецификацията на продукта и приложимите стандарти. Нямам идея за какъв продукт става дума и още повече за вида на измервателните средства. Но щом е само ремарк го приемам като oportunity for improvement.

Вероятността да намерите точно критериите, които ви трябват в "един" "документ", клони към нула, освен ако не работите за голям клиент, който си е създал библия от специфични изисквания.
Но така или иначе вашият продукт, вероятно е създаден  по някакви правила, приложими стандарти и наръчници, 
и си има точно определена техническа спецификация и критични измерими характеристики, и ....едва ли сечете нулата за всяка стойност.
По правило сте заложили някой [±x%] на измерваната величина за съответствие. Aз бих използвала тези стойности за възможното допустимо отклонение на измервателния уред.  Например: критерий за допустимост - отклонението регистрирано в сертификата <от 10% от  [±x%].  За избор на допустимите стойности се позовавате на опита, изискванията към продукта и т.н.

Защото ако се задълбае, се стига до анализ на системата за измерване  (MSA), и ако това не са критични характеристики,  става много сложно и почваш да работиш за системата, а не тя за теб.

15
Сертификатът за калибриране обикновено включва метод за калибриране, условия, диапазон на приложение, отклонение, и т.н. и т.н.
При определяне на специфичните изисквания за продукта, трябва да се определят и съответните измервателни средства, с които се контролира съответствието му.
Ако например в изискванията към продукта, допуските по определени измервани величини са по-малки от отклонението дадено в сертификата на измервателното средство,  е ясно че то не може да бъде използвано за определяне на съответствието.

Или най-общо според мен е достатъчно да направите вътрешно валидиране на сертификата за калибриране от външната лаборатория (за която си имате определени изисквания според 7.6.3.2  ;)), Слагате му дата, подпис и печат одобрено ОК или неодобрено NОК.
За целта определете критериите за ОК и NOK в списъка с измервателните средства като запишете и специфичните изисквания на които трябва да отговарят измервателните средства спрямо съответствието на вашия продукт.

Ами незнам дали стана ясно  ::). Незнам и доколко е сериозен въпросът: "мейджър", "майнър" предложение за подобрение  ;D

Но това мисля че ще е достатъчно. Ясни критерии за оценка са обикновено достатъчни. Ако имате изисквания от клиента да следите и неопределеност, то това според мен е работа и за вътрешна лаборатория и сериозен статистически анализ.

Страници: [1] 2 3 ... 45