Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - otk

Страници: [1] 2 3 ... 29
1
Смятам, че е по-добре а се придържаме към предмета на темата.
За трезво мислещите хора е ясно "кой какъв е и за к'во се бори".

2
Докога ще продължавате да хабите ресурс за да правите системи за одитори? :(

Казвал съм го и преди: Дали едно СИ ще бъде калибрирано, зависи от това в каква степен искаме да се доверим на резултата от измерването в нашата работа. Кратко, точно и ясно!

Ива, задай си горния въпрос и си отговори сама – това е твоята истинска аргументация!

Тогава няма да има "и тако и вако".  ;)

3
Честита нова 2012 година!
Нека е щастлива и успешна!

4
Цитат на: velbon
Французите внесоха официално искане в еврокомисии за потребителска защита за забрана на ЛЕД осветителни тела в училища и детски центрове. Доказват повишен риск за рак на кожата поради предозиране в синята и УВ част на спектъра при светодиодните лампи ...
Велбоне, това ме заитригува, но не можах да намеря нищо по въпроса... ???
Дай някакъв номер документ или поне кога е внесено.


5


Една изложба на РИМ - Търговище
С участието на: РИМ във Варна, Велинград, Шумен, Хасково, Пазарджик, Полски Трумбеш, колекция на Т. Кръстев


До 31.07.2011 може да бъде видяна в музея "Възраждане и Учредително събрание" в гр. В. Търново. Не е нещо особено, но ако случайно минавате от там, може да убиете половин-един час...

Ето някои от експонатите:

Дърводелски клупи, гьониии, метър…Пергели…Зидарски отвеси…Децимал (вид везна)…Други везни и кантари…През античността също са мерели – мраморен съд, дозаторна лъжичка, глинен отвес, костна линийка…...и са ползвали еталони – екзагии (антични тежести-еталони за тегло на стока)Теглилка за монети…Някога кесията е била достатъчно надеждна единица за разплащане…6
Админ, така и така сме подгонили буквите, да махнеш и датирането на въпросните стандарти.
И можеш да добавиш "/IEC" след ISO-то на 17000 в раздел "Акредитация".
И в "Приложна метрология" съм изтървал едно "е" в думичката "превърнем".
И... дано не си останем само с това "начало" в настоящия раздел.

7
Цитат на: iva
Излиза, че щом не е забранено да се използва за нашия пазар, примерно, изоглюкоза (за Кока-колата), значи е разрешено. Права е Marcii, какво се тръшкаме?

Тютюнопушенето също не е забранено. И в този ред на мисли, все едно ли ви е какво пъхате в устата си?

Зарежете за малко теоретичните постановки в ИСО-то и насочете усилията си да бъдете по-информирани и по-взискателни. За да консумирате не просто "безопасни", а полезни храни!

8
Цитат на: Юроактив Словакия
Мултинационални хранителни компании мамели източната част на ЕС

13.04.2011

Продуктите на водещи компании се различавали, като тези с по-ниско качество били предназначени за т.нар. "нови страни членки на ЕС", разкрива изследване

Водещи мултинационални компании за храни и напитки опаковат продукти с различно качество, но под едно и също наименование, за различните европейски страни, съобщи "Юроактив Словакия".
Изданието се позовава на изследване, направено от Словашката асоциация на потребителите.

В момента ЕС обмисля да въведе нови строги правила за поставяне на етикети върху храните, за да помогне на потребителите да правят здравословен избор и да се справят със затлъстяването, припомня то. Асоциацията е проверила избрани маркови храни, купени от супермаркети в осем страни членки на ЕС: България, Румъния, Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия и Унгария.

Продуктите с по-ниско качество са били предназначени за т.нар. "нови страни членки на ЕС", обясни пред журналисти председателят на сдружението Милош Лауко при представянето на изследването. По думите му няма случай, в който продуктът с по-ниско качество да е бил пуснат на германския или австрийския пазар.

Проверените продукти са напитки с марката "Кока-Кола", шоколад "Милка", черен и червен пипер на "Котани", разтворимо кафе "Нескафе голд", кафе на зърна "Якобс крьонунг" и кафе "Чибо еспресо". Всички те са изследвани в лаборатории, акредитирани от словашкия Национален институт по ветеринарна медицина и безопасност на храните.

