Q-SYSTEMS

ЗА ФОРУМА => Предложения => Темата е започната от: Marcii в 23/07/2007, 12:02

Титла: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 23/07/2007, 12:02
Много благодаря за бързата намеса за премахването на личните ми данни. Много благодаря за оказаната чест да бъда Модератор на форума. Надявам се да оправдая доверието.

И тук може би е важно да се определят правилата на форума, които и да бъдат публикувани. Очаквам предложенията на всички форумци. Модератора има възможност:

1. Затвори тема
2. Премести тема
3. Изтрие тема
4. Да направи темата водеща.

Считам че модератора трябва да работи по точно установени правила, за да не се накърняват правата на форумците.
Моля давайте предложения за "Правила на Форума"
Титла: Правила на форума
Публикувано от: vesi в 23/07/2007, 12:14
Който иска да участва във форума задължително да се регистрира. Край на анонимните.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Katya в 24/07/2007, 01:25
Интересен е варианта "Да направим темата водеща". Може би трябва да се даде някакъв вариант на гласуване и от там да се определят. Друго предложенние -законодателството е много динамично, да се определят водещи теми в съответствие със законовите изисквания.
Още едно предложение (все пак малко захлади и ми идват разни идеи -;))- нека има форуми по стандарт и теми.. И към момента има някаква такава структура, но не е ефективна.
Не приемам "Изтрий тема" - по-добре "Архивирай тема" - не се знае, кога ще ти потрябва нещо от архива, управление на записи все пак
Титла: Правила на форума
Публикувано от: roza в 24/07/2007, 03:42
Против съм т.3. В една тема от 3 листа може да има 1 пост , който би свършил някому работа - случвало ми се е- дори останалото да е само бла-бла---. Знае ли се кога ще дотрябва нещо.
И по структурирането трябва нещо да се направи, за да се намира по-бързо или с търсачка - знам ли - вече ми се спи и нямам точни идеи.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 24/07/2007, 11:08
Искам да охладя ентусиазма на всички по отношение на структуриране на форума. Не веднъж съм писала на тази тема. Да се смени структурата до голяма степен означава да се прехвърли всичко на нова платформа и най важното това зависи от АДМИНА!!!. Той държи правата за името на домейна, както и за хостинга. Ние сме му на гости. Само благодарение на неговата добра воля да определи модератори, имаме възможност да си организираме малко по-добре нещата.
Може би някой от по-старите форумци трябва да ни открехне как изобщо е дошла идеята за форума и неговото създаване.  
Изписвайки по-горе  възможностите които са дадени на Модератора само технически исках да покажа какво може да се прави. Ако Модератора например реши че дадена тема или пост не е на необходимото място, може да я премести и след това ще се наложи и да изтрие. Така че не приемайте буквално възможностите, а технически. Модератора също вижда IP - адресите на потребителите, така, че някои регистрирани потребители които не са се логнали, за модератора не са вече толкова анономни. Освен това "тема" технически е = на "пост".
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 24/07/2007, 11:11
После съвсем технически пак да вметна, че в момента съм маркирала темата за Правилата на форума като Водеща, но при мен по-никакъв начин това не се е отразило,нито на подредбата, нито по който и да е друг начин....
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 24/07/2007, 11:28
И още нещо. Другите двама Модератори, още незнаят че са такива. Аз писах на San Antonio, ако някой има връзка с ОТК, да му драсне един ред.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 30/07/2007, 10:59
Това е уникално...

Нито един анонимен за цяла седмица. И дори има отбелязан пик на посещенията на 24 юли.

В нас има заложени и мярка и правила...
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Криси в 30/07/2007, 11:01
Сега остава да вървим напред и нагоре...
Титла: Правила на форума
Публикувано от: velbon в 30/07/2007, 18:49
Ей това само ако спазваме,
друго не му трябва на форума..

Постингите трябва да показват респект към другите потребители. Оскърбленията ще бъдат премахвани. На обсъждане подлежат публикуваните текстове, а не техните автори.

Авторските права са на друг. Той си го познава.
Ако още се губи връзката със Сан Антонио, мога да помогна. ОТК за голямо мое съжаление, май се оттегли. Едни кухи лейки го вбесиха ... Дано не съм прав ...
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 30/07/2007, 21:19
San Antonio не се е свързвал с мен. Може и на мен нещо да се е разсърдил и аз съм изразявала несъгласие с него.... Той и отк не ми е първи приятел, щото го дразнех че отговарям на Европееца. Ами хайде и да не сме толкова обидчиви...  Въпреки всички спорове с тях, аз храня дълбоко уважение към ерудицията им.

Никой не се намеси тези дни с предложения и тъй като е пълнолуние..,  аз се опитах да посъбера малко правила. Не можем да гласуваме. Но нека всеки да напише някакъв коментар.

Предложение за Правила

С регистрирането във форума, както и с написването на мнение или тема във форума Вие се съгласявате доброволно и безусловно с обявените тук условия:


Правила на форума на Q-Systems
(валидни от   септември  2007г.) -
един месец за обсъждане мисля че е достатъчно)

Общи положения

Форумът на Q-systems има за цел да предоставя възможност на всеки да сподели своите мисли и опит, както и да общува с останалите потребители – информацията трябва да е за всички и всички са добре дошли да я споделят; да се срещнат хора с общи интереси; да има ползотворни материали и дискусии и да се отсее в тях истината.


1. Постингите трябва да показват респект към другите потребители. Оскърбленията ще бъдат премахвани.На обсъждане подлежат публикуваните текстове, а не техните автори.

2. Кое е спам, вулгарно, непристойно и др. е по преценка на модераторите, а не на потребителите. С модератор не се спори!  Ха ха – това е цензурата – мощно оръжие.

3. Писането на кирилица е задължително! Забранено е използването на латиница, с изключение, когато назовавате име на програма, сайт инфо или нещо от сорта, както и заместването на букви с цифри и разни други символи. Уважавайте българския език!

4. Изрично се забранява разпространението на каквато и да е лична информация за участниците без изрично тяхно съгласие. При спорни случаи – що е разгласяване на лична информация, окончателно решение ще имат модераторите.

5. Потребителите ще бъдат предупреждавани до 3 пъти. Ако се наложи 4-то предупреждение, следва бан. (Три корнера = дузпа.)
това е неприложимо без админа, защото модераторите няма как да го приложат, освен ако директно трият постингите на провинилия се... Ние сме все пак интелигентни хора – предлагам да го запишем само, но няма да се прилага.  Както и следващата точка:

6. Споренето с и/или обиждането на модератор или администратор по повод предупреждение е недопустимо (директна дузпа).

7. Потребители, които смятат, че са несъобразно или некоректно цензурирани, трябва да се свържат с модератора по мейла.

8. Ако някой участник сметне, че модераторите не се придържат към правилата и преценката им е субективна, може да напишат възражение до админа.

9.  Преди да пуснете тема, за каквото и да било, първо проверете добре, дали тя вече не съществува. Пускането на дублираща тема не се толелира.. Съвет : Използвайте търсачката...

10. Всяка тема трябва да е пусната в съответния  раздел. Ако не сте уцелили раздела, темата Ви ще е преместена , така че се разтърсете.
Не започвайте нова тема в рамките на текущата, а създайте нова - с ново заглавие и описание.

               Тук като пример мога да дам че във темата за „Внимание!!!”., няколко форумци са подхванали една по-интересна тема за специални процеси и тя може да остане незабелязана – тъй като там не и е мястото.

11.  Заглавието на темата трябва да е ясно и точно, да не е съставено единствено от главни букви и да описва съдържанието на самата тема. Заглавия от рода на "Помощ!", "Имам проблем" и т.н. не са желателни.

12 Не злоупотребявайте с личните съобщения. Използвайте е-mail.
Не пишете offtopic - излишни мнения по дадена тема. Отговаряйте само ако мислите, че съобщението ви е пряко свързано към темата, а не просто за да отговорите на съобщение на друг потребител, нямащо връзка с темата.

Така... сега как ще става намесата от Модератора. – Предлагам да не се трие целия пост първоначално, а само съдържанието му, и на негово място ще се постави номера на съгрешението и  линк към правилата на форума. По този начин ще е ясно, че е имало намеса на Модератора и защо е била необходима тя.
Съответно и Модератора ще е длъжен да се подпише Променено от: ................


Ако Анонимен обаче пусне интересна тема как ще процедираме... Тъпо е да се трият интересни теми, от друга страна пък правилата трябва да се спазват...

Очаквам Вашите коментари и предложения...
Титла: Правила на форума
Публикувано от: velbon в 30/07/2007, 22:25
Ей това е!

