Q-SYSTEMS

РАБОТА И ОБУЧЕНИЕ => Обучение => Темата е започната от: Точица в 21/03/2008, 20:47

Титла: заварчик?!??!
Публикувано от: Точица в 21/03/2008, 20:47
Привет на всички! Интересува ме какво, къде, за колко време и срещу каква сума  ??? трябва да направи заварчик за да актуализира свидетелството си? Благодаря за всички мнения, насоки, съвети и помощ!
малко е спешно :)

edit otk: преместена
Титла: Re: заварчик?!??!
Публикувано от: iva в 24/03/2008, 09:08
Какво значи "да актуализира свидетелството си"? - все едно на мен да ми изтече срока на дипломата .......
Предполагам въпросния "заварчик" има свидетелство за извършване на заваръчни дейности, но трябва да повиши квалификацията си ......така ли е? Досега не съм срещала свидетелство, в което да пише срок до кога важи - това да не е шофьорска книжка?
Титла: Re: заварчик?!??!
Публикувано от: otk в 27/03/2008, 09:41
Свидетелствата се издават от обучаващата организация. В София такава е например учебният център към "Институт по заваряване". В някой случаи са необходими допълнително сертификат за одобряване на изпълнителски персонал по заваряване и сертификат за одобряване на процеси. Тогава трябва да се намеси и орган за сертификация на заваръчен персонал и процеси. Цената зависи от много фактори, затова най-точно число ще ти каже онзи, който я иска.

Прочети си НАРЕДБА № 7/2002 г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИДОБИВАНЕ И ПРИЗНАВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ПО ЗАВАРЯВАНЕ

Ива, не бъркай свидетелствата за образователна степен с тези за правоспособност! На никой не му пука, ако си зяпала мухите на ученическата скамейка. Не така обаче стоят нещата при някой специфични и високоотговорни професии, където липсата на съответната квалификация може да доведе до катастрофални последствия.
Титла: Re: заварчик?!??!
Публикувано от: iva в 28/03/2008, 13:00
Прав си otk, опитах се да отговоря на въпроса на Точица с въпрос, но явно се оказа неудачно. Преди около три месеца - в началото на годината изпратих един колега на такъв курс - в обучаваща организация, получи свидетелство за придобита квалификация с определена степен по наредба №7 от 2002 г в началото на март, което преснимах и прибавих към досието му, пуснах и заповед с която той е определен като лице, имащо право да извършва заваръчни дейности, тъй като е назначен на друга длъжност. Та думата ми беше, че никъде в това свидетелство не пише до кога е валидно, в предното му също - просто човека отиде да си повиши квалификацията. А освен това искам да кажа и на Точица, че освен свидетелство за квалификация за заваряване, човекът трябва да има задължително и минимум втора квалификационна група по ел. безопасност, за да заварява.
Титла: Re: заварчик?!??!
Публикувано от: bivsh в 28/03/2008, 22:42
 ......................................(това е многоточие)
. - това е точица.
точица
задай си пак въпроса. мисля, че си наясно, но просто не си сигурна и затова си задала темата във форума.
поздрави
Титла: Re: заварчик?!??!
Публикувано от: bivsh в 28/03/2008, 22:51
http://weld.dir.bg/kurs.htm
обади се по телефона или си задай въпросите на електронната поща.
сайта го намерих по традиционния начин- google
намери си минимум 3 доставчика за курс за заваряване ( прочетох цените на този сайт???????).
нищо не ме учудва.
Титла: Re: заварчик?!??!
Публикувано от: otk в 31/03/2008, 12:30
Имаше една наредба на Министерство на образованието и науката, която определяше формите на разните му там свидетелства. За заваряването имаше задължително изискване за срок на валидност, което сега може и да е отпаднало. Вероятно защото вече влязоха в сила изискванията на директивите от "Нов подход", където при някой от тях, се изисква сертифициране на заваръчен персонал. Всички сертификати се издаваха със срок на валидност. Нещо повече, имаше изискване на всеки 6 месеца да се прави допълнително вътрешнофирмено одобрение на заварчиците в рамките на срока на валидност на сертификата.