Оказва се, че качеството на всички взети проби е сходно само при шоколада "Милка".

При пипера "Котани" обаче са отчетени най-големи несъответствия между отделните страни.
Въпреки че компанията опакова в една единствена фабрика продуктите си, предназначени за всички пазари, съдържанието на пакетите се различава например в старите и новите страни членки на ЕС, отбелязва изданието. Продуктите, купени в Унгария, Словакия и Австрия, са били по-влажни, отколкото стандартите изискват, а предназначените за българския пазар, са съдържали твърде много стрити или наранени семена в сравнение с останалите, като нежелателните примеси възлизат на 10%.
Червеният пипер за България междувременно съдържал само 108,9 г екстракт от червен пипер на килограм при близо 140 грама на килограм в пакетите за австрийския пазар.

Що се отнася до "Кока-Кола", пробите са послужили като потвърждение на ширещите се съмнения, че версиите на безалкохолната напитка, продавани в Словакия, Унгария, България и Румъния, съдържат изоглюкоза, направена от царевица, която е много по-евтина от истинската захар (захароза), добавяна към напитката в Германия, Австрия, Полша и Чехия.
Компанията е заявила пред "Юроактив Словакия", че изоглюкозата се използва и в САЩ, и е уточнила, че това несъответствие е в резултат на технически съображения в производствения процес.

Словашката асоциация на потребителите, която лобира за подобряване на потребителските права и информация в Словакия, твърди, че ако компаниите предлагат гаранции за качеството, те трябва да бъдат спазвани във всяка страна на разпространение.
Резултатите от проверките са предадени на еврокомисаря по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали при неотдавнашно негово посещение в Словакия, отбелязва изданието.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3747211

9
Цитат на: в-к "Труд"
КАТ глобява с незаконни камери

15-те снимащи радара у нас - гордостта на КАТ, са незаконни. Това научи “Труд” от свои източници, а информацията бе напълно потвърдена от Българския институт по метрология (БИМ).

В България има 16 стационарни и 53 мобилни радара с камери. До 31 януари т. г. 15-те устройства, получили лиценз от края на 2009-а и началото на 2010 г., е трябвало да бъдат проверени отново. Оказало се, че за тестовете е нужна допълнителна апаратура за 5000 евро. Докато тя не бъде купена, снимките могат да бъдат обжалвани пред съда. По тази причина и повечето от радарите в момента са спрени.

Радарите на КАТ да плашат гаргите

15-те стационарни радара с камери в страната - гордостта на КАТ, са незаконни и повечето от тях от няколко седмици не работят. Ако все пак някъде са пуснати, снимките им нямат никаква доказателствена стойност пред съда. Информацията, която "Труд" научи от свои източници, бе изцяло потвърдена от Българския институт по метрология (БИМ).

В България има общо 69 снимащи радара - 16 стационарни и 53 мобилни. Причината близо 22 % от тях да са извън строя е в това, че през януари т.г. е изтекъл срокът, в който устройствата от типа "Ситрафик линк спийд ERS 400", производство на концерна "Сименс", е трябвало да минат на задължителна техническа проверка. Всички тези 15 радара са одобрени и вписани в Държавния регистър на средствата за измерване в периода декември 2009 - януари 2010 г. Съгласно Наредбата за метрологичен контрол, ако до 1 година не им бъде извършена повторна проверка по 4 показателя (съгласно член 764), техните данни се считат за неверни.

Какво се получава? Ако шофьор не закара своята кола на годишен технически преглед, КАТ го глобява с 50 лв. А ето че самата "Пътна полиция" не е направила задължителния тест на радарите си. Разбираемо е, че от КАТ отказаха коментар по темата. Дори и да не работят, само с вида си, кутиите от радари край шосетата стряскат шофьорите и ги карат да намалят скоростта. Цели се ефектът "бостанско плашило", въпреки че в момента прехвалените устройства могат да плашат само гаргите.

Блокирането на 15-те снимащи радара става точно в дните около 5 февруари, когато влязоха в сила поправките на Закона за движение по пътищата, вдигащи двойно някои от глобите за превишена скорост. Според промените за всяка снимка от радар ще се издава електронен фиш на собственика на засечения автомобил. В понеделник от "Пътна полиция" дори се похвалиха, че в страната по пощата са изпратени първите 300-400 такива "честитки".