Написах си предложенията, забравих да се идентифицирам, после светна "непозволено действие" и текстът се затри ...
Жалко за интелектуалните напъни ...

Това е то, като има ред!
Вече ще си творя писанията в уърда и ще си ги пействам тука.
Измислиш нещо "почти гениално", сбъркаш една буквичка в паролата и мъка ...

С едно изречение - Правилата са ОК.

Да светна ли Сан, че е станал модератор?
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 02/08/2007, 23:09
Апелирам към всички да прочетат правилата и да си постнат мнението .
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Криси в 02/08/2007, 23:30
Приемам правилата. Но какво ще се прави с рекламните съобщения?
Титла: Правила на форума
Публикувано от: keres в 02/08/2007, 23:59
Аз съм ЗА! Ако нещо не работи предполагам, че правилата подлежат на преглед и актуализация?!

Поздрави
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 03/08/2007, 15:26
По отношение на рекламите. По принцип те също имат своето място във форума и то е в търсене предлагане на работа - двете теми които са най-горе. Може би всеки който търси някаква работа, може да предложи услугите си там,  линк към сайт, телефон, е-mail. Аз не виждам лошо в това.  Коментирайте и вие.

Но има дразнещи искания. Пратете ми това, онова.... Някой да ми прати един наръчник...; една системка... И тогава най-вече се изписват телефони и реклами. Каквото повикало такова се обадило.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Katya в 03/08/2007, 22:38
Така описани правилата ми изглеждат напълно приемливи. Дали е най-доброто може да се прецени след въвеждането им, така че аз съм за пробен период, след което анкета -става или не.
Поздрави за Marcii, че се е заела с тази допълнителна дейност.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: velbon в 04/08/2007, 14:45
Marcii

Относно питането от 4 авг 2007 12:55


На обсъждане подлежат публикуваните текстове, а не техните автори.
Според мен, това е условието, което ще направи форумът полезен. Би трябвало да се придържаме твърдо към него.

Колкото до конкретната полемика "К" срещу "К", тя си е
като сол и пипер на форума

Все пак няма лични нападки и обидни или дискриминиращи квалификации.
Да не вземе пък да стане форумът прекалено стерилен ...

Поздрави
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Katya в 04/08/2007, 22:31
Относно личните нападки -просто се пошегувах, нямах намерение да обидя Керес, но явно шегата не е била по вкуса му. Колкото до мен -не съм обидена от неговата реплика - за да си консултант трябват и пари, най-малко за поддържане на квалификация. а безплатния съвет го има по нагоре въ темата.
Няма проблем ако модераторите трият такива постинги, но тогава форума наистина би станал стерилен или безплоден, все пак има истина в това, че човек, който задава елементарни въпроси за техника на одит предлага да напише НК, пък дори ибезплатно.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: otk в 05/08/2007, 01:43
Макар и да мисля, че едва ли ще съм в състояние да бъда достатъчно полезен за форума като модератор поради дефицита от време, който ме наляга периодично, все пак благодаря за оказаното доверие!

В началото бяха… Правилата. Обещавам да помисля върху тях през идната седмица.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: bivsh в 05/08/2007, 09:52
бих искал да кажа нещо, което да се чете преди изказването на ОТК.
Сан Антонио и ОТК  и др. показват и доказват академичността на форума.
отк
радвам се, че пишеш.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: velbon в 05/08/2007, 10:32
Е вече ще стане форум

Поздрави на otk
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 05/08/2007, 11:04
И San Antonio ще се включи след 10 септември.
Отборът ще е пълен.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: roza в 05/08/2007, 15:04
Аз съм ЗА правилата.
Относно рекламите - мисля че има място за тях, но нека да е конкретно защото ето трънчо пуснал на две места една и съща тема, което си е просто реклама, ама и виц едновременно )))
И друго ми направи  впечатление - темите са разхвърляни - вижте например в новини : И кое е новината?
А има нужда да си помагаме с информация относно стандарти, нормативи, обучения и други, но да са на точното си място - така ще си спестяваме време. Как може да се направи практически не съм наясно и сигурно ще отнеме доста време някой да ги пререди .
Поздрави на Марси за поетия ангажимент!
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 05/08/2007, 15:36
Ами то не е трудно, ако всеки се вглежда и посочва например Тази тема мястото и е в раздел:......... и т.н.

Аз вече попреместих някои теми не е трудно -  едно кликване, Така че ако става дума за подреденост - може да го преподредим с общи усилия.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 07/08/2007, 20:13
Днес си изкарах прекрасно... Така съм се смяла... благодаря на повечето анонимни от форума за това.
Та както ви споменах отпреди, Модератора вижда всички IP адреси. И нали знаете имаше едни пиперливи теми отпреди време и случайно там се натъкнах на интересни съвпадения на IP адреси. В тези теми има доста анонимни, които обаче са влизали и като регистрирани, т.е. виждат сеи регистрираните им никове.

Натъкнах се на следните комични случаи:

IP адрес който спори сам със себе си.
IP адрес който хвали сам себе си.
IP адреси с по 3-4 регистрирани и нерегистрирани имена, които от тази позиция спорят с 1  опонент - тук вече се търкалях от смях.

Може би сега е времето също да обсъдим и този феномен на форума и какво ще го правим. Реално един IP адрес може да има наистина няколко ползватели, ако са в един офис, но в случая не ми се вярва да е така. Също е възможно някой ако си е забравил паролата да му се наложи да създаде нов ник, но тогава не би спорил със стария си такъв. Голям  майтап.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Katya в 07/08/2007, 20:54
Статистиката наистина е интересна , но не зная как би се решила в правилата -възможно е влизане от различни адреси на един потребител
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Katya в 07/08/2007, 20:56
Може би модераторите трябва да изберат някаква схема за парирането им например форум -споря със себе си, форум "Леле колко съм добър" и да прехвърлят там постингите на героите.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: velbon в 07/08/2007, 21:02
Marcii

Време беше някой да спретне такъв анализ.

Не очаквах, чак толкова весели комбинации. В интерес на истината и аз бях там, три дена ядох пих и се веселих ... Особено в периода на "любовните" обяснения с една дама ...

Напоследък пък се е завъдил един чалгаджия, който нещо ме пунтира ...

Ако модераторът вземе някакво твърдо решение по горния въпрос, естествено е да се съобразим с него.

Важното е да има измерване, анализ и подобрения ...

Поздрави
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 07/08/2007, 21:18
Мен цялата история ме кефи. Но някак си не искам да се кефя сама. Искам да е споделено.
Много ми се ще да знаят и другите, но някак не е етично... Обаче пък от тук нататък... те си знаят...
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Katya в 07/08/2007, 21:27
За мен е етично да застанеш зад собствените си дела -ако мислиш, че си прав -защити го, така че популяризиране на истината е нещо в реда на добрите взаимоотношения и възпитава чувство на отговорност.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: otk в 17/08/2007, 13:43
(Позволих си да редактирам някой от нещата, които е написала Марчи и да добавя други, които смятам за важни. Ето какво се получи)

ver: pr05/03.09.07

Добре дошли във форума Q-SYSTEMS!

Форумът е достъпен за всеки, който има връзка с Интернет. За да бъде този форум полезен за всички нас е необходимо да се следват няколко основни правила, които са записани по-долу. Моля, прочетете ги внимателно и ги спазвайте!

1. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1.1 Четенето на записите във форума е свободно и не изисква регистрация. Публикуването на записи е възможно само след регистрация. За да се регистрирате кликнете върху бутон “Регистрирай” под логото на форума.
Със своята регистрацията, Вие потвърждавате, че сте се запознали с правилата на форума и сте съгласни да ги спазвате.

1.2 Контролът по спазването на правилата се осъществява от модераторите и администратора на форума. Модераторите и администратора имат право по всяко време да преместват, редактират, заключват или изтриват записи, нарушаващи правилата на форума.

1.3 Установяването на записи, нарушаващи правилата, както и предприематето на съответните действия е единствено от компетенцията на модераторите и администратора, а не на потребителите. Въпреки това, ако считате, че даден потребител нарушава правилата на форума, можете да се обърнете чрез лично съобщение към някой от модераторите.

1.4 Всяко мнение и коментар, публикувано в този форум, изразява личното отношение на своя автор и той носи цялата отговорност за него. Мненията и коментарите по никакъв начин не обвързват с нищо останалите потребители на форума или администрацията му.

1.5 Администрацията на форума Q-systems си запазва правото за промени на тези правила.


2. ПРАВИЛА ЗА ОБЩУВАНЕ

2.1 Спазвайте приличен тон на общуване. Използването на ругатни, груб тон, циничен и вулгарен език, както и обидни персонални квалификации е недопустимо. Няма да бъдат толерирани провокации и опити за подклаждане на спорове или омраза към други лица.