Ако някой получи подобно писмо, в което се сочи, че колата му е снимана с техническо средство "Ситрафик... ЕRS 400" след датата 5 февруари 2011 г., той може да обжалва в 7-дневен срок пред шефа на Областната дирекция на МВР. Основанието - снимката е правена от техническо средство, което не е проверено от БИС. При отхвърляне на възражението, до месец електронният фиш трябва да се плати, иначе автоматично става наказателно постановление. То може да се атакува в съда. Когато решава делото, съдията е длъжен да провери годността на радарното устройство, като изиска справка от юрисконсултите на КАТ дали уредът е в регистъра на БИМ и дали е минал на технически преглед.

От всички стационарни радари у нас в момента работи само един - на "Цариградско шосе" до Орлов мост. Уредът се нарича "Сенсис ... RS 240" и е шведски. Вписан е в регистъра на БИМ през април 2010 г. и повторната му проверка трябва да е тази пролет. В нощта срещу 12 януари т.г. стълбът, на който е поставен, бе взривен, а захранващият кабел - прекъснат. Техници от фирмата, които пристигнаха да го ремонтират, извадиха цялото съдържание от бронираната кутията и видяха, че скоростомерът и камерата не са засегнати. Дупката на стълба бе закърпена с парче ламарина, а съдържанието - върнато обратно. На 10 февруари на 30-40 метра пък избухна бомбата пред в. "Галерия". Нито след ремонта, нито след втория взрив, уредът е бил тестван от представители на БИМ. Ето защо и снимките от този радар могат да бъдат оспорени в съда.

Договорът за 15-те радара на "Сименс" бе сключен в края на 2008 г. по времето на вътрешния министър Михаил Миков. Устройствата бяха купени с около 1 млн. лв., събрани от "Гаранционния фонд" по застраховка "Гражданска отговорност". Заедно с тях бяха взети и монтирани по пътищата 30 кутии. Разчитало се, че радарът с камерата може да се мести от една кутия във втора. То е възможно, но след всяко подобно упражнение трябва да се вика представител на БИМ, който да тества уреда, обясниха от института. Такъв опит досега е бил правен само веднъж във Варна, но той завършил с провал - в новата кутия уредът мерел грешно.

За да се извърши годишната проверка на снимащите радари и те отново да заработят, трябва да се формира мобилна група от служители на БИМ, КАТ и фирмата производител. Тя трябва да получи апаратура за тестване, струваща около 5000 евро, която явно не е била доставена като част от договора за покупка на радарите. Нужно е групата да обиколи всички радари из страната и да направи измервания. Никой не знае кога ще стане това. В момента в КАТ умували откъде да намерят парите, необходими за тестовете.

Борис Гаврилов, шеф на Българския автомобилен съюз: Снимките не са 100% доказателство

"Съветваме всички, които получат наказателни постановления или електронни фишове със снимки за превишена скорост, да пускат възражения и да обжалват пред съда. Това не са 100-процентови доказателства", убеден е шефът на Българския автомобилен съюз Борис Гаврилов.

"Преди да е създадена единна компютърна система за отчет на данните от стационарните радари, служителите на КАТ взимат тази информация с флашки или лаптопи. Според мен това създава условия за манипулации. Кое гарантира, че те ще изготвят електронен фиш на депутат, на министър, или на някой, който си е платил, за да изтрият данните му. Не вярваме също, че един стационарен радар може да засича вярно, ако го прехвърлят от едно място на друго. Ако съдът приеме тези основания, може да отмени санкциита", смята Гаврилов.

150 000 души глобени незаконно от мобилни камери

Около 150 000 българи са били заснети по пътищата, а вероятно и глобени за превишена скорост от един вид мобилни камери, които КАТ е използвал, без да са одобрени от Българския институт по метрология. Към края на 2008 г. КАТ се сдобива с 30 радара с камери, които се монтират в автомобили. Устройствата се наричат TFR1-M и са българско производство. Те се състоят от стандартен радар TR 4D, към който е свързано и снимащо устройство. Слагат се най-често в коли без надписи "Полиция" (в повечето случаи чисто бял "Опел Астра"), които се движат или спират край пътя. Уредът е на прост принцип - когато радарът засича, камерата снима.

TFR1-М получава одобрение и е вписан в Държавния регистър на средствата за измерване на 24 февруари 2010 г. Това означава, че повече от година снимащите радари са работели незаконно.

Любопитен факт е, че през въпросния период 2008 - 2009 г. Българският автомобилен съюз (БАС) води дела по обжалване на снимките с това устройство, но ги губи в съда.

В почти всички случаи магистратите приемат като техническо средство радарът TR 4D, който от години е сертифициран. Но не обсъждат TFR1-М като цялостна система за видеоконтрол, затова и отхвърлят жалбите като неоснователни.

"Съдиите не можеха да допуснат, че пътната полиция, която е държавен орган, използва незаконна техника", пояснява шефът на БАС Борис Гаврилов.

След като TFR1-М е вписана в регистъра на Българския институт по метрология (БИМ) като средство за видеоконтрол, КАТ се въоръжава с още 21 такива системи. Но проблемите продължават. Оказва се, че софтуерът при обработката на снимките позволява 6 различни коли да излизат на една и съща снимка със засечените данни за нарушението. Едва наскоро софтуерът е напълно сменен. В съда вече от КАТ няма да представят единични изображения със засечени автомобили и данни за тях, а 4 или 9-кадрови снимки , на които колата се вижда преди, по време и след засичането.

Само 2,4% от глобените шофьори обжалват в съда

121 510 наказателни постановления са издадени от КАТ-София през 2010 г. В Софийския районен съд са били разгледани 3004 жалби на глобени шофьори, което прави 2,4 %. През м.г. са потвърдени 2144 санкции, а са отменени 634. 516 от отменените решения са влезли в сила, а останалите са стигнали до по-горна инстанция.

Данните съобщи за "Труд" Христина Маркова, главен юрисконсулт на КАТ-София. Тя и двете й колежки Йонетка Гешева и Красимира Чакова понякога се явяват и по 10 дела на ден. "Най-често се обжалват глобите за липсваща застраховка "Гражданска отговорност", за алкохол и за превишена скорост - нарушения, за които се отнема свидетелството за правоуправление за някакъв срок. Досега нямаме изгубено дело за снимка от видеоконтрола", разказва Маркова.

С какво ни засичат по пътищата

КАТ разполага с 490 броя от класическите радари TR-4 и тяхната модификация TR-4D, с които униформените застават край пътя. Радарите се слагат на магнитна стойка на предния капак или на тавана на колата. Лицензирани са още от 1997 г. Имат памет, на която се записва часът и датата, а при ТR-4D и посоката на засечения автомобил.

Преди седмица Фикрет Реджебов (60 г.) от разградското село Самуил се оплака, че е бил глобен край Елхово в час, в който би трябвало да се намира в Турция. Според експерти това е учебникарски случай на катаджийска измама с радар TR-4D. Полицаите са засекли с уреда друга кола, но или не са дали зор да я спрат, или шофьорът е дал "за по едно кафе". Тъй като данните са запаметени, униформените са спрели Фикрет и по същите показатели са му съставили акт.

Снимащите радари изключват подобни практики. Освен стационарните "Ситрафик" (15 бр.) и "Сенсис (1 бр.), нашата "Пътна полиция" има общо 53 мобилни системи. 51 от тях са TFR1-М. През 1982 г. у нас е внесен швейцарският радар с лентов фотоапарат "Мултинова", работещ без грешка и досега. Ченгетата снимат и с една система "Аутовижън дигитал", произведена в Англия.