2.2 Не се допускат дискусии с явна политическа, религиозна и порнографска тематика, както и дискриминация по отношение на пол, раса, етнос, политически, религиозни или сексуални възгледи.
Горното ограничение е в сила и за публикуването на снимки, клипове или препратки към сайтове с подобно съдържание.

2.3 Забранено е публикуването на каквато и да е лична информация за участниците във форума, без тяхното изрично съгласие. Позоваванията към такава информация от други източници от Интернет, както и от средствата за масова информация са позволени.

2.4 Всички мнения на български език трябва да бъдат написани на кирилица. Не пишете с латински букви и не замествайте буквите с цифри или други символи.
Пример как не трябва да се пише: Ne pi6ete s latinski bukvi.

2.5 Не е желателно публикуването на дълги цитати на друг език, освен български. Ако смятате, че информацията, съдържаща се в чуждоезичен цитат е ценна за потребителите на форума, добре е да го преведете в кратко резюме.

2.6 Не е желателно публикуването на записи само с главни букви. Използвайте главните букви, когато ги налагат правилата на правописа или когато искате да акцентирате върху важна част от текста.

2.7 Стремете се да не допускате правописни грешки във вашите записи. Все пак сме грамотни хора, възпитани да уважават своя роден език.

2.8 Преди да пуснете нова тема, първо проверете добре дали информацията, която ще публикувате или от която се интересувате вече не е налична във форума. Дублираните теми ще бъдат изтривани.
Съвет: използвайте търсачката (http://q-systems.uni.cc/index.php?PHPSESSID=lq160rsqrdt562kd4dnpgeco27&action=search)

2.9 Всяка тема трябва да бъде пусната в подходящия раздел на форума. Ако не сте уцелили раздела, темата Ви вероятно ще бъде преместена, така че се разтърсете.

2.9 Придържайте се към предмета на темите. Не прекалявайте с мнения извън темата (offtopic). Не започвайте нова тема в рамките на текущата, а създайте друга – в подходящия раздел и с ново заглавие.

2.10 Заглавията на темите трябва да бъдат точни и ясни, по възможност кратки и да съответстват на предмета на темата. Заглавия от рода на "Помощ!", “Питане”, "Имам проблем", "Как се прави" и т.н. не са желателни.

2.11 Не превръщайте общуването в разделите на форума в чат. За целта използвайте съответен софтуер или секциите "Chat" и "Messages" на форума.

2.12 Не превръщайте форума в рекламна или търговска борса. Публикуването на комерсиални обяви в разделите на форума е забранено.

2.13 Публикуваните в съобщенията картинки трябва да бъдат с широчина максимум 800 пиксела. При по-големи размери сложете само връзка (link) към картинката.

2.14 При системно нарушаване на правилата или при демонстриране на явно неуважително отношение към форума като цяло, модераторите предупреждават провинилия се потребител до два пъти, след което при установяване на следващо нарушение, администраторът е в правото си да наложи като крайна мярка наказание забрана за публикуване във форума (BAN).

2.15 Споренето в разделите на форума с модератор или администратор по повод отправено предупреждение, наложено наказание или други техни действия, свързани с изпълнение на служебните им задълженията е недопустимо.

2.16 Потребител, който счита, че е цензуриран несправедливо, може да се обърне към съответния модератор чрез лично съобщение. Модераторите също са хора и като такива могат да сгрешат.

2.17 Потребител, който счита, че модератор системно не се придържа към правилата за общуване, може да напише възражение до администратора на форума.


Пожелаваме Ви приятно и полезно прекарване във форума Q-SYSTEMS!

Титла: Правила на форума
Публикувано от: admin в 17/08/2007, 14:31
Имате пълната ми морална подкрепа .
Титла: Правила на форума
Публикувано от: otk в 17/08/2007, 14:53
Admin, недей така бе братче. Житейският ми опит показва, че само с морална подкрепа нещата обикновено... не се случват. Хи-хи-хи!
Въпросът ми беше най-вече за комерсиалните обяви (другото ще се уточни все някак). Та, ще ги има или не... все пак икономически интереси са това.
Ако ще ги бъде:
- това достатъчно ли е, което е написано като регламент в правилата (щото другите форуми обикновено не са толкова либерални на тази тема);
- възможно ли е създаването на нов раздел във форума, наречен "Комерсиални обяви". Ако не - вариантът е да се създаде нова тема със същото име и да се публикува само там.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 17/08/2007, 15:08
Ако не може да се направи в отделен раздел "Комерсиалните обяви", тогава да я направим в раздел "Работа - търсене"   - тема "Комерсиални обяви".
Мисля, че ако са отделени раздел "Комерсиални", то ще си бъде като спонсорирани връзки, което пак може да стане, но по тарифа.(определена от админа) . Все пак има домейн , хостинг, администриране.

И още еди въпрос? Това, че са разрешени таговете, не прави ли форума достъпен за по-лесно хакване.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: admin в 17/08/2007, 16:29
Първо ще отговоря на по-лесния въпрос на Marsii - форума е ограничен по IP-адрес и е видим само от български потребители(китайските и руските хакери не го виждат а българските хакери предпочитат да се занимават със сайта на министерски съвет)

По въпроса с комерсиалните обяви  – Marsii  е права че ако ги има би трябвало да са платени. Ще се опитам да намеря някой по мощен софтуер за форуми, който освен другите неща да подържа някакъв вид реклами(банери,ликове и т.н) и импорт от текущия. Той настоящия форум, както много от вас не веднъж са писали си е за смяна ;)
Титла: Правила на форума
Публикувано от: admin в 17/08/2007, 16:38
Няма проблем да се направи отделен форум "Комерсиални обяви" но никой няма да влиза в него и съответно никой няма да пише там.  
Фирмите ще си рекламират по другите форуми а модераторите ще трябва постоянно да трият или местят съобщения.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: otk в 17/08/2007, 16:44
Мисля, ако има отделно място, "дъска за обяви", ще бъде по-добре. Другият вариант, по-лесният - изобщо да няма такива обяви. Поне докато форума се подвизава на тази платформа.
Титла: Правила на форума
Публикувано от: admin в 17/08/2007, 17:05
Мисля, че "по-лесният" варянт наистина ще е по-лесен
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: velbon в 21/08/2007, 15:28
Последният вариант на правилник е добър и ще може да работи. Даже ми се вижда малко по-демократичен, отколкото ни се полага. Но нали сме се събрали тука едни "интелектуалци"  ... Нали знаете вица за харема на султана и интелектуалките ..

Комерсиалните съобщения нямат място във форума. Приемем ли ги веднъж, процесът става неуправляем. Или пък двама души ще трябва само с това да се занимават. Щото веднага в отговор на рекламата ще се появи контра реклама, лъжливи и подвеждащи рекламни съобщения, нелоялна конкуренция чрез тях и циркът ще е пълен ... Форумът ще стане идеално място за черен PR, особено при загрубяването на играта напоследък между консултанти, сертификатори, клиенти, институции ...

От маркетингова гледна точка, рекламата в сайта е почти без смисъл и с нулева ефективност. Хората които взимат решенията в една компания, не са тук.

Тъй че, вън търговците от храма на качеството!

Има предостатъчно други рекламни канали, средства и носители.
Това разбира е само едно субективно мнение. Ако прецените, подложете го на гласуване. ...
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: iva в 21/08/2007, 17:34
Напълно те подкрепям Velbon - аз съм за "Вън търговците от храма на качеството" и наистина си прав, че хората, които вземат решенията в една компания не са тук - те просто са някъде другаде, но не и тук.......
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Katya в 24/08/2007, 23:44
Но част от хората, които им подслказват решенията, или от които се иска инфо за решенията са тук. Това обаче не означава, че форума трябва да се превърне в рекламен, е ако някой иска инфо -не е проблем да го получи. Вече има възможност и за директни комуникации.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: bivsh в 03/09/2007, 13:40
в момента във форума сме 3гости и 1 потребител.
предлагам
за темите, които искат регистрация да не бъдат достъпни за гостите.
самият аз съм получавал важна информация от "стари текстове" и то доста полезни впоследствие.
админ и модератори вижте какво може да се направи.
разбира се приемам и други мнения.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: bivsh в 03/09/2007, 13:52
за чата,
нека чата да показва има ли форумци вътре за разговор.
предложението ми за чат в сряда не беше коментирано :).
в момента не действа.
една проба
ще пратя лични съобщения  за среща в чата в 21.00 по личен казус.
моля колеги приемете предизвикателството.
тази вечер
поздрави
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: roza в 03/09/2007, 14:56
Да, сега ми стана ясно - донякъде.
Аз съм ЗА изискване за регистрация - в много сайтове е така. Едно е да обменяш опит - бартер, друго е да правиш безплатно обучение. Само от четене може да се научи тук доста , стига да не го мързи човека да чете. Наистина и аз забелязах, че има много гости - почти винаги като вляза. А и списъка с потребители е доста дълъг, като има не влизали с година дори.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 03/09/2007, 19:07
Лично мое мнение е, че няма никакво значение дали си регистриран или не. Анонимността пак е гарантирана. Само дето е по-лесно да комуникираш с някакво име (в случая Nick). И какво от това дали някой с Nick или Гост чете постовете. Не разбирам вашето предложение само регистрирани да четат. Голяма част от хората ще се регистрират и ще забравят за името и паролата (на мен ми се е случвало - затова в този форум имам две имена). И всеки път ще влизат с ново име и парола и само ще стават задръствания.

Обаче от друга страна например за теглене от ресурси, за проверка на предлагане / търсене на работа трябва да се изисква регистрация както е написано, но тази функция не работи...
Това е моята забележка (към админа).
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: roza в 03/09/2007, 22:53
Изтървах часа 21.00. Имаме ли чат все пак или при мен само не работи?
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 03/09/2007, 23:16
Аз досега бях забранила всякакви IRC-та на моя компютър от съображения за сигурност, но заради "месиджа" на бивш реших да се включа, но не успях. Реших че все пак не съм го отблокирала отвсякъде. После не съм наясно за кое 21 часа говорим - това на форума или за астрономическото време  :)
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: roza в 03/09/2007, 23:25
О, съвсем забравих за времевата разлика.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: otk в 03/09/2007, 23:32
Работи чата. Днес към 21.00 там се бяха събрали няколко форумни клюкарки ;)
Оправете си локалното време в профила.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Katya в 04/09/2007, 02:38
форума е БГ, значи и времето е нашето -БГ. Ако някой се съмнява -да проверява.
А клюкарката ОТК също беше там, но на прислушване :)
Чакаме и включването му.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: otk в 04/09/2007, 15:39
Времето е в нас и ние сме във времето...
Явно трябва Админ да се намеси.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: velbon в 11/09/2007, 23:58
Добре дошъл/ добре заварил за San Antonio!

Нали виждаш в твое отсъствие какво се натвори?!
Напускай работа/ бизнес и се хващайте с модераторите, щото много работа ви чака ...

Поздрави!

П.С. Наздраве!
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Katya в 12/09/2007, 00:48
Е, то и работата е в нас, а ние в нея със сигурност.
Колкото за натворяванетио - Сан Антонио - не бързай, нека се натрупа достатъчно количество за да се получи и някакъв скок в качеството. Не слушай ОТК, той си е хлапе-подстрекател, мещо като началната искра, ама му трябва време да узрее :-)
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: otk в 12/09/2007, 15:02
Само да отбележа, че обемът на количествените натрупвания зависи преди всичко от предложенията на ВСИЧКИ участници във форума, не само на администратори, модератори и др. подобни. А дали и кога ще се превърнат в качествени промени е друг въпрос.

Между другуто, Admin вече е вкарал правилата в регистрационната секция на форума, само че една от първите версии, които бяха писани за старата платформа. Аз впоследствие променях някой неща, свързани с наличието на система за лични съобщения, чат-секция, както и способността на новата платформа да "поема" и по-големи картинки.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 12/09/2007, 17:19
Правилата сега се виждат само при регистрация, после спокойно можем да ги забравим  :-\
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: admin в 12/09/2007, 17:35
Ако ви харесва новата структура на форума, която предложи otk може да работим по нея и да изнесем правилата в началото
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: velbon в 12/09/2007, 19:08
Момчета и момичета от по-горните постове,

По отношение на правилата пък и на структурата, проявихте достатъчно демократичност и уважение към народа. Сега ги заковавайте и това е ...
Системата е отворена и винаги има място за измервание, анализ и подобрения ...

Който не му харесва, да ходи да се жалва на Джон МакКлейн  ;)
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: otk в 13/09/2007, 10:27
Тогава да приемем, че това са актуалните правила

01/13.09.07

Добре дошли във форума Q-SYSTEMS!

Форумът е достъпен за всеки, който има връзка с Интернет. За да бъде този форум полезен за всички нас е необходимо да се следват няколко основни правила, които са записани по-долу. Моля, прочетете ги внимателно и ги спазвайте!

1. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1.1 Четенето на записите във форума е свободно и не изисква регистрация. Публикуването на записи е възможно само след регистрация. За да се регистрирате кликнете върху бутон “Регистрирай” под логото на форума.
Със своята регистрацията, Вие потвърждавате, че сте се запознали с правилата на форума и сте съгласни да ги спазвате.

1.2 Контролът по спазването на правилата се осъществява от модераторите и администратора на форума. Модераторите и администратора имат право по всяко време да преместват, редактират, заключват или изтриват записи, нарушаващи правилата на форума.

1.3 Установяването на записи, нарушаващи правилата, както и предприематето на съответните действия е единствено от компетенцията на модераторите и администратора, а не на потребителите. Въпреки това, ако считате, че даден потребител нарушава правилата на форума, можете да се обърнете чрез лично съобщение към някой от модераторите.

1.4 Всяко мнение и коментар, публикувано в този форум, изразява личното отношение на своя автор и той носи цялата отговорност за него. Мненията и коментарите по никакъв начин не обвързват с нищо останалите потребители на форума или администрацията му.

1.5 Администрацията на форума Q-systems си запазва правото за промени на тези правила.


2. ПРАВИЛА ЗА ОБЩУВАНЕ

2.1 Спазвайте приличен тон на общуване. Използването на ругатни, груб тон, циничен и вулгарен език, както и обидни персонални квалификации е недопустимо. Няма да бъдат толерирани провокации и опити за подклаждане на спорове или омраза към други лица.

2.2 Не се допускат дискусии с явна политическа, религиозна и порнографска тематика, както и дискриминация по отношение на пол, раса, етнос, политически, религиозни или сексуални възгледи.
Горното ограничение е в сила и за публикуването на снимки, клипове или препратки към сайтове с подобно съдържание.

2.3 Забранено е публикуването на каквато и да е лична информация за участниците във форума, без тяхното изрично съгласие. Позоваванията към такава информация от други източници от Интернет, както и от средствата за масова информация са позволени.

2.4 Всички мнения на български език трябва да бъдат написани на кирилица. Не пишете с латински букви и не замествайте буквите с цифри или други символи.
Пример как не трябва да се пише: Ne pi6ete s latinski bukvi.

2.5 Не е желателно публикуването на дълги цитати на друг език, освен български. Ако смятате, че информацията, съдържаща се в чуждоезичен цитат е ценна за потребителите на форума, добре е да го преведете в кратко резюме.

2.6 Не е желателно публикуването на записи само с главни букви. Използвайте главните букви, когато ги налагат правилата на правописа или когато искате да акцентирате върху важна част от текста.

2.7 Стремете се да не допускате правописни грешки във вашите записи. Все пак сме грамотни хора, възпитани да уважават своя роден език.

2.8 Преди да пуснете нова тема, първо проверете добре дали информацията, която ще публикувате или от която се интересувате вече не е налична във форума. Дублираните теми ще бъдат изтривани.
Съвет: използвайте търсачката (http://q-systems.uni.cc/index.php?PHPSESSID=lq160rsqrdt562kd4dnpgeco27&action=search)

2.9 Всяка тема трябва да бъде пусната в подходящия раздел на форума. Ако не сте уцелили раздела, темата Ви вероятно ще бъде преместена, така че се разтърсете.

2.10 Придържайте се към предмета на темите. Не прекалявайте с мнения извън темата (offtopic). Не започвайте нова тема в рамките на текущата, а създайте друга – в подходящия раздел и с ново заглавие.

2.11 Заглавията на темите трябва да бъдат точни и ясни, по възможност кратки и да съответстват на предмета на темата. Заглавия от рода на "Помощ!", “Питане”, "Имам проблем", "Как се прави" и т.н. не са желателни.

2.12 Не превръщайте общуването в разделите на форума в чат. За целта използвайте съответен софтуер или секциите "Chat" и "Messages" на форума.

2.13 Не превръщайте форума в рекламна или търговска борса. Публикуването на комерсиални обяви в разделите на форума е забранено.

2.14 Публикуваните в съобщенията картинки трябва да бъдат с широчина максимум 800 пиксела. При по-големи размери сложете само връзка (link) към картинката.