За територията на страната са нужни 400 стационарни радара. Лицензирани.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=793434

10
Всякакви / Re:Да се посмеем
« -: 28/01/2011, 22:38 »
Закони на Паркинсън*:
    - I-ви закон: „Работата се разраства до запълване на наличното време.“
    - II-и закон: „Разходите се увеличават, за да поемат приходите.“
    - III-и закон: „Разрастване означава усложняване, а усложняване — упадък.“
    - IV-и закон: „Броят на хората в една работна група нараства независимо от количеството на работата, която трябва да се свърши.“
    - V-и закон: „Ако има начин да се забави решението на важен проблем, чиновникът винаги ще го намери.“
    - Закон на мълчанието: „Прогресът на науката се променя обратно пропорционално на броя публикации в научните списания.“
    - Закон на забавянето: „Забавянето е най-смъртоносната форма на отказ.“
    - Закон на данните: „Данните нарастват до запълване на капацитета на носителя на данни.“
    - Закон на оперативките: „Времето прекарено в съвещание относно даден проблем е обратно пропорционално на стойността му.“
    - Закон на хиляда: „Фирма с повече от хиляда служители е самозадоволяваща се империя, създаваща толкова много вътрешна работа, че впоследствие да не се нуждае от договори с външния свят.“
_____________________________
* Сирил Норткъп Паркинсън (Cyril Northcote Parkinson, 1909-1993) - британски писател, драматург, военен историк и журналист. Става известен със своите шеговити емпирични закони, които започва да публикува в сп. Икономист още през 50-те години на миналия век, по-късно доразвити и обобщени в книгите "Законът на Г-н Паркинсън" и "Законът на Г-жа Паркинсън
http://en.wikipedia.org/wiki/Parkinson%27s_Law


11
Всякакви / Re: Да се посмеем
« -: 02/01/2011, 21:47 »
Още малко...

Повече на www.dilbert.com
 ;D

12
Всякакви / Re: Да се посмеем
« -: 02/01/2011, 21:46 »
Дилбърт и "ИСО"-то:

13
Честита Нова 2011 Година!
Желая ви много здраве, радостни мигове и сполука!

14
Има раздел "РЕСУРСИ", избираш си подходящ подходящ подраздел, напр. "СТАТИИ, РЪКОВОДСТВА", създаваш тема "Видео ръководства", "Видео материали" или др. и почваш да публикуваш такива в темата.

На този етап не виждам предпоставки, които да налагат създаването на специален раздел.

15
Разгеле, вече си разбрал какво правиш, ето няколко примерни критерия за проверка:

СИ – шублер
Вид проверка:
1. Калибрационен статус (само за СИ, за които се изисква калибриране):
изискване – наличие на удостоверяващ калибрирането на СИ документ и съоветствие с планирания интервал.
2. Външен оглед:
изискване – не се допуска наличието на побитости, дълбоки драскотини и следи от корозия по работните повърхности, влияещи на метрологичните и проектните х-ки; щрихите и номерацията на основната и нониусната скала, трябва да се разчитат лесно (същото важи и за показанията на дисплея, ако е дигитален шублер) и т.нат.
средство за проверка – лупа с увеличение х…

3. Взимодействие на частите:
изискване – придвижването на нониусната рамка трябва да става леко и плавно, без задържане; застопоряващият механизъм да фиксира сигурно рамката в границите на измерителния обхват; устройството за микрометрично преместване (ако има такова) трябва да бъде в изправност.
средство за проверка – стенд (може и на ръка)

4. Проверка на нулата/настройката на нулата:
изискване –  при допрени челюсти трябва да се отчете нулево показание на скалите; ако съществува устройство за настройка, то трябва да бъде в изправност.

5. Проверка на грешката:
изискване – е  ≤ [e]
Например (може да бъде и друго!), [e] = ± (20 + 0.05L),
където
e – грешката в показанието, μm;
[e] – максимално допустимата грешката в показанието, μm;
L – всяка проверена стойност в границите на измерителния обхват, mm;
средство за проверка – к-т плоскопаралелни краищни мерки и гривни с кл. на точност …,

6. Проверка за успоредност на челюстите:
изискване
– за измерване на външни размери – p ≤ [p],
Например (може да бъде и друго!), [p] = e/3,
средство за проверка – индикаторен часовник с обхват …, деление … и точност …; стойка

и т. нат…

Можеш да си „измислиш” и други критерии. Простичкото правило е да проверяваме това, което трябва, а не това, което можем.

И още нещо. Дали едно СИ ще бъде калибрирано или не, зависи не от мястото му на използване в технологическия процес (дали мерим между операциите, крайният продукт или другаде), а от това в каква степен искаме да се доверим на резултата от измерването. ;)

Страници: [1] 2 3 ... 29