2.15 При системно нарушаване на правилата или при демонстриране на явно неуважително отношение към форума като цяло, модераторите предупреждават провинилия се потребител до два пъти, след което при установяване на следващо нарушение, администраторът е в правото си да наложи като крайна мярка наказание забрана за публикуване във форума (BAN).

2.16 Споренето в разделите на форума с модератор или администратор по повод отправено предупреждение, наложено наказание или други техни действия, свързани с изпълнение на служебните им задълженията е недопустимо.

2.17 Потребител, който счита, че е цензуриран несправедливо, може да се обърне към съответния модератор чрез лично съобщение. Модераторите също са хора и като такива могат да сгрешат.

2.18 Потребител, който счита, че модератор системно не се придържа към правилата за общуване, може да напише възражение до администратора на форума.


Пожелаваме Ви приятно и полезно прекарване във форума Q-SYSTEMS!

Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: otk в 13/09/2007, 10:30
А къде е Сан Антонио? И що не се обажда по дяволите?
Аз с кого ще си говоря на латински? Сърби ме езика вече...
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 13/09/2007, 17:44
Споко, ще се обади, виж статистиките. Сега чете само, а после ще удари по клавиатурата.  8)
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: San Antonio в 13/09/2007, 22:50
Най-напред: благодаря за високата чест и голямото доверие, което съфорумците са ми гласували. Както някога (в казармата) се казваше: щес’ стараем!

Марсий ме разкри и ме издаде :). Тук съм.
Наистина от няколко дни чета какво сте натворили в мое отсъствие.
Удивен съм!!! Нямам думи да изразя възхищението си от тази невероятна активност и добронамереност! Май ще започна да вярвам в гражданското общество...
Още не съм готов да пиша подробно по темата, но не можах да се сдържа да не ударя по клавиатурата. Ако продължавам обаче с тези излияния, постът ми ще стане истински offtopic, та засега ще прекъсна...

ОТК,
ако форумците преценят, че е необходимо да сложим Category Name/Board Name "Латински език", ще направим и курс по латински, колко му е. Иначе няма да ти липсвам дълго.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: velbon в 13/09/2007, 23:34
Не е честно

Преведи Lorenz
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: San Antonio в 14/09/2007, 00:16
Малко свободен превод на Конрад Лоренц относно граматическите фигури, но затова пък съвсем точен смислово:
"Че съм ти казал, все още не означава, че си чул; че си чул, все още не означава, че си разбрал; че си разбрал, все още не означава, че си се съгласил; че си се съгласил, все още не означава, че си го направил."
 :)
Мисля, че тази сентенция е основополагаща за правилните взаимоотношения между хората изобщо и в частност в нашия форум. Та затова си я сложих като подпис - да не я забравям.
 :P
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: bivsh в 14/09/2007, 00:30
страхотно е това Сан Антонио.поздравления.
аз се сещам за една китайска поговорка (няма връзка с последното от теб написано)
"това, което мислиш, не го казвай. това, което казваш, не го пиши.това, което пишеш, не го подписвай"
 
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: San Antonio в 14/09/2007, 00:37
Не към мен поздравленията, Бивш. А Конрад Лоренц . - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%80%D0%B0%D0%B4_%D0%9B%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86 (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%80%D0%B0%D0%B4_%D0%9B%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86) - си ги е получил под формата на Нобелова награда (не за тази фраза, разбира се). Умен човек е бил. Даже много. Успял е да дресира едно пате като куче; то си е знаело името и като го е разхождал из града и го викал, патето идвало при него - досущ като куче.
А пък китайците са си азиатци - непроницаеми и изввъртливи. Та и поговорките са им такива. Пък неподписването е бягство от отговорност
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: roza в 14/09/2007, 18:07
О, не те е издала Марси - нали ни е нов сайта - вижда се кой е онлайн :))))))))
Поздрави!
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: velbon в 04/10/2007, 09:30
Госпожи, Госпожици и Господа, Админ-и и Модератори,

До тук всичко е точно. Особено след среднощните усилия на Админа.
Има нужда от още малко сол, пипер и други подправки. Ето - днес, утре ще се регистрира член или членка № 777 - седемстотин седемдесет и седем!, а вие още не сте намислили как това да се отбележи и отпразнува! Не е нужно торта и какички, коието изскачат от вътре, но все пак, това си е важно събитие ...

Някой да се заеме с PR-то, форумския фолклор, има нужда от имен ден и рожден ден, химн и герб на форума, вдигане на знамето и алея на първенците, виртуален тийм-билдинг, конкурси например "най-големия отворко на месеца", "тъпанар на месеца", "рекорд за най-много проспани часове във форума" и още дивотии ...

Поздрави за свършената работа
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 04/10/2007, 09:35
Ами публикувай анкета - Ти например ще спечелиш всички призове за "отворко". Аз ще гласувам два пъти.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: velbon в 04/10/2007, 09:38
Marcii

Не е честно. Протестирам, това е казармен подход.
Предложиш нещо и айде, много като знаеш, направи го!
Освен това, как така ще гласуваш два пъти? Та това си е модерато-корупционна практика и злоупотреба със служебното положение. 

Поздрави
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 04/10/2007, 09:47
Мога да гласувам два пъти защото се оказа че имам два ника. Marci i Marcii. В крайна сметка Marcii  е плод на правописна грешка  ;D.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 04/10/2007, 11:43
Добре тогава!
Аз ще направя анкетите, а вие трябва да дефинирате "отворко" и "тъпанар".  Рекорда за най много проспани часове е видим в статистиките. Като изключим Админа, който личи, че е свършил някаква работа, всички останали се класираме като "проспали" ;D.

(Преди време четох една статия на Иво Сиромахов за класификацията на българските автори, имаше доста смешни определения.)
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: velbon в 04/10/2007, 22:55
Днес в 9.30 си говорихме за член или членка № 777.
Ето го!
4883 Публикации в 420 Теми от 777 Членове. Последен член: 123


Добре дошъл на 123.
Само дето не е ясно дали е член или членка № 777.

Добре дошъл 123.

Как изглеждаме отстрани?


Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: ozikani в 11/10/2007, 13:04
Не разбирам защо модератор, който отваря тема споменавайки в заглавието име на потребител, /и то по начин, който може да не е приятен на същия/, след това заключва същата тема с обяснението, че повече не се пишело в нея? Нима темите, в които вече не се пише се заключват?
Зная, че сега определени лица ще ми донесат от 9 кладенеца вода, точки и членове, само и само за да ми обяснят колко не съм права и как не разбирам какво всъщност е имал предвид дадения модератор, но каквото и да ми се обяснява, аз тук виждам абсолютно потъпкване на правата на обикновения потребител, както и пристрастно отношение на администратор.
Протестирам и възразявам срещу такова отношение. Моля да бъдат снети администраторските права на лица, които проявяват различно отношение и пристрастие към потребители.
Освен това не разбирам защо форум с такова оскъдно присъствие на потребители има толкова много администратори??? Не мисля, че по този начин ще се привлекат нови потребители, а по-скоро ще бъдат изгонени и настоящи. Ако това е целта, това е друг въпрос.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Katya в 11/10/2007, 20:25
2.12 Не превръщайте общуването в разделите на форума в чат. За целта използвайте съответен софтуер или секциите "Chat" и "Messages" на форума.

Когато не се спазват правилата, няма смисъл да се обвинява админа или модераторите.
Наистина във вашия частен случай общуването е с модератор, но това не означава, че трябва да се променят правилата. Може да продължите по посочените по-горе начини :-)
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: ozikani в 12/10/2007, 10:07
Ето започна се вадене на членове и точки....
Както и да е, аз не искам промяна на правилата, а едно може би по-коректно отношение. Или по-скоро да не се възползват някои от дадените права на модератори, за да си затварят или отварят теми и други такива според тяхното лично субективно желание. Това е най-малкото непрофесионално, за невъзпитано - да не говорим. Някой питал ли ме е дали искам да се отваря тема с ника ми в заглавието й, и то с подчертано подигравателен текст? - не. Това си беше модераторско произволие и обида към потребител. Искам публично извинение или снемане модераторските права на такива субекти.
Не виждам също въпросната тема да е превърната в чат. Едно или две шеговити мнения встрани от темата не я превръщат в чат, нито изменят смисъла й. Освен това, мотива изтъкнат за нейното затваряне е "липсата на интерес" от моя страна, което едва ли би могло да бъде истинската причина....
Нямам намерение да пиша на лични на лице, което публично се подиграва с хората, възползвайки се от правата си на Модератор. Моля Админа да се намеси....
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 12/10/2007, 10:57
Този въпрос, който поставяш е малко позакъснял. Преместването на темата беше преди десетина дни, тогава трябваше да предявиш тези искания за използването на ника. Аз поне останах с впечатление, че първоначално дори  се почувства поласкана от това темата да е кръстена на теб, макар и само в подзаглавието .  Но явно съм сгрешила. Форумът има още двама модератори. Нищо не ти е попречило още тогава да изпратиш едно лично съобщение на Сан Антонио или мен и ние щяхме да променим заглавието, така както е сега.

После по отношение на ОТК. Като сме модератори да не сме безгрешни. Всеки може да се увлече в спор - все пак дискусията беше интересна. ОТК владее добре риториката, аз му свалям шапка. Подзаглавието предполагам е било сложено за малко сол и пипер на дискусията, но ти късно се захвана за подправките. ОТК трябва да си остане модератор, защото го бива да намери място на нещата и да ги формулира. В крайна сметка последната редакция на правилата е негова. После той подреди отделните теми по новата структура. Все важни неща за форума като цяло. Бих добавила и доста трудоемки - това са си часове труд.

Не искам да смяташ, че поставям началото на нов спор: Кой какво разбрал - ама то не било точно така... Когато нещо, на някого не му изнася в темите и постовете и смята че нещата са поставени на лична основа - наистина е най-добре да изпрати лично съобщение на модераторите и все някой от тях ще му свърши работа.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: ozikani в 12/10/2007, 11:32
След като е сгрешил - да се извини. На мен още отначало не ми хареса това, че ника ми е в заглавието на темата, но си премълчах. След това, обаче, не можах, когато се продължи в същия дух - до затваряне на същата по измислени причини.
А добавените точки в правилата още повече доказват пристрастно и лично отношение.
Както казах не желая да пиша на лични на такива хора. Щом се възползват от дадените им права за да доказват егото си на себе си и останалите, то ще продължават да го правят докато са им дадени тези права.
Спирам дотук и повече няма да се включвам, защото виждам, че модератор, модераторо око не вади, еле па администратор...
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: otk в 12/10/2007, 23:00
Цитат на: ozikani
След като е сгрешил - да се извини. На мен още отначало не ми хареса това, че ника ми е в заглавието на темата, но си премълчах. Някой питал ли ме е дали искам да се отваря тема с ника ми в заглавието й, и то с подчертано подигравателен текст?

Споменаването на ник на потребител в заглавието на тема само по себе си по никакъв начин не може да се причисли към нито една от квалификациите изброени в т. 2.2 от правилата. Да оставим настрана факта, че твоят никнейм никога не е присъствал в заглавието на въпросната тема. За подигравателно отношение и дума не може да става. Тези „Озини вълнения” са по аналогия на Вазовите „Радини вълнения” от „Под игото”.
Ако все пак това по някакъв начин те е засегнало, аз нямаше как да го узная. Затова първо по-добре се научи да разговаряш с хората – това е необходимото (но не и достатъчно) условие да бъдеш разбрана.

Разни хора, разни идеали… Някой приема нещо с насмешка, други сериозно, трети – твърде насериозно. Човешките ваимоотношения са твърде сложни понякога, за да бъдат обхванати (и изчерпани) с десетина реда правила. Но все пак има няколко основни неща, които не трябва да се допускат. Те са изброени в т. 2.2: ругатни, груб тон, циничен и вулгарен език, обидни персонални квалификации.

Лесно е да се гледа високо от Космоса и да се критикува. Но я сега Озика погледни какво има в твоята градина! Ти помниш ли какви си ги ръсила в този форум, че на всичко отгоре претендираш за възпитание и етикет в общуването? Ако всички потребители бяха такива „възпитани и чувствителни души” като теб, досега да сме се хванали за гушите.

Малко цитати – блестящ пример за „възпитаното” общуване на една българска дама в един български интернет форум. Я да видим, ще познаете ли коя е тя? А форума?


Стоян* както винаги се е самозабравил и сее самопровъзгласил за всезнаещ

Май за друго не ставаш

чете морал, щото ние сме тъпи

такива дървени философи, уверено некомпетентни

упорито и тъпо ни набутваш

Огнян пак си се олял с...

Случая с гърнето с манджата и мерудията си ти.

Не си мой тип, няма да ти се отвори парашута...

Найденчо,. моето момче, досега не е имало случай да не вържеш не само на мен, а на който и да било.

Размера ИМА значение, не само твърдостта /тя твойта хич я няма, ама нейсе... А за размера, не смея и да питам/

тук Иван още не се е изходил по въпроса

________________________________________
*имената са сменени, но всяка прилика с действителни лица и събития НЕ Е СЛУЧАЙНА

Тук аз лично разпознавам две-три от дефиниците в т. 2.2. В този аспект, можеш ли да покажеш къде във форума otk е използвал срещу теб или друг потребител подобни изрази и персонални квалификации. Ако някой си мисли, че otk ще помаже пиперливия си (понякога) език с мед и масло, само защото „длъжността” модератор го изисква (макар и да не е подписвал длъжностна х-ка), дълбоко се лъже.

Модераторство давам, глава си не давам!

На този етап все още не смятам, че съм направил нещо, за което трябва да се извинявам.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: otk в 12/10/2007, 23:07
Цитат на: ozikani
А добавените точки в правилата още повече доказват пристрастно и лично отношение.

Що не ги написа ти тогава?

Така предложените от Марчи и мен правила стояха повече от два месеца отворени за обсъждане. Защо не показа НЯКАКВА (каквато и да било) позиция при обсъждането им?
Ама то не е като да плещиш глупости и да вдигаш врява: „Помощ обидена съм от един лош и невъзпитан Модератор. Моля Администраторът да се намеси!”.
Иска се да вложиш време и мисъл – не е същото, като да се занимаваш с размера и твърдостта на Велбоновия...
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Katya в 12/10/2007, 23:13
Хей хлапе, наистина я задълбахте прекалено с озиката. Бъди кавалер и кажи едно:
Извинете,аз все пак съм вашия най-голям почитател и изследовател на теорчеството ВИ.
За последващи контакти.................
Адреса не е постинги във форума.
Харесвам духа ти, философията и не харесвам това, че задълбаваш в подробностите. Все пак според мен форума е не за специалисти по отношение СУК (там наистина има място за съответните спорове) а за обмяна на практически решения с участници от различни нива. И не използвай отново " пак се изказваш неподговена" - просто се опитвам да ви щракна жълтата лампичка, ама май Вие сте така увлечени, че не реагирате и на първични сигнали.
Не желая да превърнеш и от този постинг латррна -ако имаш отговор към мен -пусни го лично.
С най-добри пожелания :-)
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: bivsh в 13/10/2007, 21:42
това, че светът е стар всички го знаят. и че всичко се повтаря. в спора се ражда истината. нека да продължава спора с бури и затишия.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: otk в 31/08/2008, 21:56
Едно предложение за промени в правилата, изразяващо се в промяна на структурата,  добавяне на нови клаузи, а така също и прецизиране на някой стари.


Добре дошли във форума Q-SYSTEMS!


1. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1.1 Форумът е достъпен за всеки, който има връзка с Интернет. За да бъде този форум полезен за всички нас е необходимо да се следват няколко основни правила, които са записани по-долу. Моля, прочетете ги внимателно и ги спазвайте!

1.2 Четенето и търсенето на информация във форума е свободно и не изисква регистрация.

1.3 Публикуването на мнения и теми в разделите на форума е възможно само след регистрация. Можете да се регистрирате с помощта на бутон “Регистрирай” под логото на форума.


2. РЕГИСТРАЦИЯ

2.1 Всеки потребител се регистрира във форума и идентифицира пред другите потребители със своето уникално потребителско име записано в профила. Регистрирането на повече от едно потребителски имена от един потребител е забранено. Ако двама или повече потребители се идентифицират с един и същ IP адрес, уведомете администрацията на форума, за да не се счита това за нарушение на настоящата точка от правилата.

2.2 Регистрираните потребителски имена не трябва да:
а) съдържат ругатни и нецензурни думи;
б) нарушават ограниченията изброени в т. 3.2;
в) имитират като произнасяне и/или изписване вече регистрирани такива.

2.3 Промяната на вече регистрирано потребителско име следва да се извършва само при наличие на основателна причина и след задължително съгласуване с администрацията. Промяната трябва да бъде оповестена от администрацията по подходящ начин във форума.

2.4 Със своята регистрацията Вие потвърждавате, че сте запознати с правилата на форума и сте съгласни да ги спазвате.


3. ОБЩУВАНЕ

3.1 Спазвайте приличен тон на общуване. Използването на ругатни, груб тон, нецензурни думи, както и обидни персонални квалификации е недопустимо. Няма да бъдат толерирани мнения с цел злепоставяне или провокиране на ненавист и омраза към потребители на форума или други лица.

3.2 Недопустимо е воденето на дискусии и публикуването на каквато и да е информация с явна политическа, религиозна и порнографска насоченост, призоваване към насилие, както и дискриминация по отношение на пол, раса, етнос, политически, религиозни или сексуални възгледи. Горното ограничение е в сила и за публикуването на снимки (включително и аватари), клипове или препратки към сайтове с подобно съдържание;

3.3 Споренето в разделите на форума с модератор или администратор по повод отправено предупреждение, наложено наказание или други техни действия, свързани с изпълнение на служебните им задълженията е недопустимо.

3.4 Забранено е публикуването на каквато и да е лична информация за участниците във форума без тяхното изрично съгласие. Позоваванията към такава информация от източници в Интернет, както и от други средства за масова информация са позволени.

3.5 Всички мнения на български език трябва да бъдат написани на кирилица. Не пишете с латински букви и не замествайте буквите с цифри или други символи.
Пример как не трябва да се пише: Ne pi6ete s latinski bukvi.

3.6 Не е желателно публикуването на дълги чуждоезични цитати. Ако смятате, че информацията, съдържаща се в такъв цитат е ценна за потребителите на форума, добре е по възможност да го преведете в кратко резюме.

3.7 Не е желателно публикуването на записи само с главни букви. Използвайте главните букви, когато ги налагат правилата на правописа или когато искате да акцентирате върху важна част от текста.

3.8 Стремете се да не допускате правописни грешки във вашите мнения и коментари. Все пак сме грамотни хора, възпитани да уважават своя роден език.

3.9 Преди да пуснете нова тема, първо проверете с помощта на търсачката дали информацията, която ще публикувате или от която се интересувате вече не е налична във форума. Дублираните теми ще бъдат изтривани.

3.10 Всяка тема трябва да бъде пусната в подходящия раздел на форума. Ако не сте уцелили раздела, темата Ви вероятно ще бъде преместена, така че я потърсете на правилното място.

3.11 Придържайте се към предмета на темите. Не прекалявайте с мнения извън темата (offtopic). Не започвайте нова тема в рамките на текущата, а създайте друга – в подходящия раздел и с ново заглавие.

3.12 Заглавията на темите трябва да бъдат точни и ясни, по възможност кратки и да съответстват на предмета на темата. Заглавия от рода на "Помощ!", “Питане”, "Имам проблем", "Как се прави" и т.н. са нежелателни.

3.13 Не превръщайте общуването в разделите на форума в чат. За целта използвайте съответен софтуер или секциите "Chat" и "Messages" на форума.

3.14 Не превръщайте форума в рекламна или търговска борса. Публикуването на комерсиални обяви в разделите на форума е забранено.

3.15 Публикуваните в съобщенията картинки трябва да бъдат с широчина максимум 800 пиксела. При по-големи размери сложете само връзка (link) към картинката или я прикачете към мнението чрез секция „Допълнителни опции” –> „Прикачи”.
Внимание: съществува ограничение относно броя (до 4) и обема (до 750KB) на прикачваните по този начин файлове!


4 КОНТРОЛ И НАКАЗАНИЯ

4.1 Контролът по спазването на правилата се осъществява от модераторите и администратора на форума. Модераторите и администраторът имат право по всяко време да преместват, редактират, заключват и изтриват мнения и коментари, нарушаващи правилата на форума.

4.2 Установяването на нарушенията, както и предприематето на съответните действия е единствено от компетенцията на модераторите и администратора, а не на потребителите. Въпреки това, ако считате, че даден потребител нарушава правилата на форума, можете да се обърнете чрез лично съобщение към някой от модераторите или чрез бутон „Информирай модератор”.

4.3 При системно нарушаване на правилата или при демонстриране на явно неуважително отношение към форума като цяло, модераторите предупреждават официално провинилия се потребител до два пъти, след което при установяване на следващо нарушение, администраторът е в правото си да наложи като крайна мярка наказание забрана за публикуване във форума (BAN).

4.4 Забраната за публикуване може да бъде временна (30 дни) или постоянна, в зависимост от тежестта на нарушението и наличието на рецидив. Официалните предупреждения и наказания трябва да бъде оповестени по подходящ начин от администрацията във форума.

4.5 Потребител, който счита, че е цензуриран, предупреден или наказан несправедливо, може да се обърне към съответния модератор чрез лично съобщение. Модераторите също са хора и като такива могат да сгрешат, съответно да преразгледат решението си.

4.6 Потребител, който счита, че модератор системно не се придържа към правилата за общуване, може да напише възражение до администратора на форума.


5. АВТОРСКИ ПРАВА И ОТГОВОРНОСТИ

5.1 Всяко мнение или коментар е публикувано в този форум доброволно, изразява личното отношение на своя автор и той носи цялата отговорност за него. Мненията и коментарите по никакъв начин не обвързват с нищо останалите потребители на форума или администрацията му.

5.2 Информацията в този форум може да бъде копирана, разпространявана, модифицирана и адаптирана свободно, по какъвто и да е начин и без изричното съгласие от страна на Q-SYSTEMS при следните условия:

а) признание – задължително посочване на източника (http://q-systems.uni.cc) и името на автора по начина, по който се е регистрирал във форума като потребител, ако не е определено нещо друго;
б) некомерсиалност – не се позволява използването на информацията за комерсиални цели.


6. ПРОМЕНИ

6.1 Администрацията на форума Q-systems си запазва правото за промени на тези правила.

6.2 Установяването на необходимостта от промени в правилата е единствено от компетенцията на администрацията на форума. Въпреки това, всеки потребител има право да изрази лично мнение и да дава препоръки относно правилата в предвидения за целта раздел „Предложения” на форума.

6.3 Влизането в сила на променените правила става от датата на публикуването им във форума, доколкото не е определено нещо друго.Пожелаваме Ви приятно и ползотворно прекарване във форума Q-SYSTEMS!

pr02/31.08.08

Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: keres в 01/09/2008, 14:26
otk,
Нарушаваш 4.2.3. с) от ISO 9001:2000 в частта идентифициране на измененията  :)

Поздрави!
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 01/09/2008, 15:29
Това е предложение за промяна и не е окончателно.

Действащите правила са си старите  Правила на форума (http://q-systems.uni.cc/index.php?topic=468.0).
(http://www.biboni.com/download/emotions/emt_1203.gif)

Keres, един съвет, не дразни лъва.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: keres в 01/09/2008, 15:37
Ясно, но така не личат разликите. Трябва да се сравняват изречение по изречение двата текста. По-лесно щеше да бъде, ако промените са указани по някакъв начин, било то с различен цвят, шрифт или др.

Marcii, така се става герой, като дърпаш лъва за опашката  ;)
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 01/09/2008, 16:31
Така по-добре ли е?
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: keres в 01/09/2008, 17:20
OK! Така е по-ясно.

Едно нещо не ми харесва. Не се спори с модератори и администратор! Много тоталитарно ми звучи. Нещо като "Партията - вземогъща, всезнаеща, всеможеща!". Странно е да може да се обжалва съдебна присъда, а мнение, наказание, бан и др. модераторско решение НЕ!
И едно предложение - не е ли по-добре структурата на управление на форумата малко да се промени. Какво имам предвид?!
Първо, модератори да се избират от членовете на форума, а не просто да се определят от администратора.
Второ, да се създаде нещо като комитет, съвет или както искате го наричайте по качеството на форума. Модераторите са без коректив сега.
Трето, 3ма модератори за 1000 и повече членове ми се струват малко.

Пиша всичко това без ни най-малко лошо чувство или претенция към настоящите модератори! Уважавам работата им до сега и признавам, че форума е това което е благодарение на тях!

Поздрави
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Marcii в 01/09/2008, 18:13
Аз също нямам нищо против, от моята подмяна. Ако погледнеш в стистиките, ще установиш, че всъщност модераторите са с най-много време прекарано във форума и разбира се пропорционално на това - дрънкане – особено се отличавам в това отношение аз. Но смятам, че ще е загуба за форума да подменим San, или otk.
Притеснението  от липсата на демократичност спрямо решенията на модераторите и невъзможността за обжалване, обаче са смешни. Форумът е огледален образ на нашата действителност. Липсата на демократичност в нашата държава е заложено още в конституцията.
Например тя започва с думите:
"Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание..."
За разлика от тях американската започва с "Ние, народът..."
Поради и тази причина скоро един „необикновен” министър на когото му спряха тока, се вайкаше за „обикновения” българин...

Още по въпроса за демокрацията у нас - не се провеждат референдуми, а и да се проведат те не биха имали някакъв решаващ и задължителен характер, а по скоро, ако не са в интерес на управляващите, ще минат като мирно гражданско неподчинение. Още ли искаш да гласуваме за модератори?

Властта е в ръцете на админа, пиши на него. Да ни е жив и здрав и да не спира кранчето на форума. Защото все някой плаща хостинга за него, но не е ясно кой.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: otk в 01/09/2008, 20:54
Цитат на: keres
Нарушаваш 4.2.3. с) от ISO 9001:2000 в частта идентифициране на измененията
Това все едно не съм го чул...

Цитат на: keres
Едно нещо не ми харесва. Не се спори с модератори и администратор! Много тоталитарно ми звучи. Нещо като "Партията - вземогъща, всезнаеща, всеможеща!".
Ще започне да ти харесва, ако направиш една асоциация спорт/форум и след това се замислиш над отговорите на следните въпроси:

Какво ли ще бъде качество на играта/дискусията, ако всеки играч/потребител, недоволен (винаги има такива) или може би незадоволен (и такива се намират), започне да оспорва решенията на съдиите/модераторите на терена/форума? А дали няма опасност изобщо да не се получи игра/дискусия?

Цитат на: keres
Странно е да може да се обжалва съдебна присъда, а мнение, наказание, бан и др. модераторско решение НЕ!
Първо, аналогията със съдебната система не е много подходяща. Но дори и там решенията на съдиите не се оспорват директно в съдебната зала, а другаде. По-удачно е да направивиш отново връзка със спорта. Презумцията е, че публиката отива на един мач с определени очаквания за интересна игра, а не за да гледа пререкания между съдии и играчи по терена.
Второ, съгласно и сега действащите правила, обжалването е възможно – дори на две инстанции. Прочети внимателно правилата!

Keres, мисля че не схващаш разликата между възможност и начин на обжалване. Възможност за обжалване съществува, но начинът не е това да се прави в разделите на форума. Мястото в тях е отредено за друго, а именно, дискусии по основната тематика на форума.

Цитат на: keres
Първо, модератори да се избират от членовете на форума, а не просто да се определят от администратора.
В интерес на истината съм мислил по този въпрос и по-точно за възможността да се приложи някакъв ротационен принцип за периодична подмяна на модераторите. Ама тук пишем редовно десетина потребители. Ще настане една въртележка... свят да ти се завие.
Не мога и да не спомена, че този въпрос не е от компетенцията на модераторите, а само и единствено на администратора на форума.
Keres, един личен съвет: ако все пак ти е трудно да се примириш с подобен подход, опитай пак със спорта. Кой назначава съдиите там? Но дори в любимата ти съдебна система, кадровата политика в съдилищата е прерогатив единствено на един висш административен орган на съдебната власт наречен Висш съдебен съвет на Република България.

Цитат на: keres
Второ, да се създаде нещо като комитет, съвет или както искате го наричайте по качеството на форума. Модераторите са без коректив сега.
Това така небрежно подхвърлено се рее без тежест в пространството на посредствеността и аз лично смятам да не го удостоявам с внимание. Засега...

Цитат на: keres
Трето, 3ма модератори за 1000 и повече членове ми се струват малко.
Броят модератори трябва да бъде функция на активността на потребителите, а не на броят регистрации. Колкото по-активни са потребителите, толкова повече работа има за модераторите. Аз смятам, че и трима са много предвид активността във форума: средно 4.19 мнения на ден, 0.34 теми на ден и около 10 потребителя online на ден.


Иначе темата за демокрацията е толкова обширна... Не ми се захваща с нея. А и не мисля, че в случая имаме необходимост от това, защото този форум няма за цел установяването на едно виртуално мини общество, което да бъде оазис на демократичността. Или както каза Марчи:
Цитат на: Marcii
Форумът е огледален образ на нашата действителност


Надявам се, коментирайки предложенията за нови правила, да съсреодоточите усилията си в една наистина по-прагматична посока и да бъдете КОНКРЕТНИ и ИЗЧЕРПАТЕЛНИ, т.е. да давате предложения, които предварително сте оценили за адекватност претегляйки техните предимства и недостатъци в контекста на мисията на този форум и управлението на човешките взаимоотношения.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: Katya в 01/09/2008, 22:40
Дадопълняи аз нещо:
-по отношение на рещшенията-след прво предупреждение всеки има право на отговор, който може и да е различен от решението на модератор/администратор;
-при неприемане на посочени орвержения в отговора (спрямо действащия правилнк), както и при повторение на същия пропуск "виновното лице", може да бъде наказано в съответствие с правилника , ако е възможно съвместно от всички модератори или еднолично от админа.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: keres в 02/09/2008, 09:27
Знам ли... трудно ми е да отговоря без да наруша някое действащо или предложено ново правило. Може би е по-добре да не казвам нищо и otk да сложи скалпа ми до лосовата глава над камината си?!
Мисля си, че по-добре за свободата на словото е да има по-малко правила. Не съм останал с впечатление, че настоящите модератори не могат да защитават позицията си в спор с когото и да било, че да имат нужда от такива клаузи. Колкото до това дали ще се наруши играта/дискусията от непрекъснати спорове със съдиите/модераторите... аз чета форума от 2006-а и не съм забелязал тези спорове да са чак толкова много, че да се опасяваме от това. Пък и може би ще е по-добре да се сложи малко сол на манджата, кой знае, може посещаемостта да се увеличи.
Такива ми ти работи...
А, и още нещо... абе вие как си указвате измененията на системите които пишете?!
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: otk в 02/09/2008, 20:37
Цитат на: Katya
-по отношение на рещшенията-след прво предупреждение всеки има право на отговор, който може и да е различен от решението на модератор/администратор;
Правото на лично мнение никога не е ограничавано, то съществува и сега, само че се прави по определен начин, който е записан в правилата. Ама кой да чете...
Ако в разделите на форума се позволи реплика, справедливостта изисква да се позволи и дуплика. И тогава стана една – реплика на дупликата, дуплика на репликата... Аз лично нямам нито възможност, нито желание да контролирам това. Ако някой има желание да се занимава с непрекъснати пререкания кой/кого/кога/как/защо пък точно него предупредил или наказал – нека пише на admin. Може и да бъде назначен на подобна позиция.

Цитат на: Katya
... "виновното лице", може да бъде наказано в съответствие с правилника , ако е възможно съвместно от всички модератори или еднолично от админа.
В досегашната практика преди да предприема някакво важно действие винаги, когато е било възможно съм се съобразявал и с мнението на останалите модератори. А не е винаги е възможно, защото понякога е трудно всички модератори да бъдат относително по едно и също време онлайн, за да решат съвместно. Събитията междувременно си текат и понякога е необходимо да се действа експедитивно. С други думи трябва да съществува елемент на взаимозаменяемост сред модераторите.
Въпреки това, смятам че подобна клауза в правилата е приложима, макар и за сметка на експедитивността на вземане на решения.
Титла: Re: Правила на форума
Публикувано от: otk в 02/09/2008, 20:57
Цитат на: keres
Знам ли... трудно ми е да отговоря без да наруша някое действащо или предложено ново правило.
Е... хайде сега, ако не сме в състояние да представим смислена и аргументирана позиция, правилата ни виновни.

Цитат на: keres
Може би е по-добре да не казвам нищо и otk да сложи скалпа ми до лосовата глава над камината си?!
Недоумявам защо с последните си мнения упорито се опитваш да играеш ролята на жертва. Керес, спиш ли спокойно напоследък? Да не би някой звяр да те гони насън и аха-аха да те стисне в смъртоносния си захват? Не оставяй нещата така, а потърси квалифицирана помощ!

Цитат на: keres
Мисля си, че по-добре за свободата на словото е да има по-малко правила.
И колко/какви да са те? За споренето с модератор (т. 3.3) разбрахме – смяташ, че ти е нарушена свободата на словото. Нещо друго да отпадне? Но по възможност АРГУМЕНТИРАНО, щото иначе не смятам да му обръщам внимание.

Цитат на: keres
Не съм останал с впечатление, че настоящите модератори не могат да защитават позицията си в спор с когото и да било, че да имат нужда от такива клаузи.
А да ти е направило впечатление, че модераторите вършват своята работа съвсем ДОБРОВОЛНО покрай другите си задължения в живота? Поради тази причина на мен ми е по-удобно да съществуват подобни клаузи. Определено смятам, че така бих бил по-ефикасен (полезен), защото имам на разположение определен ресурс, който все пак е краен. И спестеното време от излишни дискусии с разни празнодумци относно нарушени граждански, конституционни и Бог знае още какви права, бих отделил за наистина ползотворни дискусии съответстващи на целите на форума. А защо не на семейството си, което всъщност смятам и да направя.

Приятна вечер!